Lilková korma se seitanem a kořeněnou kešu rýží

Tohle jídlo je prostě skvělé! ... Pokud tedy milujete indickou kuchyni tak moc jako já. Jemně pikantní korma s vydatným seitanem a k tomu jemně kořeněná rýže s nasládlými kešu... No nezní to úžasně? Já si tedy dala říct. A dala bych si říct znovu a znovu. Recept jsem zařadila mezi své největší oblíbence. I přítel jídlo chválil.
Není to specialitka dobrá bez ohřevu, na to prosím myslete. Seitan můžete klidně nahradit tofu, tempehem nebo luštěninou, záleží na Vás. Každopádně rozhodně doporučuji vyzkoušet.
Ještě co se týče toho seitanu, používáte ho také? Pro mě bylo vaření s ním premiéra, ale již jsem ho měla poněkolikáté (předtím párkrát v menze). Považujete ho za dobrou alternativu tofu nebo ho odsuzujete pro jeho lepkové složení?

Ingredience (3 porce):

  • (slunečnicový) olej (celkem cca 2 PL)
  • 1 malá cibule (nakrájená na kostičky)
  • 2 stroužky česneku (nasekané na drobno)
  • 1/2 menší chilli papričky (pokrájené na drobno)
  • kari koření
  • 200 ml kokosového mléka (použila jsem light)
  • 4 PL rajčatového protlaku (použila jsem domácí - parádní věc!)
  • 1 menší až střední lilek (230 gramů; nakrájený na kostičky)
  • 260 g seitanu (natural)
  • sušený česnek
  • máslo (asi 5 g - malý kousek)
  • 25 g kešu ořechů
  • římský kmín
  • skořice
  • 150 g rýže basmati (bílé - vaří se kratší dobu - kvůli kešu)
  • sůl

Postup:

1) V hrnci či kastrólu, popřípadě ve velké pánvi, si rozehřejeme olej a zlehka na něm osmažíme cibuli.
2) Následně přidáme česnek a chilli papričku. Chvíli společně restujeme.
3) Zaprášíme 1 ČL kari koření a ještě minutu mírně opékáme.
4) Zalijeme kokosovým mlékem a přimícháme protlak. Dobře rozmícháme v jednolitou omáčku.
5) Do omáčky vsypeme lilek, osolíme, přivedeme k varu a mírně vaříme (s poklicí či bez) asi 30 minut, respektive do změknutí lilku.
6) Zvlášť na pánvi (nejlépe s nepřilnavým povrchem - není potřeba tolik oleje) si rozehřejeme olej, na kterém dozlatova osmažíme kousky seitanu. Na závěr poprášíme trochou kari a sušeného česneku a již jen krátce společně prohřejeme.
7) Na rozpuštěném másle zmírna, spolu se římským kmínem a skořicí, osmahneme kešu. Přidáme rýži a dobře promícháme. Následně zalijeme vroucí vodou těsně nad povrch rýže a mírně osolíme (používáme-li solené kešu, dáme soli méně a naopak). Vaříme do změknutí rýže, tedy 15-20 minut (dle návodu na obalu). Rýži pravidelně kontrolujte a dolévejte horkou vodu tak, aby rýže byla vždy jen těsně pod hladinkou. Cílem je uvařit rýži tak, abychom žádnou vodu nemuseli slévat.
8) Osmažený seitan přimícháme k hotové lilkové kormě.
9) Podáváme společně lilkovou kormu se seitanem a kořeněnou rýži.

Výživové hodnoty na 1 porci (jen kormy/jen rýže/kormy+rýže):

pozn.:
  • počítáno pro LIGHT kokosové mléko
energetická hodnota: 1140/1015/2155 kJ
bílkoviny: 21/6/27 g
sacharidy: 23/41/64 g (z toho cukry 12/0,5/12,5 g)
tuky: 11/5/16 g (z toho NMK 4/2/6 g)
vláknina: 3/1/4 g


Dobrou chuť.

Komentáře