Luxusní kávový dort

Tento dort jsem před nějakou dobou upekla spolu se sestrou naší mamině k narozeninám. Troufám si říct, že jím nepohrdne žádný milovník kávy (mající rád sladké). Dort bych rozhodně nezahrnula do kategorie "zdravých receptů", ale já osobně s občasným "hřešením" problém nemám (zrovna dnes jsem si u babičky pochutnávala na malinovém dortu s máslovým krémem :3 ... zbytek dne jsem ale byla na "svém režimu").
Pekly jsme bezlepkově, což nebyla vůbec žádná překážka - stačí použít bezlepkovou mouku (mouky). Sestra má totiž celiakii a toužila taky ochutnat. A kdo by ne, že. Pokud taky toužíte, čtěte dál.

Ingredience (velká dortová forma - průměr cca 26 cm):

I. KORPUS 1 (kávový):
  • 3 vejce
  • 200 g polohrubé mouky (klidně celozrnné - já ale použila mix bezlepkových)
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 150 g moučkového cukru (může být i moučkový hnědý, ale ten není tak jednoduché sehnat... )
  • 6 g (=1/2 sáčku) prášku do pečiva
  • 10 PL silné kávy (horké; použila jsem "french-pressovou": 12 g kávy na 100 ml vody)
II. KORPUS 2 (kakaový):
  • 2 vejce
  • 135 g polohrubé mouky (viz KORPUS 1)
  • 65 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g moučkového cukru (viz KORPUS 1)
  • 4 g (1/3 sáčku) prášku do pečiva
  • 6 PL horké vody
  • 1 PL kakaa
III. KRÉM:
  • 80 g rýžového škrobu
  • 500 ml mléka
  • 800 g pomazánkového másla (většinou odpovídá 4 balením)
  • 8 PL třtinového cukru (nebo vanilkového - ale výsledek bude nezdravější... pokud ovšem nemáte třtinový vanilkový, což by byla určitě nejlepší volba ^^)
  • 10 ČL instantní kávy (už jsem zkoušela i s bezkofeinovou v jiném dortu a na chuti mu rozhodně neubrala)
  • špetka soli
IV. DALŠÍ:
  • džem (např. rybízový - kyselá chuť kávu dobře doplní, podle mě nejlepší volba)
  • mandlové lupínky (cca 80 g)
  • čokoládové lístky (postup výroby uveden níže) či jiné ozdoby (čokoládové svitky, čerstvé ostružiny, kávová zrna máčená v čokoládě... )
  • kakao (na ozdobu)

Postup:

I., II. KORPUSY (1 i 2):
1) Vejce vyšleháme s horkou kávou (1) nebo vodou (2).
2) Mouku smícháme s práškem do pečiva, cukrem, ořechy (a navíc s kakaem u korpusu 2) a vmícháme do vaječné pěny.
3) Vlijeme do dortové formy o průměru cca 26 cm, předem vymazané a vyložené pečicím papírem (popř. řádně vymazané a vysypané např. krupicí či ořechy - já ale silně preferuji pečicí papír).
4) Pečeme v troubě předem vyhřáté na 180 stupňů Celsia 20-25 minut (1) nebo 13-17 minut (2). Propečenost kontrolujeme testem špejlí. Kontrolujeme v nejnižším uvedeném čase a eventuelně ještě dále pečeme, ale pokud možno nepřekračujeme maximální uvedený čas pečení, aby korpusy nebyly vysušené. Doporučuji oba druhy korpusů péci hned po sobě, ať nemusíte troubu nahřívat dvakrát.
5) Z vychladlých korpusů sejmeme všechny pečicí papíry (pokud jsme je použili).

III. KRÉM:
1) V mléce si rozmícháme škrob, kávu a špetku soli.
2) Přivedeme k varu a pak dobře mícháme metličkou 1 minutu jako pudink.
3) Odstavíme z plamene a ve studené vodní lázni chladíme za stálého míchání.
4) Do alespoň částečně vychladlého "pudinku" vmícháme cukr a poté i pomazánkové máslo. Vyšleháme ručním metličkovým mixérem v tuhý krém.

IV. DALŠÍ:
1) Čokoládové lístky: Natrháme si několik listů z nejedovatých rostlin (např. z ovocných keřů a stromků - ostružiníku, vinné révy, maliníku, ...). V hrnci roztopíme čokoládu (já si vybrala hořkou a myslím, že ta kávovou chuť doplní snad nejlépe) a v silnější vrstvě ji štětečkem naneseme na listy. Dáme do mrazáku alespoň na hodinu, ale lépe na delší dobu. Před použitím ke zdobení vyndáme z mrazáku a opatrně sejmeme čokoládu z listů. Jelikož se s největší pravděpodobností nějaký ten lístek rozpadne, udělejte jich raději více, než ve skutečnosti potřebujete, ať máte něco v záloze.
2) Vychladlý kávový korpus (korpus 1) podélně rozřízneme. Odklopíme vrchní díl (jako "poklop") a dáme stranou.
3) Spodní kávový korpus (ne "poklop") potřeme na řezné ploše džemem a následně vrstvou krému.
4) Přiklopíme celým (nerozříznutým) kakaovým korpusem (korpus 2), jehoš vršek opět potřeme džemem a poté krémem.
5) Přiklopíme "poklopem" z kávového korpusu, který jsme v bodě č. 2 dali stranou. Potřeme džemem, pak krémem.
6) Vršek dortu ozdobíme krémem: Zbývající krém dáme do cukrářské zdobičky a uděláme jím na povrchu od středu ke krajům (odstředně) spirálovitě "vír".
7) Na vír z krému naaranžujeme čokoládové lístky a zlehka poprášíme kakaem.
8) Boky dortu ozdobíme plátky mandlí.

Výživové hodnoty na 1 kousek (= 1/20):

pozn.:
  • počet porcí dle tohoto webu
  • hodnoty počítány pro mix mouky Schar, rýžové a Jizerky
  • počítala jsem s použitím bílého moučkového cukru do korpusů a třtinového do krému
  • na pomazání korpusů jsem spotřebovala asi 4,5 PL džemu
  • na ozdobu jsem počítala přibližně s 20 g hořké čokolády a 1 ČL kakaa
energetická hodnota: 1638 kJ
bílkoviny: 7 g
sacharidy: 41 g (z toho cukry 20,7 g)
tuky: 22 g (z toho NMK 10 g)
vláknina: 2 g


Příjemné pečení :).

Komentáře