Fusilli integrale zapečené s lesními houbami, sušenými rajčaty a parmazánem

Příjemný sváteční večer ^^.
Bílkoviny nemusíte hledat jen v masu. Tohle jídlo je sice bohatší na sacharidy, ale jinak je dle mého názoru hezky nutričně vyvážené. Sušená rajčata navíc dodají neotřelou chuť, nevynechávejte je!
Pokud jste tedy ještě našli nějaké houby, mohu jen doporučit! (Případně využijte sušené nebo si kupte žampiony...)

Ingredience:

(4 porce)

  • 2 PL oleje
  • 80 g (~ 1 střední) cibule (nakrájené na malé kostičky)
  • 400 g čerstvých lesních hub (nakrájených na malé kostičky, ale pár lepších kousků pokrájených na tenké plátky na ozdobu; pochopitelně byste mohli použít ekvivalentní množství sušených (předem namočených) lesních či jiných čerstvých hub – hlívy, žampionů apod.)
  • 2 stroužky česneku (nasekané najemno; klidně dejte až 4, máte-li rádi více česneku)
  • 280 g celozrnných těstovin (použila jsem fusilli neboli po česku „vrtulky“ či vřetena)
  • 20 g sušených rajčat (ne těch v oleji, ale opravdu doslova suchých)
  • 50 ml vody (na máčení rajčat a následně do bešamelu – viz postup)
  • 30 g másla
  • 30 g mouky (použila jsem celozrnnou pšeničnou jemně mletou, ale bohatě postačí hladká bílá)
  • 250 ml mléka
  • muškátový oříšek (mletý/nastrouhaný)
  • 1 vejce
  • 80 g parmazánu (nastrouhaného)
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Úplně na začátku vaření si sušená rajčata namočíme do 50 ml vody.
  2. Na 2 lžících oleje si necháme zlehka orestovat cibuli. (Rovnou jsem použila hrnec se širokým dnem vhodný do trouby, ve kterém jsem následně celé jídlo zapékala.)
  3. Po cca 5 minutách – až cibule trochu zprůhlední – přidáme většinu hub (pár pěkných si necháme na ozdobení - viz výše).
  4. Po chvilce smažení houby osolíme a za občasného míchání (pozor, trochu se připalují) restujeme asi 10 minut (za tuto dobu by měly změknout a značně zredukovat svůj objem).
  5. Na úplný závěr přípravy hub vmícháme česnek a necháme ještě pár minut na plotýnce, následně odstavíme z ohně.
  6. Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu.
  7. Uvařené těstoviny vmícháme do houbové směsi.
  8. Sušená rajčata vyjmeme z vody, kterou však nevyléváme!
  9. Pokrájená sušená rajčata vmícháme k houbovo-těstovinové směsi.
  10. Bešamel: V hrnci si rozpustíme máslo (použila jsem hrnec od těstovin – další tip, jak nezašpinit milión hrnců :P) a následně přidáme mouku. Rychle promícháme a pak vlijeme mléko a vodu z máčených sušených rajčat. Promícháme, aby se hrudky mouky rozpustily, a přivedeme k varu (není nutné úplně pomalu, ale ani zprudka a hlavně je nutné míchat!). Po uvedení do varu za stálého míchání a mírného probublávání vaříme ještě asi minutu. Odstavíme. Osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem. Po pár minutách již můžeme vmíchat i vejce.
  11. Bešamelem zalijeme těstovinovou směs a dobře promícháme, aby se dostal mezi každou jednotlivou těstovinu.
  12. Pokud jsme směs nepřipravovali v nádobě vhodné k zapékání, do takové ji přemístíme.
  13. Posypeme parmazánem a poté poklademe plátky hub, které ještě zlehka osolíme.
  14. Pečeme v troubě předehřáté na cca 180 stupňů C celkem 20 minut. Pokud po 15 minutách pečení budou plátky hub a vršek jídla celkově dost světlé, na posledních 5 minut zapneme grilovací funkci (pokud jí naší trouba disponuje – má stoletá plynová bohužel ne) nebo jim trochu „přitopíme“ (200 st. C).

K fotu: Za tepla se jídlo rozpadá, ale po vychladnutí drží tvar. Mně se ale na fotku více líbilo takto za čerstva.

Výživové hodnoty:

(1 porce)

energetická hodnota: 2329,8 kJ
bílkoviny: 24,3 g
sacharidy: 61,8 g (z toho cukry 6,3 g)
tuky: 21,8 g (z toho NMK 9,0 g)
vláknina: 9,3 g


Dobrou chuť i dobrou noc 😊.

Komentáře