Patologické menu - část 4: Maso

Odkaz k úvodu Patologického menu zde.
Odkaz na zdroje obrázků zde (1) a zde (2).

Ančovičková pasta:jaterní absces u jejich infekce Entamoeba histolytica (Ma)

  • Zmíněný prvok napadá játra (mimo jiné) a tvoří v nich abscesy (patologické dutiny) vyplněné hmotou připomínající ančovičkovou pastu.

Šunka, špek: šunková (sádlová, špeková) slezina (Ma)

  • Termín se týká amyloidózy v červené pulpě sleziny, difuzní typ amyloidu. Laicky řečeno to znamená hromadění chorobné bílkoviny (= amyloidu) v určitých částech sleziny. Amyloid nelze nijak odbourat. K tomuto jevu může docházet např. u chronických zánětů (tuberkulózy, revmatoidní artritidy, …) a vede k narušení funkce tohoto orgánu.

Ústřice: ovaria při Stein-Leventhalově sy. (Ma)

  • Ústřice připomínají ovaria při Stein-Leventhalově syndromu, známějším asi pod názvem "syndrom polycystických ovarií". Jedná se o poměrně častou chorobu s výskytem mnohočetných cyst na vaječnících, které pacientce způsobují řadu potíží.

Bílé rybí maso: sarkomy (Ma)

  • "Sarkom" je obecný termín pro zhoubný nádor vycházející z pojivových tkání, tj. ze svaloviny, vaziva, tukové tkáně, … Tyto choroby mívají často špatnou prognózu. Sarkomy mohou připomínat (bílé) rybí maso.

Červené rybí maso: feochromocytom (Ma)

  • Další rybí maso, ale tentokrát červené, opět souvisí s nádorem. Tento má však daleko příznivější prognózu - jen 10% bývá zhoubných. Feochromocytom je nádor dřeně nadledvin, která fyziologicky tvoří adrenalin a noradrenalin, a příznaky tedy souvisejí se záchvatovitým vyplavováním těchto hormonů (hypertenze, palpitace - "bušení srdce", pocení, …).

Jelito: hemoragická infarzace střeva (Ma)

  • K tomuto stavu dochází při cévním ileu - zástavě střevní pasáže vlivem nedostatečného krevního zásobení - a následném odumření (nekróze) postiženého úseku střeva. Tyto případy často končí smrtelně.

"Buřtíky": Rosenthalova vlákna (Mi)

  • Rosenthalova vlákna jsou tvořena shluky bílkovin ve výběžcích astrocytů - podpůrných nervových buněk mozku. Vyskytují se za různých patologických okolností, např. u některých nádorů mozku (low-grade gliomů).

Párky: párkovité prsty - gigantismus (Ma)

  • Tento fenomén pozorujeme u endokrinologické poruchy s nadbytkem růstového hormonu v dětství. Postižení jedinci nadměrně rostou a to se samozřejmě týká i prstů. Příčinou nadbytku tohoto hormonu může být např. nezhoubný nádor hypofýzy (podvěsku mozkového).

Odkaz na část:


Komentáře