Čočkovo-arašídový chlebíček s kousky čokolády

Inspirovala jsem se na Fitnessguru (.sk).

Recept jsem sice zařadila do snídaňové sekce (hlavně proto, že je bez mouky a bez klasického cukru), ale rozhodně bych jím nepohrdla ani jako ke sladké tečce k odpolední kávičce. Na můj vkus je totiž chlebíček sladký dostatečně a navíc je v něm čokoláda . Čočka zde trochu supluje bílkoviny. Chlebíček je navíc BEZ MOUKY. Pokud použijete bezlepkové vločky, máte navíc dobrotu vhodnou i pro bezlepkáře :).

(Jde o velmi výživné (energeticky bohaté, kalorické) jídlo, takže lidem, snažícím se zhubnout, doporučuji snědené množství snížit a porci doplnit třeba nízkotučným tvarohem.)

Ingredience:

(chlebíčková forma)

  • 100 g červené čočky
  • 125 g arašídového másla (nejlépe hrubého s kousky arašídů, které v chlebíčku krásně vyniknou)
  • 100 g menších (= jemných) vloček (použila jsem ovesné bez lepku a jáhlové, ale v podstatě je jedno, který druh použijete, ale pokud máte větší klasické (např. ovesné) vločky, raději bych je TROCHU pomixovala)
  • 100 g medu
  • 65 g hořké čokolády
  • 2 hrsti sušených švestek (máte-li příliš suché jako jsem měla já (domácí bez siřičitanů a proto "pro sichr" přesušené, aby se nezkazily), namočte je dopředu do studené vody alespoň na dvě hodiny, aby se daly nakrájet ... popř. je můžete zalít vroucí vodou, pak budou "krájitelné" již za cca 10 minut)
  • 1 vejce
  • 1/2 ČL jedlé sody
  • 1 ČL skořice
  • vanilkový extrakt/aroma (množství dle síly Vámi použitého - velmi variabilní)
  • špetka soli

Postup:

  1. Červenou čočku uvaříme v 250 ml vody do měkka, není nutné ji namáčet dopředu. K uvaření stačí 15 minut. Pokud se voda v průběhu vaření začne příliš vyvářet tak moc, že hrozí připálení čočky, trošku ji ještě přilijeme. Na konci vaření by nám měla zbýt ideálně jen uvařená čočka pouze s malým množstvím vody. Pokud vody zbyde více, slijeme ji, ale jen zčásti - trošičku necháme. "Vývar" si můžeme ponechat stranou, kdyby bylo nutné těsto zředit.
  2. Uvařenou čočku rozmixujeme a smícháme s vločkami předem promíchanými s jedlou sodou. Pokud je směs tak hustá, že ji nelze míchat, přilijeme vodu, ve které jsme měli namočené švestky, popř. mlékem nebo prostě jen čistou vodou. Můžeme také využít vývar z čočky, zbyl-li nám nějaký. Necháme vychladnout.
  3. K vychladnuté směsi přidáme zbývající ingredience kromě 1/2 kousků čokolády a pečlivě promícháme. Těsto má být husté, takže to půjde spíše ztěžka. Pokud by Vám však přišlo až příliš hutné (nešlo-li by s ním pracovat), můžete ještě dále naředit - viz bod 2.
  4. Těsto přemístíme do chlebíčkové formy (pokud máte jinou než silikonovou, je třeba ji prvně vymazat a vysypat či vyložit pečicím papírem). Povrch posypeme zbývajícími kousky čokolády, kterou do těsta zlehka vtlačíme.
  5. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia asi 35 minut - záleží na Vámi použité formě = na výšce a množství těsta (doporučuji tedy špejlí zkontrolovat již po 25 minutách).
  6. Před krájením/vyklopením z formy necháme chlebíček důkladně vychladnout, jinak by se mohl rozpadnout.

Výživové hodnoty:

(1 snídaňová (1/5)/1 svačinová (1/8) porce)

pozn.:

  • počet "mých" porcí z tohoto množství: 5 snídaňových NEBO 8 svačinových
  • počítala jsem s těmito čokoládami: 45 g Orion hořká (52%, rozhodně NE "čokoláda na vaření"!) + 20 g Carla 70% 
  • sušené švestky: cca 40 g
energetická hodnota: 1930,6/1206,6 kJ
bílkoviny: 16,4/10,3 g
sacharidy: 57,2/35,8 g (z toho cukry 27,8/17,4 g)
tuky: 19,2/12,0 g (z toho NMK 5,0/3,1 g)
vláknina: 6,2/3,9 g

Vyzkoušejte a dejte vědět :).

Komentáře