Yaki-udon je obdoba známých nudlí yakisoba - s tím rozdílem, že místo soba nudlí použijete udon (jak překvapivé).
Původní článek z prosince 2012, update duben 2014 + září 2020.
Ingredience:
(1 porce)
- 60 g udon (v suchém stavu)
- 1/2 středně velké mrkve (nakrájené na nudličky)
- 1/2 menší papriky (nakrájené na nudličky)
- 1 velmi malá cibule (nakrájená na malé kousky) nebo 1/2 jarní cibulky (nakrájené na kolečka)
- 1 stroužek česneku (nakrájený na drobno)
- 1 ČL yaki omáčky (možno využít i kupovanou, seženete-li)
- voda na podlití (cca 50 ml)
- sweet chilli omáčka (cca 1 ČL - dle chuti)
- olej (např. slunečnicový či sezamový) na smažení (cca 1 PL)
- (rýžový ocet na dochucení)
Toto jsou ingredience, které jsem použila při pořizování následujících fotek k postupu. Avšak samozřejmě můžete ingredience vyměnit (hlavně zeleninu je fajn obměňovat, zbytek ani tak ne).
Postup:
- Uvaříme udon podle návodu na obalu. (Ty mé se měly vařit 3 minuty, ale četla jsem článek, kde se psalo, že většina udon se vaří okolo 10 minut.) Nudle doporučuji vařit o trochu kratší dobu, než se píše na obalu, protože je budete ještě smažit. Po uvaření nudle propláchneme studenou vodou, aby se příliš neslepily jedna k druhé.
- Na pánvičku s nepřilnavým povrchem (! - jinak nutno více oleje) si nalijeme trochu oleje a uvařené nudle osmažíme.
- Nudle si dáme stranou, např. do hrnce ve kterém jsme je uvařili.
- Veškerou zeleninu (prvně však cibuli s česnekem) osmažíme na malém množství (např. sezamového) oleje. Následně podlijeme trochou vody, kterou necháme vyvařit (zelenina tak změkne do "al dente" podoby).
- Připravíme si yaki omáčku (nemáme-li ji zakoupenou již hotovou).
- K zelenině přidáme nudle a zamícháme. Přidáme yaki a sweet chilli omáčku. (Event. dochutíme rýžovým octem - dle preferencí.) Dobře promícháme. (Update 2020: Neodpovídá to zde nafocenému postupu, který je mi líto mazat, ale nyní si myslím, že lepší je omáčku přidat prvně k zelenině, promíchat a až poté přidat nudle - celé se to lépe spojí a omáčka nudle obalí rovnoměrněji.)
- Smažíme ještě chvíli a potom podáváme. (Můžeme ještě ozdobit např. sezamovými semínky či kolečky jarní cibulky.)
Výživové hodnoty:
(1 porce)
- vzhledem k neuváděné gramáži a dalším faktorům pouze orientační
energetická hodnota: 1681,0 kJ
bílkoviny: 9,0 g
sacharidy: 66,0 g (z toho cukry 17,0 g)
tuky: 10,0 g (z toho NMK 1,0 g)
vláknina: 5,0 g
Tento obrázek jsem pořídila teprve nedávno, tudíž neodpovídá ingrediencím, které jsem použila při focení postupu. Zde jsem vynechala česnek a naopak přidala zelí, pórek a hlívu ústřičnou.
Komentáře
Okomentovat