Patologické menu - část 6: Přílohy

Odkaz k úvodu Patologického menu zde.
Odkaz na zdroje obrázků zde (1) a zde (2).

Kaše: ateroskleróza (Ma)

  • Tento lékařský pojem pochází z řeckého výrazu "atherá" pro kaši, protože ateromové hmoty nacházející se v aterosklerotických plátech vypadají právě jako tento pokrm. Konkrétněji: Ateroskleróza, kornatění tepen, je onemocnění vyznačující se tvorbou specifických plátů v tepnách. To vede k jejich postupnému zužování až ucpání nebo k oslabení, což se může v závislosti na postižené lokalitě projevit např. infarktem myokardu, mozkovou "mrtvičkou" či se může vytvořit tepenná výduť (aneurysma), nejčastěji břišní aorty, která poměrně snadno praská a to pak většinou končí smrtelně. Na vzniku této choroby se podílí zejména nesprávná strava (typicky "západní" s přemírou tuků a zvláště cholesterolu), nedostatek pohybu, kouření a také čím dál tím častější diabetes mellitus neboli cukrovka.

Oves: ovískový ca. (Mi)

  • Toto označení pro svůj mikroskopický vzhled získal velice obávaný malobuněčný bronchogenní karcinom ("malobuňák"). Laicky řečeno, jeden z nejhorších typů rakoviny plic, se kterým se v době diagnózy většinou už nedá nic moc dělat a pacient umírá velmi záhy, cca do půl roku. Tento "zlý nádor" se navíc vyznačuje "neuroendokrinní diferenciací", což v podstatě znamená, že může tvořit všelijaké biologicky aktivní látky a způsobit tak nemocnému např. hormonální potíže.

Brambory: bramborovitá ovaria - Krukenbergův tu. (Ma)

  • Vaječníky připomínající brambory pozorujeme při jejich postižení tzv. Krukenbergovým tumorem. Ve skutečnosti se však nejedná o nádor pocházející přímo z vaječníků, nýbrž o metastázu nádoru z jiné oblasti, nejčastěji ze zažívacího traktu.

Jáhly: miliární tuberkulóza/uzlík (Ma)

  • Miliární tuberkulóza vzniká při krevním rozsevu bakterie Mycobacterium tuberculosis do rozličných orgánů, ale typicky jsou postiženy plíce. Název je odvozen od slova "milium", jež znamená "jáhel", protože vznikající tuberkulózní (miliární) uzlíky (malá ložiska infekce tuberkulózou) tuto obilovinu dost věrně napodobují.

Rohlík:

  • Toxoplasma gondii (Mi)
    • Tento prvok má typicky "rohlíčkovitý" tvar. Nakažená je údajně většina populace, ale nebezpečný je v podstatě jen pro těhotné ženy a osoby se sníženou obranyschopností (typicky pacienti s AIDS). Člověk se většinou infikuje od koček.
  • Pneumocystisjirovecii (Mi)
    • Mikroorganismus, který má opět "rohlíčkovitý" tvar. Tato jednobuněčná parazitická houba, stejně jako předchozí patogen, napadá především imunitně oslabené jedince, typická je pro nemocné s AIDS. Vyvolává převážně respirační onemocnění.
  • Helicobacter pylori(Mi)
    • A konečně, poslední (tedy, alespoň zde) "rohlíček" do trojice. Tato bakterie je známá především pro svůj potenciál působit chronický zánět žaludku se zvýšeným rizikem onemocnění velice často smrtelnou rakovinou žaludku. N a svědomí má však také nepříjemné žaludeční a dvanáctníkové vředy.

Odkaz na část:


Komentáře