Veganský salát s cuketou a pistáciemi

Ani Vy nemáte v tomhle vedru chuť na nic těžkého a raději byste si dali nějaký salát?
Pak zkuste tento. Je dobrý studený i mírně ohřátý, dle libosti strávníka. Výborně se hodí i jako "krabičkový oběd". Salát je hotový raz dva, pokud tedy nezapočítáte vaření cizrny... ta se ale vaří vlastně sama, tedy téměř :).
Inspirovala a téměř jsem se řídila tímto receptem. V původní verzi mi však připadal spíš jen jako příloha, přidala jsem tedy i zdroj bílkovin - cizrnu. Rovněž jsem upravila poměry množství surovin a některé ingredience nahradila jinými či vynechala. Pod receptem jsem také spočetla nutriční hodnoty pro zvědavce a pro ty, kteří si hlídají jídelníček.

Ingredience (2 porce):

  • 100 g cizrny (+ řasa k vaření, ale není to nutné)
  • 80 g celozrnného kuskusu
  • 30 g pistácií (nasekaných)
  • hrst fazolových lusků (nasekaných na menší kousky)
  • 1/2 středně velké cukety (nakrájené na tenká půlkolečka až čtvrtkolečka)
  • 1 větší (nebo 2 menší) jarní cibulka (nakrájená na tenká kolečka)
  • 1 stroužek česneku (nasekaný na drobno)
  • olej (na restování, např. slunečnicový, cca 1 PL)
  • olej olivový extra panenský (na "zjemnění", cca 1 PL)
  • citrónová šťáva (dle chuti, ale cca 2 PL)
  • italské bylinky (použila jsem sušenou směs s tímto názvem, čerstvé totiž bohužel v bytě nemám)
  • sůl, pepř

Postup:

1) Cizrnu si den předem namočíme. Namočenou cizrnu vaříme v neosolené vodě (můžete přidat i kousek mořské řasy) do měkka, tj. cca hodinu. Solíme až po změknutí a již jen krátce povaříme a slijeme.
2) Na slunečnicovém oleji (cca 1 PL - uvádím kvůli nutričním hodnotám níže) na mírném plameni zlehka osmahneme cuketu a fazolové lusky.
3) Po pár minutách přidáme česnek, po další chvilce i cibulku a zlehka restujeme asi 10 minut.
4) Osolíme, opepříme, přidáme italské bylinky, pistácie a uvařenou cizrnu.
5) Kuskus připravíme dle návodu na obalu (nezapomeneme osolit!).
6) Připravený kuskus přidáme do zeleninovo-cizrnové směsi. Dochutíme citrónovou šťávou, popř. můžeme dosolit a dopepřit. Zjemníme trochou extra panenského olivového oleje (ale na smažení se většina druhů pro obsažené nenasycené mastné kyseliny příliš nehodí!).

Výživové hodnoty na 1 porci (= 1/2):

pozn.:
  • pro hmotnost zeleniny cca: 50 g - fazolové lusky, 150 g - cuketa, 30 g - jarní cibulka, 5 g - česnek
  • od každého druhu oleje použita cca 1 PL, tj. celkem 2 PL
energetická hodnota: 2200 kJ
bílkoviny: 19,5 g
sacharidy: 64,5 g (z toho cukry 5 g)
tuky: 18,5 g (z toho NMK 2,4 g)
vláknina: 12 g



Příjemné vaření a přežijte to vedro ve zdraví ;).

Komentáře