Dorayaki (bezlepkové)

Tento recept jsem našla na internetu a nepatrně ho upravila ^^.
Jedná se o dorayaki - japonské lívanečky s různými náplněmi - já použila anko.
Omlouvám se za ne zrovna pěkné fotografie.

Ingredience:

(3 porce)

  • 2 vejce
  • 70 g cukru
  • 1 PL medu
  • 80 g mouky (pro nebezlepkové dorayaki 40 g hladké a 40 g polohrubé; pro bezlepkové 80 g bezlepkové moučné směsi - např. Jizerky)
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • 1/2 PL vody
  • olej na smažení (dle potřeby - mně stačila troška)
  • libovolná náplň: já použila 100 g anko fazolové sladké pasty (vlastnoručně vyrobené! :D); můžete ale použít třeba Nutellu/jakýkoli krém/zmrzlinu... fantazii se meze nekladou, jen to už nebudou úplně tradiční anko dorayaki ^_~)

Postup:

  1. Do mísy si dáme vejce, cukr a med.
  2. Metličkou nebo ručním šlehačem šleháme do pěny.
  3. Do vzniklé směsi vsypeme mouku s práškem na pečení (nejlépe přes sítko, ale není to nezbytné). 
  4. Zamícháme a uložíme do lednice na 15 min (postačí i méně).
  5. Po této době do směsi vmícháme trochu vody (1/2 polévkové lžíce).
  6. Pánev si potřeme trochou oleje (s výhodou využijeme štěteček, díky němuž docílíme opravdu jen slabé vrstvy, popř. můžeme použít olej ve spreji - cílem je, aby dorayaki nebyly mastné, zároveň se ale nesmí připálit -> nejlepší je proto pánev s kvalitním nepřilnavým povrchem).
  7. Naběračkou nabereme trochu těsta a vlijeme ho na pánev, aby se vytvořilo kolečko (doporučuji dělat menší kolečka - tzn. aby měly cca 4 cm v průměru - vypadají daleko lépe a manipulace s nimi je snazší).
  8. Když začne těsto bublat, obrátíme "lívaneček" na druhou stranu a opečeme ho i z druhé strany. Měly by získat hnědooranžové zabarvení. Snažíme se jich udělat sudý počet, protože je následně budeme po dvou slepovat k sobě.
  9. Vybranou náplní namažeme jeden "lívaneček" a přilepíme na něj druhý. Pokud dorayaki nechcete jíst hned, doporučuje se je obalit igelitovou fólií, aby neoschly (tento problém jsem řešit nemusela, jelikož jsme je hned snědli).

Výživové hodnoty:

(1 porce = 1/3)

pozn.:
  • do hodnot jsem počítala s bezlepkovou moukou Jizerkou, anko jako náplní
  • na smažení celkem použita asi 1 PL oleje
energetická hodnota: 1493,3 kJ
bílkoviny: 6,7 g
sacharidy: 65,7 g (z toho cukry 39,3 g)
tuky: 7,0 g (z toho NMK 1,7 g)
vláknina: 1,0 g

Ganbatte!

Komentáře