Netradiční chia pudink s tvarohem

Připravte se, tento recept bude extra primitivní. Chci se ale podělit, protože mi uvedená kombinace chutí prostě vyhovovala a dost jsem si pochutnala. Hodí se na snídani, svačinu, popř. V MENŠÍM MNOŽSTVÍ i na "druhou večeři", alespoň podle mě by to neměl být nějaký zásadní problém. Je tedy fakt, že večerní sacharidy nijak zvlášť nehrotím, takže jejich odpůrci si tento "dezert" dají prostě jindy.

Ingredience (1 snídaňová) porce:

VRSTVA 1:
  • 140 g nízkotučného tvarohu
  • vanilkové aroma
  • 5 datlí (nakrájených na malé kousky)
  • 6 g chia semínek
VRSTVA 2:
  • 1/2 banánu (rozmačkaného vidličkou na kaši)
  • 2 ČL kakaa
  • 4 g chia semínek
NAVRCH:
  • 14 g arašídového másla

Postup:

1) Datle (v mističce, do které budeme "pudink" dělat) zalijeme horkou vodou (cca 45 ml ~ 4,5 PL), aby nad nimi bylo tak 0,5 cm vody. Necháme alespoň 15 minut odstát.
2) K namočeným datlím (vodu nevyléváme!) přidáme tvaroh a trochu vanilkového aroma (množství dle toho, jaké aroma máte po ruce - každé je jinak silné), dobře promícháme a dáme do lednice.
3) Kakao si v jiné malé mističce zalijeme trochou horké vody (cca 15 ml = 1,5 PL), aby šlo dobře rozmíchat a pak k němu přidáme banán a chia semínka. Opět smísíme a tuto směs navrstvíme na tvarohovou vrstvu. Necháme nejlépe přes noc v lednici odležet, aby do sebe chia semínka stihla vsáknout dostatek vody.
4) Před podáváním přidáme navrch arašídové máslo dle chuti, já dala asi 14 g. (Můžeme ještě ozdobit pokrájeným banánem, např. tou polovinou, která nám zbyla.)

Výživové hodnoty na 1 (snídaňovou) porci:

pozn.:
  • se 14 g arašídového másla
  • bez banánu na ozdobu
energetická hodnota: 1398 kJ
bílkoviny: 25 g
sacharidy: 31 g (z toho cukry 22,5 g)
tuky: 12 g (z toho NMK 2,5 g)
vláknina: 8 g


Možná tu dnes ještě něco přibude, možná ne, uvidíme :).

Komentáře