Pudinkovo-tvarohový dezert s nepečeným korpusem

Tak a máme tu další recept s cuketou. Obávám se, že s cuketami budu nějakou chvíli otravná, jelikož jich míváme fakt hodně. Tahle zelenina obsahuje jen trošku sacharidů včetně nestravitelných - tedy vlákniny - a jinak je to jen skoro samá voda. Někdo by se nad tím pozastavil, proč že to má tedy jít, že se může radši napít. Cuketa ale obsahuje i prospěšné látky a to především, pokud si ji vypěstujete doma na zahradě. Dokáže přejmout chutě ostatních ingrediencí, takže je ve výsledku skvělá grilovaná k masu, nastrouhaná v buchtě i třeba v pomazánce.
Inspirovala jsem se touto buchtou, kterou jsem pekla loni. Korpus mi chutnal ještě syrový, tak jsem se toho rozhodla využít a vytvořit obměnu.
Zařazeno mám ve snídaňových receptech, ale pro někoho je to možní spíš jenom dezert, takže se řiďte vlastním úsudkem :).

Ingredience (3 porce):

I. KORPUS:
  • 30 g cukety (nastrouhané)
  • 40 g jemných ovesných vloček
  • 20 g mletých vlašských ořechů
  • 20 g třtinového cukru
  • 10 g oleje

TVAROH S PUDINKEM A OVOCEM:
  • 20 g vanilkového pudinkového prášku
  • 20 g třtinového cukru
  • špetka soli
  • 125 ml mléka (ne, nespletla jsem se, pudink uvaříte hustší než normálně)
  • rumové aroma
  • 200 g nízkotučného tvarohu
  • cca 12 švestek (pokrájených na kostičky)
  • 3 švestky a skořice na ozdobu

Postup:

1) Všechny ingredience na korpus jednoduše smícháme v jednotnou hmotu a rozdělíme na dna tří mističek. Řádně "uplácáme" do hladka.
2) Pudinkový prášek rozmícháme společně s cukrem a špetkou soli v mléce. Přivedeme k varu a poté pečlivě mícháme ještě dvě minuty. Pudink bude hustší než normálně (použili jsme jiný poměr pudinkového prášku ku mléku). Odstavíme z plotny.
3) Do ještě horkého uvařeného pudinku pečlivě metličkou vmícháme tvaroh a také rumové aroma. Pozor: Nezapomeňme míchat od spodu hrnce! Už několikrát mi tam zůstala spousta pudinku nerozmíchaného s tvarohem (což je věčná škoda).
4) Do pudinkovo-tvarohového krému přidáme pokrájené švestky.
5) Krém rozdělíme do mističek na korpus. Uhladíme.
6) Ozdobíme švestkami a trochou skořice.

Výživové hodnoty na 1 porci:

energetická hodnota: 1251 kJ
bílkoviny: 13 g
sacharidy: 39 g (z toho cukry 22,6 g)
tuky: 9 g (z toho NMK 1,5 g)
vláknina: 4 g
sůl: nelze zhodnotit (Nevíte někdo, kolik váží špetka soli? :D)

Komentáře