Cizrnové mini-pizzy s rajčatovou salsou

Postřehla jsem, že posledních pár receptů je převážně veganských (včetně tohoto), ale asi to bude spíš nějaká náhoda - vegan nejsem a ani se jím být nechystám. Je pravda, že se snažím omezovat příjem živočišných potravin, ale cca jednou týdně si dopřeju i maso a mléka včetně mléčných výrobků se prostě nedokážu vzdát (ačkoli vyvíjím snahu alespoň trochu omezit i tyto). Mým důvodem k tomuto "omezení" ve stravování je převážně náklonnost k ekologii, navíc je podle mě tento způsob stravování oproti "konvenčnímu" i zdravější (ale těžko říct: co člověk, to názor - a ohledně stravování to snad dokonce platí dvojnásob). Nemyslím si však, že úplné vegetariánství či dokonce veganství je zdravé, ale rozhodně nikomu nechci jeho názor brát - zvlášť proto, že spousta lidí se takto stravuje z etických či ekologických důvodů, což je podle mě více než pochopitelné.
Jak jste na tom s masem a mléčnými výrobky či vejci Vy? Omezujete se nějak? Hlasujte prosím v anketě na konci článku! :)
Nápad na toto jídlo nepochází z mé hlavy, inspirovala jsem se zde. Každopádně, trochu jsem si jej upravila (hlavně omezila tuky) a spočítala nutriční hodnoty, takže mi nepřijde hříšné ho tu s Vámi sdílet :).

Ingredience (4 porce):

PIZZY:
  • 240 g cizrny (v suchém stavu, nutno namočit předem min. na 10 hodin, lépe přes noc)
  • 100 g zlatého lněného semínka (rozmixovaného/rozdrceného)
  • 4 PL (slunečnicového) oleje
  • 4 stroužky česneku (prolisované/pokrájené na plátky)
  • 1 a 1/2 ČL sušeného tymiánu
  • 1 a 1/2 ČL soli
  • 180 g polenty
RAJČATOVÁ SALSA:
  • 80 g sušených rajčat
  • 180 g čerstvých rajčat (pokrájených na menší kusy)
  • 1 PL olivového oleje (panenského)
  • 3 stroužky česneku (pečené - viz postup)
  • 1 ČL sušené bazalky
  • 1/2 ČL sušeného rozmarýnu
  • 1/2 ČL sušeného tymiánu

Postup:

1) Cizrnu zalijeme vodou a necháme přes noc máčet.
2) Sušená rajčata také necháme přes noc máčet, ale tak, aby byla ponořena těsně pod hladinou - tedy abychom použili co nejméně vody.
3) Následující den v nové vodě uvaříme cizrnu do měkka (trvá to asi hodinu). Nesolíme.
4) Lněná semínka zalijeme 200 ml vody a necháme alespoň 15 minut boptnat.
5) Uvařenou cizrnu rozmixujeme spolu s namočenými lněnými semínky (i s veškerou vodou z máčení semínek), 4 PL (slunečnicového) oleje, 4 stroužky česneku, 1 a 1/2 ČL tymiánu a soli.
6) Cizrnovou "kaši" pak smícháme s polentou, rukama vytvoříme těsto (trochu se drobí, ale není to nic strašného, nemějte strach).
7) Těsto rozdělíme na 4 díly, přičemž z každého na 2 větších pleších vystlaných pečicím papírem vytvoříme placku o průměru cca 20 cm. Povrch mírně navlhčíme namočenýma rukama.
8) Tyto 4 placky společně se třemi nevyloupanými stroužky česneku na salsu dáme péct do trouby předem vyhřáté na 170 stupňů Celsia na horkovzdušný program. Jestliže naše trouba tuto funkci postrádá, upečeme placky nejprve z jednoho plechu a poté až z druhého, ale teplotu nastavíme na 180 stupňů Celsia. Doba pečení je v obou případech stejná: 20 minut. Pokud však pečeme na horkovzduch, dporučuji plechy po 10 minutách prohodit.
9) Salsa: Namočená rajčata vyjmeme z vody (vodu nevyléváme!) a rozmixujeme s ostatními ingrediencemi na salsu - česnek ale použijeme pečený (viz bod 8 - pečeme spolu s pizzami). Pokud je salsa příliš tuhá, přidáme vodu, ve které se sušená rajčata máčela.
10) Salsu namažeme na pizzy buď hned po upečení nebo těsně před podáváním. Nebo pizzy prostě jen ulamujeme a máčíme je v této rajčatové omáčce :). Můžeme také doplnit čerstvou zeleninou.

Výživové hodnoty na 1 porci (= 1 minipizza + čtvrtina salsy/jen 1 minipizza/jen čtvrtina salsy):

energetická hodnota: 2606/2302/304 kJ
bílkoviny: 24/22,5/1,5 g
sacharidy: 75/70/5 g (z toho cukry 5/1/4 g)
tuky: 23/18/5 g (z toho NMK 2,4/1,7/0,7 g)
vláknina: 18/16/2 g


Bon apetit ^^.

Komentáře