Veganské dýňové kari s tofu

Nedá se nic dělat, škola je škola a u mě má prostě jednoznačný přednost. Proto se tu od října nic neobjevilo. Teď mám po zkouškách (hurá), tudíž chvíli klidu, ale je to >>chvíle<<, takže s velkým návalem článků rozhodně nepočítám. Každopádně se pokusím alespoň něco málo přidat, ať to tu moc nestagnuje.
Dnes to bude skvělé jemňoučké kari, které je hotové raz dva. Navíc zrovna nyní v zimním (jestli se tomu prodlouženému podzimu tak dá vlastně říkat) období je pro něj ta nejlepší doba. Nevím totiž jak Vy, ale my máme ještě dýní spoustu. Vždy je lepší vařit ze sezónních surovin, tedy alespoň dle mého názoru :). Tento recept je navíc bezlepkový a veganský.

Ingredience (2 porce):

  • olej
  • 1 velký stroužek česneku (nakrájený na drobno)
  • 200 g bílého tofu (nakrájeného na kostičky)
  • 4 plné (až vrchovaté - dle chuti) ČL "korma kari pasty" (cca 50 g; určitě by bylo možné použít i jinou pastu, ale ohlídejte si pálivost: mnou použitá pasta je velmi jemná, proto jsem použila tak velké množství ... btw nechápu, proč má na tom jejich webu tak málo hvězdiček, mně vyhovovala :D UDPATE: ZASE JSEM MUSELA SMAZAT ODKAZ, TAKŽE HLEDEJTE POD NÁZVEM "Tesco korma curry sauce")
  • 1 malá červená cibule (nakrájená na malé kostičky)
  • 250 g oranžové Hokkaido dýně (nakrájené na nevelké kousky - doporučuji do 1 cm)
  • cca 100 ml kokosového mléka (doporučuji nejprve řádně promíchat, popř. navíc nechat alespoň hodinku při pokojové teplotě, aby nebyla tučná část mléka příliš ztuhlá)
  • sůl

Postup:

1) Na pánvi si na rozehřátém oleji osmažíme mírně dozlatova tofu spolu s nasekaným česnekem. V závěru smažení přidáme 1 ČL kari pasty. Hotové tofu si přemístíme např. na talíř (pánev budeme ještě používat).
2) Na té samé pánvi opět rozehřejeme olej a asi 2 minuty na něm zlehka smažíme cibulku. Již po takto krátké době přidáme dýni. Společně na mírném plameni opékáme asi 10 minut. Jemně osolíme.
3) Přidáme 3 ČL kari pasty, společně párkrát promícháme a pak směs podlijeme trochou vody. Podléváme postupně po troškách, vždy když se voda vyvaří a takto dusíme až do změknutí dýně (měkkost závisí na Vás... já ji mám ráda spíš "al dente", ale někdo třeba měkčí, tak tomu přizpůsobte dobu vaření).
4) Ke změklé dýni přilijeme kokosové mléko a přidáme osmažené tofu.
5) Řádně promícháme, prohřejeme a popřípadě dochutíme (kari pastou, chilli, dosolíme atd.).
6) Podáváme např. s rýží basmati.

Výživové hodnoty na 1 porci:

pozn.:
  • množství použitého oleje: cca 2 PL
  • česnek cca 8 g, cibule cca 25 g
energetická hodnota: 1583 kJ
bílkoviny: 18 g
sacharidy: 20 g (z toho cukry 7 g)
tuky: 25 g (z toho NMK 10,8 g)
vláknina: 2,5 g


Tak zase někdy ... pravděpodobně u nějaké sladké dobroty :3.

Komentáře