Veganské "yakisoba" s fazolemi

Tento recept jsem původně chtěla začlenit do "obědových inspirací" (odkaz nemohu bohužel přidat), ale pak jsem si řekla, že by se mohl >v pohodě< infiltrovat i do asijského. Je to taková "veganská parodie na yakisoba", na něž tu podobný recept můžete naleznout také. A pokud by vás zajímal recept na yakisoba omáčku, tak tu zde mám taky :).

Ingredience (3 menší porce):

  • 150 g bílých fazolí (předem namočených alespoň na 10 hodin; hmotnost sušených - vařené budou vážit asi dvojnásobek)
  • 100 g soba nudlí
  • olej (cca 3 PL - uvádím kvůli nutričním hodnotám)
  • 1/2 cibule (nasekané na kostičky)
  • 1 stroužek česneku (nadrobno nakrájený)
  • cca 1 mělký talíř dýně pokrájené na kostičky
  • 2 menší žampiony
  • chilli
  • sušený česnek
  • tamari
  • worchester
  • kečup
  • sůl
  • (sezam na ozdobu)

Postup:

1) Předem namočené fazole uvaříme v čisté vodě doměkka (trvá to asi hodinu; solíme až po jejich změknutí a poté necháme již jen chvíli povařit; do vody můžeme přidat kousek mořské řasy).
2) Soba uvaříme v osolené dle návodu na obalu a ideálně spíš trochu méně než trochu více (aby byly tvrdší/al dente - jinak se budou v následujících krocích příliš rozpadat).
3) Uvařené nudle propláchneme studenou vodou a promícháme s troškou oleje, aby se neslepily.
4) Na větší pánvi rozehřejeme trochu oleje a přidáme stroužek česneku, na němž nudle trochu osmažíme.
5) Osmažené nudle dáme stranou (např. do hrnce, ve kterém se vařily).
6) Na pánev přidáme trochu oleje, na kterém osmahneme cibuli.Po chvíli přidáme dýni a také osmahneme.
7) Přidáme trochu vody a necháme ji postupně vyvařit, aby dýně mírně změkla. Po pár minutách přihodíme ještě žampiony, které rovněž musí změknout.
8) Poprášíme trochou sušeného česneku a chilli. Osolíme. Dáme pryč z pánve.
9) Na pánev přihodíme znovu nudle a necháme je prohřát s tamari, worchesterem a kečupem, jejichž množství volíme dle chuti. Já na toto množství ostatních surovin dávám od všeho přibližně 1 polévkovou lžici.
10) Přimícháme dýni s žampiony a fazole.Dobře promísíme a podáváme.
[11) Vršek by určitě stálo za to ozdobit sezamem.]

Výživové hodnoty na 1 porci (= 1/3):

pozn.:
  • množství pro 3 MENŠÍ porce (spíše večeřové...)
  • bez sezamu
  • hmotnosti zeleniny jsem brala odhadem, takže asi 200 g dýně, 60 g žampionů a 40 g cibule
energetická hodnota: 1569 kJ
bílkoviny: 12 g
sacharidy: 53 g (z toho cukry 5,1 g)
tuky: 9 g (z toho NMK 1 g)
vláknina: 12 g


Hezké léto!

Komentáře