Rybízový chlebíček z vloček

Opět veganské (pokud opominete moje doporučení o tvarohu/jogurtu o kousek níže).
Tento "moučník" (bez mouky) se skvěle hodí (nejen) jako sladká snídaně. I přes zvláštní složení má výbornou konzistenci - nerozpadá se (před krájením je však nutno jej nechat vychladnout!). Pokud použijete bezlepkové vločky, máte jej také přirozeně bezlepkový. A pokud vynecháte tu trochu skořicového cukru, bude dezert postrádat jakýkoli přidaný cukr (což je docela "pokrokové" na to, že většina pečení s rybízem zahrnuje cukru naopak spoustu pro výraznou kyselost tohoto ovoce...).
Inspirovala mě Kuchařka ze Svatojánu. Původní recept zde. Má verze je podstatně méně tučná a trochu "upgrade-ovaná" např. skořicí. Samozřejmě zde také naleznete nutriční hodnoty :).

Ingredience (menší chlebíčková forma cca 23 x 10 cm):

  • 100 g sušených datlí
  • 100 ml vody
  • 100 g vloček (já použila 50 g pohankových a 50 g ovesných, ale můžete použít v jakémkoli poměru téměř jakékoli vločky, včetně např. rýžových, špaldových apod.)
  • 100 g vlašských ořechů (umím si to představit ale i např. s lískáči, mňam!)
  • 1 ČL skořice
  • 1/2 ČL jedlé sody
  • 240 g (červeného) rybízu (otrhaný z "větviček"; určitě by nebylo od věci zkusit i jiné (bobulovité, kyselejší) ovoce, např. jiný druh rybízu, jostu, ...)
  • (skořicový cukr - dle Vašich preferencí, není nutný - já dala, protože nám doma tak trochu přebýval :))

Postup:

1) Datle namočíme do 100 ml vody na cca 8 hodin. Zvolíme takovou nádobu, aby byly všechny datle pokud možno pod hladinou a měly tím pádem šanci dostatečně změknout.
2) Vločky najemno rozmixujeme (není nutno až na mouku, spíše "krupici" - tedy stačí nám nožový mixér).
3) Rozmixované vločky smícháme se skořicí a jedlou sodou.
4) Ořechy vložíme do mixéru (já použila tentýž co na vločky) a rozmixujeme na velmi jemno, až se začne trochu tvořit "máslová" konzistence (jako ořechové máslo v počátcích :D).
5) K ořechům vložíme datle (bez vody, kterou však nevyléváme!) a rozmixujeme v hladký krém.
6) Smícháme vzniklý datlovo-ořechový krém s vločkovou směsí a s vodou, ve které se máčely datle (já vše pro úsporu nádobí míchala v misce, v níž se máčely datle).
7) Chlebíčkovou formu (cca 23 x 10 cm) vymažeme/vyložíme pečicím papírem (není nutno, pokud máte silikonovou pro "lenochy" tak jako použila já) a naplníme polovinou těsta.
8) Na těsto nasypeme cca 2/3 rybízu. Překryjeme zbývajícím těstem a uhladíme.
9) Na vršek nasypeme zbytek rybízu. Pokud chcete, můžete posypat trochou skořicového cukru či skořice.
10) Vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečeme asi 25 minut. (Před vyndáním z trouby můžeme provést zkoušku špejlí, ale pozor, ta může být trochu zavádějící kvůli vlhkému rybízu!)
11) Před krájením raději necháme vychladnout, jinak by se chlebíček při krájení rozpadal. Můžeme podávat samotné, ale hodí se např. i k tvarohu či jogurtu.

Výživové hodnoty na 1 porci (= čtvrtina/šestina celkového množství):

pozn.:
  • porce: cca 4 snídaňové či 6 svačinových/dezertových; popř. 6 snídaňových, pokud doplníte např. tvarohem či jogurtem (125 - 150 g ... za sebe tuto kombinaci doporučuji, protože bude snídaně nutričně vyváženější)
  • počítáno s cca 5 g skořicového cukru a uvedeným poměrem vloček
energetická hodnota: 1607/1093 kJ
bílkoviny: 8/6 g
sacharidy: 48/33 g (z toho cukry 21,3/14,5 g)
tuky: 17/12 g (z toho NMK 2/1,4 g)
vláknina: 9/6 g



Předem díky za hlas v anketě níže! Ráda dělám průzkumy x).

Komentáře