Banánové lívanečky z pohankové mouky

Poslední dobou se tu kromě kari hromadí také recepty na lívance a další ještě přibydou. Ne že bych je dělala až tak často (naopak jen tak v průměru 6x (asi?) za rok), ale je to taková "smysluplná snídaně". Přijde mi totiž trochu zbytečné sem přidávat každou svou snídaňovou kaši, mugcake či overnight oats (zrovna dnes ráno jsem měla Burcher musli, chutnalo parádně). Lívance jsou z většiny na přípravu velmi jednoduché, ale přesto se to už dá považovat za "plnohodnotný recept". Každopádně, chystám se i na článek s inspiracemi na kaše a mugcake-y, ale to až někdy v budoucnu...

Ingredience (2 porce ~ 10 ks):

LÍVANCE:
  • 1 větší banán (rozmačkaný vidličkou/rozmixovaný)
  • 1 vejce
  • 50 ml mléka
  • 60 g pohankové (celozrnné) mouky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL skořice
  • pár kapek mandlového aroma
  • špetka soli
K PODÁVÁNÍ (jen pro inspiraci, podávala jsem se vším uvedeným - hodí se to k sobě dobře):
  • banánový tvaroh: tvaroh smíchaný s rozmačkaným banánem
  • čokoláda (tu dostal jen přítel :D; dle libosti nasekaná či nastrouhaná)
  • banán (pokrájený na kolečkaú)
  • kakaová poleva: kakao + trocha horké vody + datlový sirup + arašídové máslo
  • skořice

Postup:

1) Všechny ingredience na lívance smícháme dohromady v husté těsto. Prášek do pečiva přidáme jako poslední.
2) Rozehřejeme si pánev s nepřilnavým povrchem. Lívanečky tvoříme polévkovou lžicí (1 PL ~ 1 lívanec; nestačí těsto jen tak na pánev "kydnout" - musíte ho lžicí trochu rozetřít, aby lívanec nebyl extrémně vysoký a měl opravdu tvar jako lívanec a ne jako "šišoid"). Pokud použitá pánev nemá dokonale nepřilnavý povrch, bylo by lepší na smažení použít trochu např. kokosového oleje. Mně se už několikrát osvědčilo použít kvalitní pánev a úplně bez tuku, lívance se vůbec nepřilepují, ani nepřipalují, a pánev je po použití skoro čistá.
3) Smažíme na středním plameni. Každý lívanec necháme opéct z jedné strany a pak otočíme na stranu druhou. Moment otočení poznáme tak, že lívanec půjde jednoduše otočit - není-li to možné, ještě se neopekl dostatečně a v tom případě se ho nepokoušíme odlepovat, protože by se jen potrhal - důležitá je trpělivost (bez tuku na mírném plameni se lívance pečou poměrně dlouho, odhaduji tak 5 + 3 minuty). Z obou stran by měly být opečeny dozlatova.
4) Lívanečky podáváme s čímkoli, dle chuti. Já je poslepovala banánovým tvarohem (příteli jsem navíc mezi jednotlivé kousky nasypala pokrájenou čokoládu a občas dala trochu čokoládové polevy) a občas mezi některé dala kolečka banánu. Vršek jsem ozdobila pár kolečky banánu, kakaovou polevou a skořicí.

Výživové hodnoty na 1 porci (~ 5 ks):

pozn.:
  • BEZ "K PODÁVÁNÍ"!!!
  • celozrnná mouka, polotučné mléko, smažení bez tuku
energetická hodnota: 901 kJ
bílkoviny: 10 g
sacharidy: 32 g (z toho cukry 13,1 g)
tuky: 4,5 g (z toho NMK 1,4 g)
vláknina: 4 g


Trochu horší foto, ale chtělo to sem dát i jednu "řezovou". Dobrou chuť!

Komentáře