Orientální sója s lilkem

Takhle na úvod mám chuť se trochu vyjádřit ke svým receptům obecně. Možná by mě mohl někdo osočit (ačkoli to nikdo nikdy neudělal - možná proto, že tu zas tolik návštěvníků nemám ^^"), že převážně "kopíruji" výmysly ostatních blogerů, ale pointa mého kuchtění je takováto: Baví mě upravovat recepty. Prostě ráda hledám nové lákavě vyhlížející recepty, poukládám si je a pak některé z nich zkusím (většinou když přijde "sezóna" dané suroviny, ale sem to pak hodím bohužel dost často se značným odstupem času, protože věčně nestíhám - zejména kvůli škole). Většinou ale nejsem tak docela spokojená se složením receptu původního buďto z hlediska nutričního (spousta vegetariánů nehledí přijímat dostatek bílkovin, ale naopak přijímají hlavně tuky ... nebo najdu recept na "konvenční buchtu" a předělám si ji na zdravější verzi ... apod.) či z hlediska ingrediencí [protože mi třeba nějaké chybí nebo máme doma něčeho přebytek a já se toho chci "zbavit" - ráda využívám sezónní ovoce a zeleninu, protože toho pěstujeme (tedy spíše mí rodičové) opravdu kvanta]. Anebo se vyloženě pouze "inspiruji" a uvařím něco jen zdánlivě podobného, popř. využiju pouhou část původního receptu, např. krém u dortu. Občas jsem také překládala z angličtiny, ale to se týká spíše asijské sekce.
Nadto jsem ještě vymyslela to publikování nutričních hodnot, které tedy není zatím úplně u všech mých výtvorů, ale snad i to brzy přijde (kromě valné většiny "buchet na plech", kde lze jen těžko odhadnout počet porcí/kousků). Minimálně se na tom pracuje. Právě tyto hodnoty u původních receptů ve valné většině uvedeny nejsou (a mým by vlastně ani stejně nemohly odpovídat vzhledem k tomu, že se jen zcela výjimečně plně řídím zněním původního receptu). Dovoluji si tvrdit, že správnost mnou uvedených hodnot je dosti odpovídající, protože nějakou tu dobu se už ve světě výživy pohybuji :). Používám k tomu web "Kalorické tabulky", kde by však "laik" mohl mít problém, protože pro jednu ingredienci najde nespočet různých hodnot apod. Proto tato invence. A taky mě to samozřejmě baví a zajímá (a často překvapí - ať už mile či přesně naopak). Snažím se vše uvádět na pravou míru a bez přikrášlování, to opravdu nemám zapotřebí :).

A KONEČNĚ RECEPT!
Proč orientální? Chutě totiž mohou připomínat Blízký Východ... rozinky, skořice, bobkový list, lilek, ... Původně jsem chtěla použít bílé fazole, ale spletla jsem si je se sójou (kdo to má poznat, v průhledném neoznačeném sáčku vypadají téměř totožně :D), ale stejně chutnají velmi podobně... Pokud ale sóju nemáte, uklidním Vás: Hodila by se jakákoli luštěnina a podstatná je zde právě "orientální směs" ji obklopující. Uvařit luštěninu umí snad skoro každý, takže tam zvládne zamíchat co se mu zachce - od sóji, přes fazole, až po seitan či tofu. Počítejte ale s faktem, že mnou uvedené nutriční hodnoty platí pro původní recept, tedy pro sóju, která se nutričně značně odlišuje od jiných luštěnin (méně sacharidů, více bílkovin, více tuků).

Ingredience (4 porce):

  • 200 g sóji (sušených sójových bobů)
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • 1 PL olivového oleje
  • 1 středně velká cibule (nasekaná na kostičky; cca 100 g)
  • 2 stroužky česneku (nasekané nadrobno)
  • 1 větší lilek (nakrájený na cca 1 cm kostky; cca 360 g)
  • 1/2 ČL skořice
  • 1 ČL mletého/drceného kmínu
  • 50 g rozinek
  • 120 ml 12% smetany (možno nahradit rostlinnou, např. ovesnou)
  • 100 g rajčat (nasekaných na drobné kostičky)
  • 4 ČL pálivého kečupu (použila jsem domácí; nebo jemného + chilli - viz postup)
  • 1 PL lahůdkového droždí

Postup:

1) Sóju přes noc (na cca 12 hodin) namočíme. Poté ji uvaříme s bobkovými listy v nové vodě do měkka. Osolíme až po změknutí a ještě chvilku povaříme, následně slijeme. Bobkové listy ponecháme u uvařené sóji.
2) Na olivovém oleji podusíme cibuli s česnekem.
3) Po cca 3 minutách přidáme lilek, skořici a kmín (a také chilli dle chuti, jestliže nemáme ostrý kečup ... popř. můžete přidat chilli i k pálivému kečupu, máte-li rádi ostré). Zlehka smažíme na mírném plameni cca 5 minut.
4) Přisypeme uvařenou sóju a rozinky. Opět velice mírně osmahneme, tentokrát již jen asi minutu.
5) Přidáme smetanu, rajčata, lahůdkové droždí a kečup. Osolíme a dobře promícháme.
6) Přiklopíme pokličkou a dusíme na mírném plameni, dokud lilek nezměkne (asi 10 minut). Ochutnáme a popř. dosolíme či dochutíme.
7) Pokrm podáváme např. s pohankou či rýží. Já zvolila pohanku a na ozdobu použila arašídy.

Výživové hodnoty na 1 porci:

energetická hodnota: 1548 kJ
bílkoviny: 21 g
sacharidy: 31 g (z toho cukry 17,8 g)
tuky: 16 g (z toho NMK 4,2 g)
vláknina: 9 g


Zaujal Vás dnešní recept?

Komentáře