Mochi brownie

~ Není to ani dietní, ani zdravý, je v tom (na mé poměry) mooooc cukru, ale je to japonský (asijský). A chutná to skvěle. Tak proč si trochu nedopřát? ~

Tento recept nedoporučuji, pokud držíte redukční dietu. Vřele ho ale doporučuji celiakům, neboť je přirozeně bezlepkový. Použila jsem totiž mouku ze sladké rýže. Tento jedinečný druh rýže je charakteristický svou nezaměnitelnou lepivostí a sladkostí, takže to rozhodně neodbyjte běžnou rýžovou moukou! Výsledek při použití jiného typu mouky nemůžu garantovat, mohu Vám jen říci, že konzistence rozhodně nebude taková, jaká by měla být. Rýži můžete koupit např. zde. Pak už ji stačí pouze rozemlít na mouku, klidně hrubší (moje měla dokonce charakter krupice).
Toto je už několikáté mochi, co jsem vyzkoušela. Nikdy od mochi neočekávejte klasickou buchtu, těsto je takové spíše gumové. Vždy ale mělo úspěch i u nezasvěcených, takže strach mít nemusíte.
Zdroj mé inspirace.

Ingredience:

  • 1 hrnek vody (= 250 ml)
  • 4 PL kakaa
  • 50 g másla
  • 2 PL oleje (jakýkoli rostlinný, nejlépe řepkový)
  • 340 g mouky ze sladké rýže (lze koupit ve specializovaných prodejnách jako "mochiko", ale já si ji namlela ze sladké celozrnné rýže, což vyjde mnohem levněji a navíc je to mnohem zdravější varianta, jelikož vznikne celozrnná - ne bílá jako u mochiko - mouka)
  • 200 g třtinového cukru (bylo to požehnaně sladké, příště zkusím méně)
  • 1/2 ČL jedlé sody
  • špetka soli
  • 2 vejce (větší, tj. > 55 g, nebo dejte 3 menší, pokud větší nemáte)
  • vanilkové aroma nebo semínka z lusku vanilky
  • maliny (2 hrsti, jen k posypání vrchu moučníku)

Postup:

1) Vodu zahřijeme v hrnci nad mírným plamenem a přidáme do ní máslo, olej a kakao. Mícháme metličkou, aby ve směsi nebyly žádné cucky.
2) Sundáme z plamene a pokud máme tu možnost, dáme třeba za okno, aby směs co nejdříve vychladla.
3) V jiné nádobě smícháme mouku ze sladké rýže se špetkou soli, cukrem a jedlou sodou.
4) Moučnou směs postupně přidáváme do kakaové. Řádně mícháme - těsto by mělo být zcela hladké.
5) Na závěr přidáme ještě vanilkový extrakt a vejce (směs nesmí být příliš teplá!!! - nechceme mít přece v těstě míchaná vejce, takže pozor na to).
6) Těsto vlijeme do pekáčku cca 22 x 23 cm, vystlaného pečicím papírem.
7) Na vrch nasypeme maliny.
8) Pečeme v troubě vyhřáté na 175 stupňů Celsia 45 - 50 minut.


Výživové hodnoty na 1 porci (= 1/9):

pozn.:
  • v mém případě 1 porce vypadala jako kostka o hraně cca 7 cm
  • počítáno pro celkovou hmotnost vajec 110 g , kakaa 32 g a malin 75 g (odhad)
  • hodnoty jsem počítala pro sushi rýži, protože jsem vyzjistila, že hodnoty mochiko jsou víceméně stejné - ALE: pokud tak jako já použijete celozrnnou mochi mouku, bude výsledek chudší na sacharidy a bohatší na vlákninu! -> problém je v tom, že si hodnoty pro tuto rýži nedovolím tipovat, takže tady máte "naservírovánu" tu méně zdravou variantu (tedyspíše tu více nezdravou :))
energetická hodnota: 1341 kJ
bílkoviny: 5 g
sacharidy: 55 g (z toho cukry 22 g)
tuky: 8 g (z toho NMK 3,5 g)
vláknina: 2,8 g



Dobrou chuť :).

Komentáře