Perníkové lívance z podmáslí

Chtěla jsem zase jednou po ránu překvapit přítele, tak jsem mu (a pochopitelně i sobě) ukuchtila tyto skvělé lívanečky. Škoda jen, že mi to trvalo déle, než jsem předpokládala... (Musel si, chudák, na snídani počkat... ) Důvodem bylo zdlouhavé opékání, takže počítejte s nějakým časem navíc nebo si raději rovnou připravte dvě pánvičky :).
Pro tentokrát jsem se ispirovala na Delicious blogu. Každopádně recept se od původního liší poměrně dost, takže se neostýchám jej tady s Vámi sdílet :).

Ingredience (2 porce ~ 16 malých lívanců):

LÍVANCE:
  • 72 g ovesných vloček
  • 8 g pšeničných otrub (pokud nemáte, dejte prostě 80 g ovesných vloček, popř. pro výživově hodnotnější verzi použijte vločky obohacené vlákninou, vyrábí je Emco)
  • 2 ČL perníkového koření
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 250 ml (= 1 hrnek) kysaného podmáslí
  • 1 vejce
  • 2 ČL medu
K PODÁVÁNÍ:
  • 2 menší hrušky (nakrájené na kostičky; cca 200 g)
  • 2 PL sušených brusinek
  • perníkové koření
  • lískové ořechy (nasekané; cca 20 g)

Postup:

1) Zvlášť suché a zvlášť mokré na lívance smícháme ve dvou mísách.
2) Suchou směs postupně zapracujeme (zamícháme) do mokré.
3) Rozehřejeme si pánev s nepřilnavým povrchem. Lívanečky tvoříme polévkovou lžicí (přibližně: 1 PL ~ 1 lívanec; nestačí těsto jen tak na pánev "kydnout" - musíte ho lžicí trochu rozetřít, aby lívanec nebyl extrémně vysoký a měl opravdu tvar jako lívanec a ne jako "šišoid"). Pokud použitá pánev nemá dokonale nepřilnavý povrch, bylo by lepší na smažení použít trochu např. kokosového oleje. Mně se už několikrát osvědčilo použít kvalitní pánev a úplně bez tuku, lívance se vůbec nepřilepují, ani nepřipalují a jako bonus je pánev po použití skoro čistá.
4) Smažíme na středním plameni. Každý lívanec necháme opéct z jedné strany a pak otočíme na stranu druhou. Moment otočení poznáme tak, že lívanec půjde jednoduše otočit - není-li to možné, ještě se neopekl dostatečně a v tom případě se ho nepokoušíme odlepovat, protože by se jen potrhal - důležitá je trpělivost (bez tuku na mírném plameni se lívance pečou poměrně dlouho, obzvláště tyto podmáslové). Z obou stran by měly být opečeny dozlatova.
5) Hrušky zahřijeme v kastrólku s brusinkami a podlijeme trochou vody. Dle chuti přidáme perníkové koření. Povaříme, dokud hrušky nezměknou a voda se nezredukuje na minimum.
6) Hotové lívance rozdělíme na talíře, polijeme vařenými hruškami a posypeme lískovými ořechy. Ihned podáváme.

Výživové hodnoty na 1 porci (jen lívance/s "k podávání"):

pozn.:
  • smažení bez tuku
energetická hodnota: 1130/1779 kJ
bílkoviny: 12/14 g
sacharidy: 39/60 g (z toho cukry 11,0/27,2 g)
tuky: 7/13 g (z toho NMK 2,0/2,7 g)
vláknina: 5/10 g



A konečně odblokován blog ♥ Těšte se na várku receptů!

Komentáře