Cuketové řezy s angreštovou polevou a čokoládou

Bez lepku a bez laktózy :). Vajíčka domácí. Co víc si přát. Jedná se tedy o tučnější záležitost (avšak s převahou nenasycených MK), ale na druhou stranu jsou v receptu omezeny sacharidy. Nejsem žádný vyznavač lowcarb stylu, ale pro mě jakožto "skoro-vegetariánku" s neustálým přísunem sacharidů z obilnin i luštěnin, ale s nedostatkem tuků, je to spíše výhoda.
Angrešty sice už nejsou aktuální, - za to se moc omlouvám - ale třeba najdete jiné ovoce, kterým byste je mohli nahradit, třeba ostružiny. Nebo je máte v mrazáku a nevíte, co s nimi. Můžete rovněž použít klasický džem tak jako autorka původního receptu. Doufám, že příliš nevadí, že jsem si její dílo půjčila. Nutno dodat, že jsem si recept upravila a navíc spočítala nutriční hodnoty, které by mohly být pro některé z Vás přínosem.

Ingredience:

TĚSTO:
  • 400 g cukety (nastrouhané)
  • 3 vejce
  • 100 g třt. cukru
  • vanilkové aroma (dle síly 1/2 - 1 ČL)
  • 100 ml oleje
  • šťáva z ½ limetky (či citrónu)
  • 100 g mletého máku (bílého)
  • 100 g vlašských ořechů (nasekaných na malé kousky)
  • 100 g celozrrnné pohankové mouky
  • 100 g jiné bezlepkové mouky (nejlépe nějakého "bílého mixu", třeba od Scharu či např. Jizerky)
  • 2 ČL PDP
  • ½ ČL jedlé sody

ANGREŠTOVÁ POLEVA:
  • 1 a 1/2 hrnku (červeného) angreštu (odstopkovaného)
  • šťáva z 1/2 limetky (či citrónu)
  • 1 vrchovatá ČL arrowroot prášku
ČOKOLÁDOVÁ POLEVA:
  • 120 g hořké čokolády
  • 2 ČL kokosového tuku (cca 12 g)

Postup:

1) Na těsto smícháme zvlášť mokré a zvlášť suché ingredience. Následně suché postupně vpracujeme do mokrých, aby nám vzniklo kompaktní těsto.
2) Těsto vlijeme na pekáček o rozměrech cca 25 x 40 cm a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia 20 až 25 minut (propečenost kontrolujeme špejlí, raději dřív - přece nechceme mít těsto vysušené).
3) Angreštová poleva: Angrešty v hrnci přelijeme arowroot práškem rozmíchaným v limetkové (citrónové) šťávě. Přivedeme k varu a poté rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Vaříme dalších 40 až 50 minut za průběžného míchání.
4) Na vychladlý korpus natřeme angreštovou polevu. Necháme alespoň trochu ztuhnout.
5) Čokoládová poleva: Na vodní lázni si rozpustíme čokoládu a zjemníme ji kokosovým tukem. Tuto polevu naneseme na alespoň částečně ztuhlou polevu angreštovou. Před krájením je opět lepší nechat řezy ztuhnout, ale my jsme neodolali...

Výživové hodnoty na 1 kousek (= 1/30):

pozn.:
  • řezy jsem rozkrájela na 30 přibližně stejných kousků (viz foto... já snědla dva... ale mí žraví přátelé klidně šest :D)
  • mnou použitá čokoláda byla "Orion hořká" (ne ta na vaření! - obsahuje palmový tuk a vlastně to dle mého názoru ani není čokoláda!)
  • angreštovou polevu jsem vůbec neosladila
energetická hodnota: 606 kJ
bílkoviny: 3 g
sacharidy: 13 g (z toho cukry 6 g)
tuky: 9 g (z toho NMK 2 g)
vláknina: 2 g


~ Příjemné pečení. ~

Komentáře