Fazolová pasta anko

Ohayou!
Ráda zkouším chutě Země vycházejícího Slunce, ale téměř do všech sladkostí se dává u nás nechutně předražená fazolová pasta anko vyráběná z fazolí adzuki. A tak jsem se rozhodla pro výrobu domácí anko.
Anko pasta má zvláštní chuť. Proto doporučuji - než ji uvaříte kýbl - ji prvně někde ochutnat. Je sladká, trochu do "ořechova"... Těžko se to popisuje, prostě je nutné ochutnat :D.
Tenhle recept jsem našla na internetu, není můj, pouze jsem ho přeložila a doplnila (z komentáře autorky na dotaz, jak pokračovat při výrobě koshian). Původně se totiž jedná o recept na výrobu tsubuan (hrubé) pasty. A já preferuji koshian - hladkou pastu.
Pasty při tomto množství vyrobíte 800 g, ale nebojte se, dá se jednoduše zmrazit ;).

Ingredience:

(800 g koshian)

  • 250 ml (= 1 hrnek) adzuki fazolí (v SUCHÉM stavu; ne jiných! - nelze je zde nahradit jiným druhem fazolí; seženete je např. v obchodě se "zdravou výživou")
  • 250 ml (= 1 hrnek) cukru
  • špetka soli
  • voda

Postup:

(Doporučuji se kouknout na obrázky u originálního receptu (viz úvod), postup pro výrobu koshian je stejný jako pro výrobu tsubuan až do 8. kroku. Potom si budete muset vystačit jen s textem...)
  1. Fazole dáme do hrnce, zalijeme je studenou vodou a necháme je takto máčet přes noc.
  2. Druhý den fazole propláchneme a dáme je do velkého hrnce, protože jejich množství se během vaření zdvojnásobí. 
  3. Zalijeme je opět studenou vodou - voda by měla sahat asi 2-4 cm nad ně. Dáme je bez pokličky vařit na nejvyšší plamen.
  4. Když se voda začne vařit, vypneme plamen a přikryjeme je pokličkou. Takto je necháme 5 minut.
  5. Použijeme síto, abychom se zbavili veškeré vody (= fazole zcedíme).
  6. Dáme fazole opět do hrnce s vodou. Voda by měla sahat mírně nad fazole tak, aby je zakryla. Dáme je na nejvyšší plamen a až se voda začne vařit, ztlumíme na střední plamen a necháme mírně vřít.
  7. Jednou za čas fazole trochu přimáčkneme pod vodu vařečkou. Voda se vyvaří, takže je budeme muset hlídat, a když zrovna nebude sahat nad fazole, tak ji zase trochu doplnit. Vody nepřidáváme ani moc ani málo - prostě aby dosahovala 0,5 cm nad fazole. Takto necháme fazole vařit asi jednu hodinu. Nezapomeneme na ně dohlížet a čas od času je zamíchat a doplnit vodu.
  8. A teď jak poznat, jestli jsou fazole adzuki již hotové: Vezmeme jednu (pozor, jsou horké!) a zmáčkneme ji mezi dvěma prsty. Jestli se velmi snadno rozmáčkne na kaši, měly by být již všechny dobře uvařené. (Já to takto raději vyzkoušela u více fazolek, abych měla jistotu.) Musí být opravdu měkké, pravděpodobně Vám nějaké i prasknou.
  9. A teď přichází část, kterou autorka sdělila v komentářích, a kterou nenajdete na obrázcích (pokud tedy nechcete dělat tsubuan...). Většina vody by se měla vyvařit a měla by vzniknout jakási hustší "fazolová polévka" - pokud jsme tedy vodu správně přidávali jen v malých množstvích. Nyní použijeme např. tyčový mixér a rozmixujte fazole na kaši. Je nutné mixovat do hladka, aby nevzniklo něco mezi koshian a tsubuan.
  10. Dáme rozmixované fazole do nějaké bavlněné látky - doporučuji obyčejnou (bílou) utěrku - a vymačkáme z nich přebývající vodu. (Dá to docela zabrat, haha :D.)
  11. Vysušené rozmačkané fazole dáme zpět do hrnce, na mírný plamen. Přidáváme k nim postupně cukr, mícháme. Nakonec přidáme špetku soli.
  12. (Pravděpodobně nevyužijeme veškerou pastu. Proto doporučuji pastu zabalit po 100 g porcích do potravinářské fólie a takto po balíčcích zmrazit.)

Použila jsem ji do některých svých receptů:

Výživové hodnoty:

(100 g)

energetická hodnota: 766,5 kJ
bílkoviny: 5,5 g
sacharidy: 39,6 g (z toho cukry 25,4 g)
tuky: 0,1 g (z toho NMK 0,1 g)
vláknina: 3,0 g

Komentáře