Patologické menu - část 8: Dezerty a sladkosti

Odkaz k úvodu Patologického menu zde.
Odkaz na zdroje obrázků zde (1) a zde (2).

Růžová cukrová vata: amyloid (Mi)

  • Amyloid je bílkovina zvláštní struktury, která působí její neodbouratelnost - jakmile se jednou vytvoří, již se ho tělo nedokáže zbavit. Vzniká u spousty chorob, typicky však u chronických zánětů jako je např. revmatoidní artritida či tuberkulóza. Pod mikroskopem je světle růžový a "nadýchaný" právě jako cukrová vata.

Borůvkový muffin: blueberry muffin rash (borůvkovo-muffinová vyrážka) (Ma)

  • Tato novorozenecká/kojenecká vyrážka se objeví, jestliže se z nějakého patologického důvodu začne tvořit krev mimo kostní dřeň, což je po narození normálně jediné místo krvetvorby. Tento problém může vzniknout např. u infekce virem zarděnek či CMV (cytomegalovirem).

Lentilka: kapilární hemangiom (Mi)

  • Hemangiom je označení pro nezhoubný nádor z cév, kapiláry jsou nejmenším typem krevních cév: Kapilární hemangiom je tedy shlukem kapilár a normální lidé ho na sobě vnímají pouze jako neškodné červené znaménko. Jako lentilka vyčnívá pod vrchní vrstvu kůže neboli pod epidermis.

Koláč: koláčovitá ledvina = ren fungiformis, cake kidney (Ma)

  • Jedná se o vrozenou odchylku, kdy obě ledviny splývají do jakéhosi "věnce", který v některých jedincích může evokovat právě koláč. Upřímně, nevím o tom, že by měl tento "úkaz" činit nositeli nějaké problémy (snad jen nemá "náhradní ledvinu" jako my ostatní).

Čokoláda: čokoládová (posthemoragická) cysta (Ma)

  • Jeden z mnoha typů vaječníkových cyst. Konkrétně tento typ vzniká při onemocnění endometriózou, kdy se vnitřní vrstva dělohy (endometrium) vyskytuje jinde než v děloze a to samozřejmě působí mnohé problémy. Čokoládová barva je dána přítomností rozložené krve.

Lívance: kaseózní nekróza (Mi)

  • Tvar lívanců mohou mít ložiska kaseózní nekrózy při tuberkulóze. Pro objasnění: Jedná se o mrtvou tkáň (nekróza) v živém pacientovi (a konkrétně o kaseózní typ nekrózy, ale tím Vás nebudu trápit). Původce tuberkulózy, Mycobacterium tuberculosis, může napadnout jakýkoli orgán, ale typicky se "zdržuje" v plicích.

Cukrová poleva: polevová slezina- chronická perisplenitis (Ma)

  • Takto lesklý ("cukrový") povrch získá slezina, probíhá-li v jejím bezprostředním okolí chronický zánět. Podstatou tohoto vzhledu je ztluštění pouzdra sleziny. Obvykle se jedná o nález nepříliš významný, často pouze náhodný.

Tvarohové koláčky s rozinkami: cerebrospinální nerv na příčném řezu (Mi)

  • Teď taková menší "histologická vsuvka" - nejde o chorobu, ale o normální mikroskopický vzhled mozkomíšních (cerebrospinálních) nervů na jejich příčném řezu. Povšimněte si, jak tmavé centrální části (axony) věrně napodobují rozinky… Prostě a stručně, nervy vycházející z mozku a míchy se zřejmě vzhlédly v lahodných tvarohových koláčcích s rozinkami (zvláště v těch rozkošně drobných svatebních).

Lízátka: morbus castleman (Castlemanova choroba) (Mi)

  • Jedná se o vzácné onemocnění mízních uzlin se zvýšeným rizikem rozvoje jejich rakovinného bujení. Existují různé diagnostické metody, ale patologové tuto jednotku poznávají dle příznačných "lízátek".

Odkaz na část:



Komentáře