Cuketový dort bez mouky s kávovým krémem

Chystá se Vám nějaká oslava, narozeniny, svátek nebo jen prostě máte chuť osladit si život dortíkem? Máte-li tento "problém" a hledáte-li řešení tady, jste na správném místě. Dortík je jednoduchý a také poměrně zdravý: Mouku jsem nahradila rozemletými ovesnými vločkami a do těsta přidala cuketu a banán, aby nebylo potřeba tolika cukru. Co se týče krému, je poměrně dost tučný, ale chuťově Vás rozhodně nezklame (pokud tedy máte rádi kávu tak moc jako já). A ještě bych měla podotknout, že tento dort ocenili i nepříznivci zdravé výživy ;)!

Ingredience (malá dortová forma o průměru 18 cm):

KORPUS:
  • 210 g nastrouhané cukety
  • 110 g třtinového cukru
  • 225 g mouky z ovesných vloček (= rozmixované ovesné vločky)
  • 40 g kakaa
  • 100 g bílého 0% Milko řeckého jogurtu/Skyru (a tvarohem byste asi rovněž nic nepokazili)
  • 2/3 banánu (rozmačkaného vidličkou/nastrouhaného)
  • 1 malé vejce (z většího vejce by Vám postačil i pouze samotný bílek, ale vlastně na pár gramech navíc zas tak moc nezáleží, takže i z většího vejce můžete použít vše - bílek i žloutek)
  • 1,5 PL rozpuštěného kokosového oleje
  • 2/3 ČL skořice
  • 1 ČL jedlé sody
  • špetka soli

KRÉM:
  • 40 g rýžového škrobu
  • 250 ml mléka
  • 5 ČL instantní kávy
  • špetka soli
  • 400 g pomazánkového másla
  • 4 PL třtinového cukru
NAVÍC:
  • džem/marmeláda (já použila domácí rybízový)
  • na ozdobu - dle Vašich preferencí a nálady: ostružiny a listy ostružiníku (tyto jsem použila já), čokoládové hoblinky, plátky mandlí (na boky dortu), čokoládové lístky, nasekané ořechy, ...

Postup:

1) Nejprve si upečeme korpus: Jednoduše smícháme zvlášť suché a zvlášť mokré ingredience a následně suché vmícháme k mokrým, až nám vznikne tužší těsto. Těsto dáme do malé dortové formy (průměr asi 18 cm) vymazané a vysypané či vyložené pečicím papírem. Povrch uhladíme a dáme péct do trouby předehřáté na 180 stupňu Celsia na 40 minut. Připaluje-li se vršek dortu, snížíme teplotu nebo formu přikryjeme zvrchu hliníkovou fólií.
2) Příprava krému: V mléce si rozmícháme škrob, kávu a špetku soli. Přivedeme k varu a pak dobře mícháme metličkou 1 minutu jako pudink. Následně odstavíme z plamene a ve studené vodní lázni chladíme za stálého míchání. Do alespoň částečně vychladlého "pudinku" vmícháme cukr a poté i pomazánkové máslo. Vyšleháme ručním metličkovým mixérem v tuhý krém.
3) Dobře vychladlý korpus podélně rozřízneme dlouhým nožem. Horní část odklopíme jako poklop a odložíme stranou. Obě poloviny natřeme džemem a následně spodní část navíc silnější vrstvou krému. Na spodní část opět "nasadíme" vrchní část ("poklop"). Celý povrch dortu následně potřeme bohatou vrstvou krému. Krému je opravdu velké množství, ale doporučuji Vám ho nanést na dort opravdu všechen. Já přebytečný krém jednoduše dala na vrch dortu, čímž jsem ho prostě "zvýšila", což vůbec nebylo na škodu. Krém uhlazujeme nejlépe příborovým nožem namáčeným průběžně do horké vody, což nám zaručí hladký povrch. Chcete-li, můžete použít také různé cukrářské nástavce a dort si krémem ozdobit dle svých představ (krém je opravdu tuhý, takže "růžičky" z něj vytvořit určitě půjdou). Já k ozdobení použila pouze několik listů ostružiníku a ostružiny.

Výživové hodnoty na 1 kus (= 1/10):

pozn.:
  • počet porcí dle tohoto webu
  • použila jsem Emco jemné ovesné vločkys vlákninou, Skyr bílý 0%
  • mnou použité vejce vážilo cca 40 g
  • na pomazání korpusu jsem spotřebovala cca 2 PL džemu (domácího rybízového)
  • hodnoty pro dort BEZ OZDOB
energetická hodnota: 1467 kJ
bílkoviny: 9 g
sacharidy: 38,5 g (z toho cukry 22 g)
tuky: 17 g (z toho NMK 10 g)
vláknina: 5 g


Kdybyste ho někdo taky zkusil, můžete dát vědět, jak Vám chutnal :).


Komentáře