Kefírové lívance s jablečnými plátky

Výborná letní snídaně :)! Klidně i podzimní, pokud místo letních jablek použijete ta podzimní... A určitě mile překvapí Vaši drahou polovičku, jestliže mu/jí je uděláte v rámci milého překvapení potají k snídani tak jako já x)...
Postup zde popisuji složitě, protože nechci, abyste byli ze "smažení" (jestli to tak lze nazývat, když nepoužívám žádný tuk) lívanců stejně zdrcení, jako jsem dřív bývala já. To jsem už ani nechtěla dělat další pokusy, tak jsem byla zklamaná a odrazená. Zjistila jsem ale, jak na to: Mnohem lepší je smažit bez tuku na nepřilnavé pánvi (a dokonce je to lepší než smažení s tukem na nepřilnavé pánvi!!!) a lívanečky je třeba obracet až poté, "co se jim chce" -> dokud nelze obracet, není lívanec z té dané strany ještě pěkně opečený a Vy opakovanou snahou docílíte jen potrhaných nevzhledných obludek. Důležité je také smažit na MÍRNÉM PLAMENI, nemá smysl zvyšovat stupeň, abyste to měli rychleji z krku - tím lívance akorát připálíte.

Ingredience (2 porce ~ 8 ks):

  • 125 ml (~ 145 g, 1/2 hrnku) kefíru
  • 1 vejce
  • 50 g celozrnné mouky
  • 5 g strouhaného kokosu
  • 7 g rozpuštěného másla
  • 1/4 ČL soli
  • 1/4 ČL jedlé sody
  • 60 g (~ 1/2 ks) jablka (nakrájeného na TENKÉ plátky)
  • skořice
  • k podávání: jogurt, skořice, datlový sirup (přibližné množství viz nutriční hodnoty)

Postup:

1) V míse si smícháme mouku, kokos, jedlou sodu a sůl.
2) Vlijeme rozpuštěné máslo, vejce a kefír.
3) Dobře promísíme v jednolité středně husté těsto.
4) Rozpálíme si nepřilnavou pánev. Poté plamen ztlumíme, aby byl jen mírný (na našem starém plynovém sporáku to znamená na minimum, na indukčním o 10 stupních bych zvolila asi 4). Na smažení jsem nepoužila ŽÁDNÝ TUK, ale abyste to mohli udělat stejně, je podmínkou opravdu kvalitní pánev s nepřilnavým (nejlépe teflonovým) povrchem!
5) Na rozpálenou pánev (bez tuku - viz výše) vlijeme 1 PL těsta a upravíme do tvaru lívance. Vrstva těsta by měla být jen tenká. Poté přidáme v JEDNÉ VRSTVĚ několik plátečků jablek. Jablka posypeme trochou skořice. Opět přelijeme těstem: Měla by stačit opět asi 1 PL nebo tolik, abyste jím jen lehce pokryli jablka. Pozor, těsto má tendenci "ukapávat" do stran a to by jste ve výsledku mohli místo lívanců získat ošklivé placky s kostrbatými okraji.
6) Po několika minutách lívanec otočíme. To, jestli už otáčet nebo ne, poznáte podle toho, že jde lívanec pěkně podebrat nějakou vhodnou obracečkou. Pokud to tedy ještě nejde, necháme lívanec ještě chvíli smažit na této straně a pokusíme se o to po pár minutách.
7) Po otočení smažíme na druhé straně přibližně stejně dlouho. Výsledná barva lívanců by měla být krásně zlatavá (a opravdu to jde i bez tuku!). [Na mé pánvi jsem obvykle schopna smažit tak 3 lívance najednou. Chvíli to trvá, než tyto lívanečky "sestavíte", proto lívance obracím a odkládám z pánve postupně, cyklicky (každý lívanec na pánvi je v jeden okamžik v jiné fázi pečení: obvykle jeden je právě "nalitý", druhý už je "zralý na obrácení" a třetí "zralý na odložení z pánve" - moment, kdy přidám další a tak stále dokola, dokud je těsto...).]

8) Hotové lívance podáváme např. s jogurtem, přelité datlovým sirupem, poprášené skořicí a s dalšími plátky jablka.
(Alternativně můžeme podávat se sójovým jogurtem, zakysanou smetanou, oříšky, medem, …)

Výživové hodnoty na 1 porci (jen lívanců/včetně "k podávání"):

pozn.:
  • K PODÁVÁNÍ - na 1 porci cca: ... pro celou várku lívanců násobte dvěma ...
    • 1/4 ČL skořice
    • 25 g jogurtu
    • 6 g datlového sirupu
    • ¼ jablka = 30 g (na 2 porce celkem tedy 1 jablko (120 g) - polovina příjde do lívanců a po dvou čtvrtinách použijeme k podávání)
  • smaženo BEZ TUKU
  • počítáno pro 1,5%-ní kefír
energetická hodnota: 941/1171 kJ
bílkoviny: 9/11 g
sacharidy: 24/34 g (z toho cukry 7,4/15,5 g)
tuky: 9/10 g (z toho NMK 4,8/5,5 g)
vláknina: 4/6 g


Mmmm, dáte si?

Komentáře