Sója na kari a červená rýže

Těžko říct, jestli je toto jídlo asijské. Ingredience ve mně ale takový pocit vzbuzují. Na férovku se přiznám, že recept je téměř věrnou kopií tohoto. Kuchařka ze Svatojánu má totiž výborné a originální recepty a tento Vám zde pouze podám vlastními slovy, něco málo upřesním a upravím (především poměry množství ingrediencí) a samozřejmě pro Vás vypočítám výživové hodnoty :).
VEGAN: Místo mandlové smetany jsem použila sójovou od "Take it veggie" :). Veganská smetana pro mě byla premiéra a mohu ji jedině doporučit. Každopádně dle mého názoru není nic špatné ani na té klasické - poprvé jsem toto jídlo vařila s běžnou 12%-ní smetanou na vaření.

Ingredience (3 porce):

SÓJA NA KARI:
  • 150 g sójy
  • 1 menší cibule (nasekaná na kostičky)
  • 2 větší hrsti lusků (pokrájené na libovolně velké kousky, dle chuti)
  • 2 hrsti česnekových výhonků (lze nahradit jarní cibulkou či pórkem)
  • 1 PL kari koření
  • 150 ml veganské smetany (sójové, ovesné, ...)
  • olej (cca 1 PL)
  • sůl/sójová omáčka (já použila Tamari... takto jsem vařila napodruhé a mohu jedině doporučit záměnu soli, výsledek snad i lepší!)
RÝŽE:
  • 1 malá cibule (nasekaná na kostičky)
  • 1 menší mrkev (cca 60 g; nastrouhaná)
  • 1 menší červená řepa (cca 100 g; nastrouhaná)
  • 120 g jasmínové rýže
  • olej (cca 1 PL)
  • sůl

Postup:

SÓJA NA KARI:
1) Den předem si namočíme sóju a druhý den ji uvaříme v nové vodě do měkka. Bude to pravděpodobně trvat více než hodinu. Pozor, při vaření hodně pění. Solíme až po změknutí (pak ještě chvilku vaříme, aby se sůl dostala do bobů).
2) Na oleji zlehka osmažíme cibulku.
3) Přidáme kari a necháme chvíli společně restovat, pak přidáme i lusky a česnekové výhonky.
4) Po chvilce přidáme i již uvařené sójové boby.
5) Osolíme, podlijeme trochou vody a vaříme asi 20 minut do změknutí zeleniny.
6) Na závěr přilijeme smetanu a již jen společně zlehka prohřejeme.

RÝŽE:
1) Na oleji osmahneme cibulku.
2) Přidáme zeleninu, trochu podusíme a pak vsypeme rýži.
3) Zalijeme jen trochou vody, osolíme a vaříme do změknutí, tj. asi 15 minut. Vodu řpiléváme dle potřeby tak, aby na konci vaření již žádná nezbyla.

Výživové hodnoty na 1 porci (1/3 sójy + 1/3 rýže):

pozn.:
  • počítáno pro verzi se sójovou smetanou, jarní cibulkou a bez tamari
energetická hodnota: 2295 kJ
bílkoviny: 25 g
sacharidy: 59 g (z toho cukry 9 g)
tuky: 24 g (z toho NMK 2,6 g)
vláknina: 10 g


Komentáře