Odkaz k úvodu Patologického menu zde.
Ságo: ságová slezina (Ma)
- Nyní se budu částečně opakovat, protože podobný případ jsme tu už měli - šunkovou/špekovou slezinu. Tento termín se však týká amyloidózy v BÍLÉ pulpě sleziny, FOLIKULÁRNÍ typ amyloidu. Laicky řečeno to znamená hromadění chorobné bílkoviny (= amyloidu) v určitých částech sleziny. Amyloid nelze nijak odbourat. K tomuto jevu může docházet např. u chronických zánětů (tuberkulózy, revmatoidní artritidy, …) a vede k narušení funkce tohoto orgánu. V tomto případě slezina nevypadá jako šunka či kus špeku, nýbrž jako by byla vyplněná škrobovými kuličkami sága.
Mouka: moučnivka (Ma)
- Lidové označení pro kvasinkovou infekci dutiny ústní, též soor, moniliáza či orální kandidóza. Původcem bývá hlavně Candida albicans, která často postihuje malé děti (kojence, batolata).
Odkaz na část:
- 1: Předkrmy
- 2: Saláty a trocha zeleniny
- 3: Čerstvé plody na osvěžení (ovoce)
- 4: Maso
- 5: Jiné hlavní chody...
- 6: Přílohy
- 7: Po francouzsku - sýry po hlavním chodu
- 8: Dezerty a sladkosti
- 9: Jen tak k zakousnutí
- 10: Nápojový lístek
- 11: K dochucení
Komentáře
Okomentovat