Tuňákové miso nudle

Toto jídlo už jsem vařila několikrát a vždy si na něm hrozně pochutnám(e). Je rychle hotové a jednoduché (nejnáročnější je pořádně vmíchat nudle), obsahuje dost zeleniny a máte v něm i „nenásilně propašovanou“ rybu. Dalším benefitem je fakt, že při obměně druhu nudlí (rýžové, vaječné, soba, udon, ...) a zeleniny (mnou uvedená letní směs, zelí, čínská zeleninová směs, ...) jej můžete konzumovat třeba každý měsíc, aniž by se Vám omrzelo.
Inspirovala jsem se zde

Ingredience:

(4 porce)

    • 4 stroužky česneku (nakrájeného na tenké plátky)
    • 2 velké (/4 malé) plechovky tuňáka v oleji (pevného podílu celkem 208 – 240 g; oleje jsem využila pouze 3 PL)
    • 300 g zeleninové směsi (mražené v zimě, čerstvé v létě – např. můj mix viz foto (čerstvá cibule, mrkev, bílá paprika, cuketa, červený beraní roh))
    • 240 g nudlí (rýžových, vaječných, ...)
    • sůl
    • pepř
    • 4 ČL miso pasty (já dělala zatím vždy s mugi miso (není bezlepkové!))
    • 125 ml vody od vaření nudlí
    • 2 PL sójové omáčky
    • 1,5 ČL agáve sirupu (nebo jiného sladidla dle vlastních preferencí a zvyklostí)
    • chilli (koření či papričky; možno i beraní rohy v rámci zeleniny; množství dle chuti)

    Postup:

    1. Ve woku (/hluboké pánvi) na 2 PL oleje z tuňáka osmažíme česnek (a chilli papričky, používáme-li je v rámci ingredience „chilli“).
    2. Přidáme zeleninu a orestujeme do téměř „al dente“.
    3. V hrnci do osolené vroucí vody dáme vařit nudle – čas varu dle návodu na obalu.
    4. Do woku přidáme další 1 PL oleje z plechovky tuňáka a pak i již samotného „vyždímaného“ (tj. snažíme se slít přebytečný olej, který já většinou vyhazuji) tuňáka, promícháme, opepříme.
    5. Při slévání nudlí si z nich ponecháme 125 ml „vývaru“ (nejlépe té spodní nejzkalenější vody – kvůli škrobu). Následně nudle propláchneme studenou vodou a rukama promneme, aby se neslepily, znovu slijeme.
    6. Do woku přidáme miso a vodu z nudlí. Promícháme, aby se miso rozpustilo. (Miso by se již nemělo vařit!)
    7. Přidáme sójovou omáčku a sirup (a chilli koření, používáme-li jej v rámci „chilli“).
    8. Řádně vmícháme nudle. (Sůl již není potřeba (kvůli solení nudlí a vodě z nich, sójovce a misu).)

    Výživové hodnoty:

    (1 porce)

    pozn.:
    • platí pro 240 g pevného podílu tuňáka
    energetická hodnota: 1833,3 kJ
    bílkoviny: 22,0 g
    sacharidy: 53,0 g (z toho cukry 5,5 g)
    tuky: 15,3 g (z toho NMK 2,3 g)
    vláknina: 2,0 g

    Komentáře