Asijská čočková směs se zeleninou, arašídy a miso omáčkou

Výborné a jednoduché veganské jídlo - ideální volba při nedostatku času na vaření (pokud Vám nevadí používat již nakrájenou mraženou zeleninu).

Ingredience:

(3 porce)

  • 150 g čočky (použila jsem černou čočku (beluga), ale můžete použít i jiný druh)
  • 1 bobkový list
  • sůl
  • 1 PL oleje (sezamového/arašídového/řepkového/slunečnicového)
  • 350 g (~ 1 balíček) asijské zeleninové směsi (mrkev, bambus, cibule, shiitake, kukuřičky, fazolové lusky, …; obvykle používám mraženou, protože většinou tohle jídlo vařím, když nemám moc času)
  • 40-100 g arašídů (pražených, solených) (40 g dávám na večeře, 100 g na obědy)
  • Miso omáčka (poměr ingrediencí můžete upravit dle svých chuťových preferencí)
    • 3 ČL miso pasty (já dělala zatím vždy s mugi miso (není bezlepkové!))
    • Trocha horké (nikoliv vroucí!) vody (jen tolik, abyste miso rozmíchali v relativně hustou pastu a šlo dále promísit s ostatními ingrediencemi… viz "Postup")
    • 1 PL čekankového sirupu (nebo jiného sladidla - dle Vašich vlastních preferencí a zvyklostí)
    • 1 PL worcesterové omáčky
    • 1 ČL chilli omáčky (já použila červené tabasco; zde použité množství přizpůsobte pálivosti Vámi použité omáčky a také dle odolnosti Vašich chuťových pohárků)

Postup:

  1. Čočku si dopředu namočíme alespoň na 6 hodin, ale ideálně přes noc nebo i déle (já ji běžně mívám namočenou kolem 20 hodin).
  2. Po tomto „máčecím“ intervalu čočku slijeme, zalijeme čistou vodou, přidáme bobkový list a uvaříme do měkka (mně to po 20-hodinovém máčení trvalo necelých 20 minut). Až poté osolíme, ještě chvíli povaříme a slijeme (a vyndáme bobkový list).
  3. V kastrole (může to být i ten od uvařené čočky, kterou si přendáme jinam) rozehřejeme olej a pak na něj vsypeme zeleninu. Smažíme/dusíme, dokud zelenina zcela nerozmrzne (pro urychlení můžeme využít pokličku; bude to trvat zhruba 10-15 minut). Poté ještě na chvíli teplotu zvýšíme, aby se vyvařil případný přebytek tekutiny (v mražené zelenině bývá dost vody).
  4. Miso omáčku vytvoříme tak, že nejprve miso rozmícháme v trošce horké vody (jen tolik, abyste miso rozmíchali v relativně hustou pastu a šlo dále promísit s ostatními ingrediencemi – mělo by se přestat „na všechno lepit“). Poté přidáme zbývající ingredience a řádně promícháme. Poměr ingrediencí můžeme upravit dle svých chuťových preferencí.
  5. Zeleninu odstavíme ze sporáku a přidáme k ní miso omáčku spolu s arašídy a řádně promícháme (pokud ale čočka stačila do té doby vychladnout, přidáme nejprve tu, aby se prohřála a teprve poté odstavíme a vmícháme omáčku (a arašídy); důvodem pro tento postup je fakt, že miso by se nemělo vařit a zároveň je lepší omáčku přidávat do menšího objemu hmoty, aby byla všude rovnoměrně).
  6. Podáváme např. s (celozrnnou) rýží či s rýžovými nudlemi.

Výživové hodnoty:

(1 porce)

pozn.:
  • 40/100 g arašídů
energetická hodnota: 1414/1936 kJ
bílkoviny: 19,1/24,6 g
sacharidy: 34,4/35,9 g (z toho cukry 8,6/9,4 g)
tuky: 11,4/22,1 g (z toho NMK 2,3/4,6 g)
vláknina: 9,7/11,1 g


Dobrou chuť!

Komentáře