Kaštanové pečení

Přináším Vám jaksi podzimně laděné recepty. Konzervované kaštanové pyré je sice dostupné celoročně, ale přeci jen se tyto moučníky více hodí právě na toto období…
Obojí je jen troška (měla jsem málo pyré a mnoho nápadů), takže pokud nebudete péct obojí jako já, doporučuji zdvojnásobit množství ingrediencí.
Původně jsem do muffinů chtěla dát čokoládu, ale ještě že jsem to nakonec neudělala – jsou strašně dobré i bez ní. A ač by manžel nesouhlasil, není potřeba ji propasírovat do každého (druhého) moučníku.

Brownies

Ingredience: 

(1 chlebíčková forma ~ 7 porcí)

  • 220 g nesladkého kaštanového pyré (= 1/2 plechovky; ingredience = pouze kaštany a voda)
  • 115 g 70% čokolády
  • 3 vejce
  • špetka soli
  • 62 g másla (změklého)
  • rum (dle chuti – cca 1 malý panák)
  • 1/2 ČL vanilkového extraktu (nebo množství dle síly Vámi použitého extraktu – já dala cca 30 kapek)
  • 32 g třtinového cukru

Postup:

  1. V ne úplně malém hrnci (kde nakonec budeme míchat vše) rozpustíme čokoládu. 
  2. Nejlépe v kuchyňském robotu společně promísíme máslo, kaštanové pyré a cukr.
  3. Pak přidáme žloutky, vanilku a rum.
  4. Celou směs následně (nejlépe za pomoci stěrky) přidáme k rozpuštěné čokoládě. 
  5. Zvlášť vyšleháme bílky se špetkou soli do tuhého sněhu. 
  6. Nakonec sníh jemně (tj. ne za pomoci robotu) vmícháme do již připravené čokoládovo-kaštanové směsi. 
  7. Těsto přendáme do chlebíčkové formy (pokud nemáte silikonovou, musí být vymazaná a vysypaná např. krupicí/vyložená pečicím papírem).
  8. Pečeme v troubě vyhřáté na 175 stupňů Celsia asi 25 minut.

Výživové hodnoty:

(1/7 ks)

pozn.:
  • platí při rozkrájení na 7 ks
energetická hodnota: 1002,1 kJ
bílkoviny: 4,6 g
sacharidy: 15,1 g (z toho cukry 10,0 g)
tuky: 16,4 g (z toho NMK 9,1 g)
vláknina: 3,3 g

Muffiny

Ingredience: 

(6 muffinů)

  • 220 g nesladkého kaštanového pyré (= 1/2 plechovky; ingredience = pouze kaštany a voda)
  • 2 (větší) vejce
  • 85 g třtinového cukru
  • 70 g másla (změklého)
  • 80 g mouky (já použila 40 g rýžové a 40 g bezlepkové chlebové)
  • 8 g prášku do pečiva
  • rum (dle chuti – cca 1 malý panák)

Postup: 

  1. Nejlépe v kuchyňském robotu společně vyšleháme s cukrem.
  2. Pak přidáme kaštanové pyré a po promíchání máslo, poté rum.
  3. Nakonec vmícháme mouku a prášek do pečiva (nejlépe již předem zvlášť společně promísené). 
  4. Pečeme v troubě vyhřáté na 150 stupňů Celsia 20 minut a poté teplotu zvýšíme na 180 stupňů Celsia a dopékáme ještě 10 minut.

Výživové hodnoty:

(1/6 ks)

pozn.:
  • platí pro 6 muffinů - pokud jich máte jiný počet, vynásobte uvedené nutriční hodnoty 6x a následně vydělte počtem Vašich muffinů :)
energetická hodnota: 1089,5 kJ
bílkoviny: 3,3 g
sacharidy: 32,0 g (z toho cukry 15,3 g)
tuky: 12,0 g (z toho NMK 6,2 g)
vláknina: 0,7 g

Dobrou chuť!

Komentáře