Patologické menu - úvod

UPOZORNĚNÍ PRO SLABŠÍ POVAHY: NĚKTERÉ OBRÁZKY VÁM MOHOU BÝT ODPORNÉ! (a zvláště kvůli přirovnání k pokrmům… takže jen na vlastní nebezpečí!)
Sama moc na černý humor nejsem, ale zde jsem jaksi udělala výjimku. Pokud se Vám tento humor či cynismus hnusí, klikněte radši na moje recepty a nechte patologii jiným. V medicíně je bohužel občas takovýto přístup včetně trochy odstupu potřeba…
Snažila jsem se o laický popis chorob, které mohou připomínat některé pokrmy. Přirovnávání některých jevů v medicíně k jídlu je dost časté, zvláště v patologii. Jelikož jsem tento předmět letos absolvovala, docela mě tento fakt fascinoval, přišel mi vtipný, a tak jsem se rozhodla skoro všechny tyto "libůstky" sepsat.
Kromě nozologických jednotek (= chorob) jsou zde řídce zmíněny i fyziologické útvary na těle (tzn. nějaké části těla normálně se vyskytující, tj. bez přítomnosti choroby) a také některé mikroorganismy.
"Kapitoly" patologického menu ponechám zatím v této rubrice, ale kdybych se rozhodla pro další články o patologii, asi jim zde vytvořím nové místečko.
Pro orientaci: Choroby i všechny ostatní jevy jsem seřadila do skupin, aby se k sobě hodily (např. "předkrmy"). Berte to prosím s nadhledem. Hlavní odrážka je vždy označením nějakého pokrmu a na ni navazují jednotky mající s ní určitou souvislost (většinou jedno jídlo = jedna choroba, ale je tu pár výjimek … to byste se divili, kde všude je třeba možné nalézt jádra buněk imitujících zrnka kávy…). "Ma"/"Mi" v závorkách značí, zda choroba (/projev choroby/část těla/mikroorganismus) dané jídlo připomíná makroskopicky (Ma), tedy na vlastní oči - tj. bez mikroskopu, nebo mikroskopicky (Mi).
A ještě jednu poznámku mi dovolte: Patologie dnes není jen o pitvání. Ve skutečnosti se patologové pitvami zabývají jen asi v 5% svého pracovního času. Zbytek totiž věnují biopsiím, tedy mikroskopickému pozorování částí tkání odňatých pacientům za diagnostickými účely - čili např. každé vyříznuté znaménko musí patolog pečlivě prozkoumat, zda-li se nejedná o např. zákeřný melanom ("rakovinu kůže" - jednu z mnoha jejích typů).

Zde odkazy na jednotlivé části menu a také samozřejmě na zdroje použitých obrázků:

Komentáře