Patologické menu - část 7: Po francouzsku - sýry po hlavním chodu

Odkaz k úvodu Patologického menu zde.
Odkaz na zdroje obrázků zde (1) a zde (2).

Sýr obecně: sýrovité hmoty u angina lacunaris chronica (Ma)

  • Při chronickém zánětu krčních mandlí se na nich vytváří povlak připomínající sýr. Nejčastějším původcem této infekce bývá Streptococcus pyogenes.

Feta sýr, žervé: sýrová (kaseózní) nekróza (Ma)

  • Nekróza obecně znamená odúmrtí tkáně v živém jedinci. Tento konkrétní, tzv. kaseózní typ, opět vyvolává nám již známý původce tuberkulózy Mycobacterium tuberculosis (viz jáhly).To znamená, že tuto "sýrovou varietu nekrózy" nalézáme v tuberkulózních ložiscích.

Ementál (eng. "swiss cheese"):

  • cysticerkóza mozku (neurocysticerkóza) (Ma)
    • Tento příznačný obraz na CT snímku (anglicky "swiss cheese brain on CT") vyvolává tasemnice Taenia solium, napadne-li mozek. Člověk se nakazí pozřením nedostatečně tepelně upraveného vepřového masa.
  • kryptokoková encefalitida (Ma)
    • Cryptococcus neoformans je mikroorganismus z říše hub a tak jako ostatní "houbičky" napadá především imunitně oslabené jedince. Jejím cílem bývá hlavně mozek, kterému způsobuje závažnou kryptokokovou encefalitidu (zánět mozku). Pitevní obraz mozku patologům připomíná ementál (zase docela nechutné, ale co už…).
  • glandulárně cystická hyperplazie endometria (Mi)
    • A konečně zde máme typický "mikroskopický ementál" - typický poznávací (diagnostický) znak glandulárně cystické hyperplazie endometria. Abych rozšifrovala tento krkolomný název: Jde o zmnožení a (cystické) zvětšení žlázek vnitřní vrstvy dělohy (endometria), ke kterému dochází při zvýšené hladině estrogenů nebo dlouhodobém působení estrogenů bez vyvážení gestageny (hlavně progesteronem). Ve zkratce má tedy nemocná hodně estrogenů - buďto absolutně nebo relativně vzhledem k nižší hladině progesteronu. K tomuto jevu dochází např. okolo menopauzy nebo při některých nádorech vaječníků. Choroba se projevuje patologickým krvácením z dělohy.
  • metaplazie cervikálního epitelu (Mi)
    • Termín "metaplazie" obecně znamená náhradu zralé tkáně jiným typem zralé tkáně (zjednodušeně: skupina buněk stejného vzhledu a funkce = tkáň). K tomu dochází zvláště při změně podmínek, kterým jsou buňky vystaveny. A cervix, to není nic jiného než čípek děložní. Epitel je typ tkáně vystýlající vnitřní i vnější povrchy těla. Konečně tedy - "metaplazie cervikálního epitelu": Stav, kdy původní cylindrický epitel děložního čípku je nahrazen dlaždicovým. Prakticky: Tento obraz najdeme u většiny žen a nejedná se tedy ani o chorobu. Pro pacientku tato diagnóza zpravidla neznamená vůbec nic. Avšak, při současné infekci HPV hrozí rakovina děložního čípku.

Odkaz na část:





Komentáře