Bezlepkový švestkový koláč se Šmakounem

Nebyla jsem si jistá, do jaké rubriky tento koláč zařadit, ale pak jsem se na základě jeho složení rozhodla pro "snídaňové recepty", protože tam obvykle řadím právě zdravější dobroty. A poměrně zdravý tento koláč opravdu je. A především - je vynikající. Můj tatík si sice stěžoval na korpus, ale co se dalo čekat od někoho, kdo nenávidí ovesné vločky :D. Jinak, já si ho ráda dám i na zahnání mlsné, takže je takový všestrannější :).
Švestky mají teď svou sezónu, ale pokud nemáte čerstvé, určitě můžete použít i mražené či kompotované.
Hodilo by se i jiné ovoce, např. hrušky, které použila autorka původního receptu (poněkud zdravější verze než ta moje, jelikož jsem si jako vždy receptík upravila k obrazu svému).

Ingredience (koláčová forma o průměru 25 cm):

KORPUS:
  • 250 g bezlepkových ovesných vloček (pochopitelně můžete použít i klasické, jestliže Vám nevadí lepek)
  • 30 g kakaa
  • 35 g melasy
  • 10 g másla
  • 1/2 hrnku vody (nebo více - dle potřeby, aby těsto bylo pevné, ale šlo vmáčknout do formy - viz postup)
ŠVESTKY:
  • 500 g švestek (vypeckovaných a rozkrojených na poloviny)
  • 1 hvězdička badyánu
  • kousek (nebo více - dle velikosti) celé skořice
  • 20 g medu
  • trochu vody (cca 50 ml)
KRÉM:
  • 400 g Šmakouna s příchutí švestka + skořice
  • 2 vejce
  • 300 g bílého jogurtu
  • 25 g medu
  • 50 g proteinového prášku (např. vanilkového)
DROBENKA:
  • 30 g třtinového cukru
  • 30 g mletých vlašských ořechů
  • 30 g másla (studeného)
  • 30 g jemnějších ovesných vloček (pokud máte celé, lépe je mírně pomixujte)
  • skořice (cca ½ ČL)

Postup:

KORPUS:
1) Ovesné vločky rozmixujeme na mouku (může být klidně hrubá jako krupice), přidáme kakao, melasu a máslo.
2) Do směsi postupně nalijeme půl hrnku vody nebo více, abychom mohli těsto vtlačit do koláčové formy o průměru 25 cm vymazané tukem nebo vyložené pečicím papírem. Těsto má tvořit jak dno koláče, tak jeho stěny. UPOZORNĚNÍ: S těstem se pracuje opravdu nepohodlně, chce to dost trpělivosti. Doporučuji použít nějaký malý váleček, usnadní to práci (alespoň částečně). Cílem je těsto v cca rovnoměrné tloušťce pokrývající dno a stěny formy.

ŠVESTKY:
Švestky povaříme s trochou vody (cca 50 ml), medem a kořením. Dobu vaření nemohu přesně uvést, záleží na zralosti švestek. Přibližně však 10-15 minut. Měly by pustit šťávu a utvořit tak z vody mírně hustší krásně červený "sirup".

KRÉM:
Šmakouna rozmixujeme s vejci a následně smícháme s jogurtem, medem a proteinem.

"KONEČNÝ KOLÁČ": (Znáte i nějaký nekonečný? Občas by se to hodilo... :D)
1) Krém nalijeme na korpus a rovnoměrně poklademe vařenými švestkami.
2) Vrch koláče ještě dozdobíme drobenkou, kterou vytvoříme promnutím všech výše uvedených ingrediencí do drobivé konzistence.
3) Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia asi 40 minut. ... Doporučuji před krájením vychladnout, ať se Vám koláč neroztéká jako zprvu mně. (Tedy, teplý má tento koláč taky něco do sebe, na chuti mu to snad ještě přidává, ale bude se Vám krájet opravdu špatně... Mně chutnal teplý i studený. Koláč vychladnutím ztuhne, takže se nemusíte bát, že jste ho málo upekli - pokud máte formu podobných rozměrů jako já, dělali jste ho z tohoto množství surovin a pekli ho 40 minut!)

Výživové hodnoty na 1/8 (snídaňová porce) nebo 1/12 (svačinová porce):

energetická hodnota: 1656/1104 kJ
bílkoviny: 21/14 g
sacharidy: 48/32 g (z toho cukry 20,4/13,6 g)
tuky: 13/9 g (z toho NMK 5,0/3,4 g)
vláknina: 8/5 g


Zde bal koláč ještě teplý, tudíž se trochu roztékal... Chuť byla však senzační!


A zde už je koláč vychladnutý - je vidět, že krém pěkně ztuhnul. Takto se krájel naprosto snadno.

Přeji příjemné letní pečení :3.

Komentáře