Risotto s pečenou zeleninou

Výborný letní oběd!
Přítel se oblizoval až za ušima :D. A ačkoli vždy tvrdím, že risotto se má jíst čerstvé, tak toto bylo dobré druhý den a za mě klidně i studené (neměla jsem možnost si ho ohřát).
Letní zelenina je teď v plném proudu, takže neváhejte! Kdy jindy vařit ze šťavnatých rajčat, krásných cuket a na slunci uzrálých paprik? Teď všechny tyto dobroty obsahují nejvíce prospěšných látek, takže nemarněte čas!
Už se zde "kupí" recepty na risotta, takže stručné shrnutí těch ostatních, co tu mám:
Inspirovala jsem se na Delicious blogu, ale recept se původnímu příliš nepodobá (přesto, zde zdroj mé inspirace).

Ingredience (4 porce):

PEČENÁ ZELENINA:
  • 130 g (~ 1 větší) velké červené kapie (pokrájené na větší kousky - cca 2 cm x 1 cm)
  • 125 g (~ 1/4 větší) cukety (pokrájené na tenká kolečka)
  • 70 g malých pevnějších rajčátek (pokrájených na poloviny)
  • olivový olej (cca 1 PL)
  • sůl
  • pepř
  • sušený česnek
RISOTTO:
  • máslo (cca 7 g) + olivový olej (cca 2 PL)
  • 110 g (~ 1 střední až větší) cibule (nasekané na kostičky)
  • 4 stroužky (~ cca 14 g) česneku (nasekaného na drobno)
  • 300 g arborio rýže
  • 3 lžíce balzamikového octa
  • 1 l zeleninového vývaru (já použila z kostky od Dm Bio, kterého jsou na 1 l vody potřeba 2 kostičky)
  • 160 g (~ 4 středně velká) dobře zralých (~ měkkých) rajčat (nasekaných na malé kostičky)
  • 20 g sušených rajčat (nakrájených na kostičky; já použila suchá - nenaložená v oleji - máme totiž takto připravená domácí)
  • hrst čerstvé bazalky (nahrubo nasekané)
  • 100 g parmazánu (strouhaného; použila jsem levnější verzi: Gran Moravia)
  • sůl
  • pepř

Postup:

PEČENÁ ZELENINA:
1) Připravenou (omytou a pokrájenou - viz ingredience) zeleninu rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem.
2) Pečeme asi 20 minut nebo "dozlatova" v troubě předehřáté na cca 180 stupňů Celsia (event. přizpůsobte dle Vaší trouby - např. naše plynová stupně vůbec "nevede" a navíc musím v průběhu pečení měnit teplotu a zeleninu obracet, aby se nepřipálila … ale to je asi jen taková libůstka "nás ubožáků" se snad nejstaršími existujícími a ještě "fungujícími" plynovými troubami :D).

RISOTTO:
1) Na olivovém oleji s máslem osmahneme nejprve cibuli a poté, co zesklovatí, přidáme rovněž česnek.
2) Minutku po česneku vsypeme nepropláchnutou rýži arborio, promícháme a necháme ji zprůhlednět.
3) Jakmile rýže zprůhlední (pokud se to nepodaří, dusíme ji s houbami maximálně 5 minut a poté pokračujeme stejným způsobem, jako kdyby zprůhledněla), přidáme balzamikový ocet. Takto promícháváme cca 3 minuty (dokud není směs opět příliš suchá a nezačne "volat po vývaru").
4) Přilijeme trochu vývaru a přivedeme k varu. První sběračku necháme rychle vyvařit, poté přidáváme vývar postupně po sběračkách, aby měla rýže tekutinu potřebnou ke svému uvaření. Spolu s vývarem (respektive po jeho první vaveřné dávce, když už přidáme druhou, třetí sběračku) přidáme také pokrájená čerstvá i sušená rajčata. Od prvního přidání vývaru vaříme na mírném plameni a za průběžného přidávání vývaru 15-25 minut (někdy až 30), dokud rýže není "al dente" (většina rýží má dobu k uvaření do tohoto stavu uvedenou na obale), což zjistíme nejlépe ochutnáním. Výsledná konzistence má být mírně tekutá. V POSLEDNÍCH 5-TI MINUTÁCH VAŘENÍ (rýže je již téměř al dente) přidáme také pečenou zeleninu a následně i bazalku. (Pokud je po změknutí rýže risotto příliš husté, můžeme ještě zředit trochou vývaru, ale již nevaříme.)
5) Po ukončení varu vsypeme parmazán, dobře promícháme (a eventuelně ještě přidáme trochu vývaru - viz předchozí bod) a dle chuti a potřeby osolíme a opepříme.
6) Podáváme teplé (! - vychladlé risotto, které znovu ohřejeme, už nemá správnou konzistenci - ačkoli já ho tedy můžu i znovu (ohřáté) třeba za den znovu na oběd :P), dle libosti ozdobené čerstvou bazalkou, parmazánem a/nebo čerstvou či pečenou zeleninou.

Výživové hodnoty na 1 porci:

energetická hodnota: 2041 kJ
bílkoviny: 16 g
sacharidy: 69 g (z toho cukry 7,9 g)
tuky: 16 g (z toho NMK 7,4 g)
vláknina: 4 g


Tak co, využijete letní zeleninu? :)

Komentáře