Pohanko-čočková směs zapečená pod zeleninou

Začíná se ke slovu dostávat podzimní zelenina jako např. řepa či dýně, my dnes využijeme tu první jmenovanou. Tento recept jsem původně měla zahrnutý mezi "obědovými inspiracemi", ale nakonec jsem se rozhodla jej vložit do samostatného příspěvku. Jde o jednodušší jídlo, ale já ostatně skoro nikdy nevytvářím žádné velké složitosti.
Alernativy:
Směs lze připravit z libovolné luštěniny (fazole, jiný druh čočky) i obilniny (jáhly, rýže, quinoa, ...). Také zeleninu můžeme použít jakoukoli. Za vyzkoušení by určitě stála má oblíbená dýně nebo třeba mrkev, tuřín. Parmazán lze vyměnit např. za čedar či eidam.

Ingredience (4 porce):

  • 200 g drobnozrnné čočky (méně se rozváří; hodí se zelená či např. beluga)
  • 160 g pohanky (kroupy)
  • 4 vrchovaté lžičky libovolného pesta (použila jsem zelené, přivezené z Itálie)
  • bylinková sůl (pokud nemáte, použijte běžnou sůl a přidejte navíc nějaké sušené bylinky hodící se k Vámi použitému pestu - např. bazalku)
  • pepř
  • 1 batát (nakrájený na čtvrtkolečka/"čtvrtplátky")
  • 2 řepy (nakrájené na čtvrtkolečka/"čtvrtplátky")
  • olivový olej
  • parmazán (ideálně 15 g na porci, tzn. asi 60 g; strouhaný či pokrájený na tenké plátky)

Postup:

1) Předem namočenou čočku (stačí 2 - 3 hodiny, ale někdy ji nechávám máčet i celou noc) uvaříme do měkka. Osolíme je až po změknutí.
2) Pohanku vaříme 5 minut v cca 250 ml osolené vody. Pak přiklopíme poklicí a necháme dojít (bude to trvat cca 25 minut).
3) Zeleninu osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a dáme péct do trouby předehřáté na 200 stupňů C nebo na 180 stupňů při použití horkovzdušného programu (ideálně ji poklademe do zapékací mísy/pekáčku, ve které můžeme později připravit celé jídlo). Za cca půl hodiny je zelenina upečená. Zkontrolujeme pouze měkkost batátů, řepa může zůstat křupavá.
4) Uvařenou čočku i pohanku smícháme dohromady, přidáme pesto, dochutíme (bylinkovou) solí, pepřem a případně také bylinkami.
5) Zeleninu vyndáme ze zapékací mísy (pekáčku). Nejlépe tutéž nádobu lehce vymažeme olivovým olejem a nasypeme do ní pohankovo-čočkovou směs. Na vrch poklademe pečenou zeleninu a posypeme parmazánem.
6) Dáme péct do trouby pod gril (asi 200 stupňů Celsia) či na horkovzduch na 190 stupňů Celsia, dokud se sýr nerozpeče a povrch mírně nezezlátne.

Výživové hodnoty na 1 porci (= 1/4):

pozn.:
  • na vymazání pekáčku jsem použila asi 2 ČL olivového oleje
  • počítala jsem s 60 g parmazánu, 60 g pesta
energetická hodnota: 2307 kJ
bílkoviny: 28 g
sacharidy: 72 g (z toho cukry 9,5 g)
tuky: 16,5 g (z toho NMK 4 g)
vláknina: 8 g


Ať Vám chutná ^^.

Komentáře