Makovo-kokosové muffiny s proteinem

Nepodporuji syntetické proteiny, ale na dlouhou cestu jsem potřebovala něco praktického, nekazícího se, ... (a to byla mýlka -> viz níže!) A na to jsou nejlepší dobroty z trouby, že. Jenže jsem nechtěla do sebe cpát jen samou mouku, takže jsem při svém "skoro-vegetariánství" potřebovala bílkoviny nějak doplnit.
Ne vždy platí, že co je zdravé, musí být i nízkokalorické a tyto muffiny jsou toho jasným důkazem: jsou vysoce kalorické, s mnoha bílkovinami i tuky, takže to s nimi nepřehánějte, snažíte-li se zhubnout ;). Cukrů - a sacharidů celkově - je v nich však poskrovnu. A proč že jsou dle mého názoru docela zdravé? Neobsahují žádnou mouku, ale naopak spoustu prospěšných látek z máku. Navíc je v nich i cuketa a cukru je použito jen velmi málo, je doplněn výživnějším medem. Každý zastánce "zdravé výživy" je ale extremista vždy v něčem trochu jiném (ani já nejsem výjimka), takže by se mnou asi zdaleka ne všichni souhlasili a tyto by si dopřáli maximálně tak během "cheat day" :)...
A na závěr jedna rada, plynoucí z mé zkušenosti: Na cestu nejsou až tak úplně ideální! V klimatizovaném autobuse se krabička s nimi "orosila" a kdybychom je brzy nesnědli, zkazily by se. Proto na cestu jedině, když je budete mít dobře uschované (třeba v lednici), nebo nebudete-li cestovat v létě...

Ingredience (14 muffinů):

200 g mletého máku
100 g strouhaného kokosu
50 g syrovátkového proteinu s příchutí "kokos a bílá čokoláda" (stačí klidně kokosový, bílo-čokoládový, eventuelně bez příchuti či vanilkový)
50 g (rýžového) škrobu
50 g třtinového cukru
2 ČL prášku do pečiva
500 g cukety (nastrouhané)
2 PL citrónové šťávy
50 g medu

Postup:

1) V jedné míse smícháme suché ingredience (mák, kokos, protein, škrob, cukr, prášek do pečiva) a ve druhé mokré (cuketu, citrónovou šťávu, med). Následně suché vmícháme do mokrých a promísíme nejlépe rukama v kompaktní hmotu.
2) Těstem plníme muffinové formičky, dle potřeby vyložené papírovými košíčky. Já z těsta tvořila rukama kuličky a ty pak vždy vmáčkla do formičky, jde to velmi snadno.
3) Pečeme v troubě vyhřáté na 165 stupňů Celsia asi 30 minut. Propečenost pro jistotu zkontrolujeme špejlí.

Výživové hodnoty na 1 muffin (= 1/14):

energetická hodnota: 776,5 kJ
bílkoviny: 6 g
sacharidy: 16,5 g (z toho cukry 9 g)
tuky: 11 g (z toho NMK 5 g)
vláknina: 5 g


Tak co, zkusíte je?

Komentáře