Při sestavování tohoto receptu jsem si jako vzor vybrala tento. Po mnoha pokusech jsem se konečně dostala k verzi, která mi vyhovuje. Usilovala jsem totiž o variantu méně překypující sacharidy a obsahující více bílkovin. Musela jsem tudíž "zkrouhnout" ingredience na těsto a trochu pomoci náplni přidáním tofu, kterým jsem nahradila část fazolí původního receptu. A tak, četnými pokusy a omyly, vznikl tento výsledný recept. Dbala jsem na to, aby pětina koláče měla vhodné nutriční hodnoty jako "běžný oběd". Je na Vás, abyste posoudili, jak a jestli se mi to povedlo.
Dodávám, že tato dobrůtka je "jedlá a chutná" i za stavu studeného, takže ideální pro prostředí bez mikrovlnky. Pokud byste si jej ale chtěli brát na cesty, měl by zůstat v chladu, nejlépe v chladničce, jinak by se mohl snadno a především brzy zkazit...
Ingredience (koláčová forma):
KORPUS:
- 120 g pohankových krup
- 75 g vlašských ořechů
- 75 g pohankové (celozrnné) mouky
- 3 PL vody
- 3 ČL oleje
- 1/2 ČL soli
- 3/4 ČL tymiánu
NÁPLŇ:
- 150 g bílých fazolí (v suchém stavu)
- 30 g tahini
- 1 menší až střední cuketa (nastrouhaná)
- 180 g uzeného tofu (nastrouhaného)
- šťáva z 1 citrónu
- 2 stroužky česneku (trochu pokrájené)
- 1 ČL sušené bazalky (nebo hrst čerstvé)
- hrst sušených rajčat (pokrájených)
- 1,5 PL kukuřičného škrobu
- 1,5 ČL soli
- 2 ČL provensálského koření (jednou jsem ho nahradila lžičkou sušeného tymiánu a lžičkou sušeného rozmarýnu s chuťově velmi podobným výsledkem)
NA OZDOBU:
- cuketa, rajčata (obojí pokrájené na plátky; cca 1/2 střední cukety + 2 trochu menší až střední rajčata)
- olivový olej
- italské gurmánské koření (popř. jen sůl a pepř)
Postup:
1) Den předem si namočíme fazole a pohanku do vody. Fazole i pohanku namáčíme zvlášť, odděleně!
2) Namočené fazole další den uvaříme v čisté vodě do měkka. Solíme je až po změknutí.
3) Ořechy rozmixujeme na prášek ve výkonnějším mixéru (třeba v době vaření fazolí; viz ingredience - korpus).
4) K ořechům přidáme propláchnutou pohanku (která se předtím přes noc máčela), vodu, olej, sůl a tymián (viz ingredience - korpus). Umixujeme v hladkou hmotu.
5) K umixované hmotě přidáme pohankovou mouku a rukama uhněteme nelepivé těsto.
6) Těsto vytvarujeme do koule a vložíme mezi dva listy pečicího papíru. Rozválíme válečkem na velikost formy. Pokud nám nějaké zbyde, dáme si ho stranou a později s ním ozdobíme vršek koláče (viz dále).
7) Těsto spolu se spodním pečicím papírem vložíme do koláčové formy a popřípadě doupravíme (aby nepřečnívalo z formy).
8) Uvařené fazole rozmixujeme s tahini, citrónovou šťávou a česnekem (je lepší ho pokrájet na kousky, aby se nestalo, že v náplni zbydou velké kusy česneku).
9) K fazolové směsi přidáme nastrouhanou cuketu a tofu. Dále doplníme o zbytek ingrediencí na náplň. Vše dobře promícháme.
10) Hotovou směsí naplníme formu, již vyloženou vyváleným korpusem.
11) Povrch koláče poklademe plátky cukety a rajčat. Posypeme italským gurmánským kořením nebo pouze posolíme a popepříme. Můžeme pokapat trochou olivového oleje. Jestliže nám zbyla trocha těsta, vyválíme z něj válečky a jimi ozdobíme vršek koláče.
12) Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečeme 35 minut. Poté ještě na 5 minut zapneme gril. Před krájením je vhodné ho nechat alespoň částečně vychladnout.
Výživové hodnoty na 1/5 quiche (popř. 1/4 pro větší jedlíky):
pozn.:
- počítala jsem s použitím pohankové CELOZRNNÉ mouky
energetická hodnota: 2032 (2539,5) kJ
bílkoviny: 21 (26) g
sacharidy: 48 (60) g (z toho cukry 5 (6) g)
tuky: 21 (26,5) g (z toho NMK 2,8 (3,5) g)
vláknina: 9 (11) g
Dobrou chuť~
Komentáře
Okomentovat