Patologické menu - část 11: K dochucení

Odkaz k úvodu Patologického menu zde.
Odkaz na zdroje obrázků zde (1) a zde (2).

Pepř a sůl:

  • neuroendokrinní bb. a nádory z nich (Mi)
    • Neuroendokrinní buňky jsou takové, které na nervové podněty uvolňují určité působky (hormony) do krve. Samozřejmě i tyto buňky, jako kterékoli jiné v našem těle, se mohou nádorově zvrhnout. Potom se chovají různě - od zcela neškodných benigních, až po obávané "zabijáky" (jako např. nejobávanější rakovina plic - malobuněčný karcinom).
  • CLL/SLL(Mi)
    • Prvně vysvětlím tuto zkratku: CLL = chronická lymfoidní leukémie, SLL = small lymphocyte lymphoma (lymfom z malých lymfocytů). A proč takto komplikovaný název? Dříve se tato jednotka považovala za "klasickou leukémii", tedy rakovinu krve. Ukázalo se však, že se primárně jedná spíše o rakovinu mízních uzlin, takže proto označení "lymfom". Toto onemocnění je typické pro starší osoby a většinou nepůsobí příliš mnoho obtíží (opravdu ano - přestože byste ho mohli nazvat "rakovinou"), takže se na něj často přijde zcela náhodně.

Muškátový oříšek: muškátová játra - steatóza (Ma)

  • Toto postižení jater je často předzvěstí cirhózy. Příčiny mohou být všelijaké, v našich končinách to však typicky bývá abúzus alkoholu. Povšimněte si jaterní kresby, která věrně imituje muškátový ořech na řezu…

Moučkový cukr - poprašková (kaseózní) nekróza (Mi)

  • Tento typ nekrózy (odúmrtí části tkáně v živém organismu) jsem tu zmiňovala již několikrát (je mezi patology zvláště oblíbený). Pro připomenutí - na vině je naše stará známá tuberkulóza. Modrý poprašek na obrázku vlevo některým připomíná poprášení moučkovým cukrem.

Mák: lymfocyty v seminomu (Mi)

  • Lymfocyty jsou jedny z buněk imunitního systému, a proto se často objevují v některých nádorech, kde bojují proti divoce se množícím nádorovým elementům. Seminom je poměrně častý nádor varlete a právě přítomnost nenádorových lymfocytů je pro něj mikroskopicky typická. Tyto imunitní buňky jsou v něm rozprostřeny jako "zrnka máku".

Odkaz na část:

Komentáře