Manjyu (japonská sladkost) - 2 varianty

Ohayou!
Dnes jsem měla vážně chuť si zkusit ukuchtit něco japonského!
Takže mi moje kamarádka Týna-chan pomohla a společně jsme vytvořily manjyu!
(Promiňte, nejsem si jistá, jestli je správně výraz "manjyu" nebo "manjū". -_-")
Manjyu jsou japonské kuličky z mouky (např. pšeničné), plněné nejčastěji sladkou fazolovou pastou anko.
Předkládám Vám zde dvě verze a za sebe doporučuji vyzkoušet druhou.

Verze 1:

U tohoto receptu mi scházela anko, takže jsme ji nahradily čokoládou ^^. V Japonsku je to oblíbená sladkost :).
Mně osobně to připomíná naše české kynuté knedlíky s tím rozdílem, že manjyu jsou pečené (a bez kvasnic). Nejsou moc výrazné a dost tvrdé, ale zkuste je ;). Myslím, že s anko by byly lepší (zvlhčila by těsto).
Já je zkusila vyrobit ve třech variantách (kakaové, světlé s vanilkovým aroma, matcha s citrónovým aroma) a se dvěma druhy čokolády (bílou a hořkou). Každopádně různé variace jsou jen a jen na Vás ^^. Klasika je bohužel v japonské kuchyni anko, která je drahá, ale chutná dobře ^^. Mám v plánu si ji vyrobit, takže se těšte na pořádnou patlanici :D. Ale to až někdy příště... ->6/4/2013 recept na anko.
Zpětně si myslím, že by místo poloviny vody potřebovaly olej, protože do druhého dne byly dost betonové - třeba to někdy zkusím.

Ingredience: 

(20 manjyu)

  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 4 PL kypřicího prášku
  • 1/4 hrnku cukru
  • 2/3 hrnku teplé vody
  • 1/2 tabulky (~ 50 g) bílé čokolády 
  • 1/2 tabulky (~ 50 g) hořké čokolády 
  • (dále dle chuti: dle potřeby a preferencí: kakao, matcha prášek, (vanilkové a citronové) aroma, moučkový cukr)

Postup:

  1. Obě mouky smícháme s práškem do pečiva, cukrem a teplou vodou.
  2. Rukama vypracujeme měkké těsto.
  3. (Můžeme ho rozdělit na 3 části - my do jedné daly kakao, do druhé vanilkové aroma a do třetí matcha a citrónové aroma.)
  4. Rozdělíme všechno těsto (všechny třetiny) na cca 20 dílků (Takto budeme mít od každého druhu asi 7 kousků.) (Záleží na tom, jak velké kuličky chcete - je tomu však potřeba přizpůsobit dobu pečení -> více pro větší kousky a naopak.)
  5. Z dílků tvoříme kuličky. Každou kuličku pak rukou "splácneme" na placičku. Do placičky dáme čtvereček čokolády (nebo jen polovinu - záleží na tom, jak velké kusy Vaše čokoláda má... a jak velcí jste čokoládožrouti), zabalíme a vytvoříme rukama kuličku.
  6. Kuličky pokládáme na plech s pečícím papírem v menších rozestupech.
  7. Pečeme v troubě na 180 stupňů asi 15 minut.
  8. (Můžeme poprášit moučkovým cukrem.)
(BTW: Nebuďte smutní, pokud Vám kuličky trochu prasknou a vyteče čokoláda... Stejně s tím nic dělat nejde :D. Prevencí by mohlo být jedině menší množství čokolády - ale kdo by takové omezení chtěl podstoupit?! :D)    

   (syrové)

   (pečené)

   Tady menší popis, protože nejde téměř vůbec poznat, které jsou které:
  • v hnědém kolečku = s kakaem.
  • v zeleném kolečku = s matcha a citrónovým aroma
  • v žlutém kolečku = s vanilkovým aroma.
   (Oba druhy čokolády jsou rozmístěny různě, někde jsem dala i půl čtverečku hořké a půl     
   čtverečku bílé...)

   (Vlevo kakaový, uprostřed matcha s citrónem a vpravo vanilkový.)


Výživové hodnoty:

(1 ks) 

pozn.: 
  • bez ingrediencí uvedených v závorce na konci (kakao, matcha apod.)
energetická hodnota: 421,4 kJ
bílkoviny: 2,4 g
sacharidy: 18,3 g (z toho cukry 5,3 g)
tuky: 1,8 g (z toho NMK 1,0 g)
vláknina: 0,8 g

Verze 2:

Tato verze mi připadala podstatně chutnější :). Připomínalo mi to linecké těsto. Jen se to dost drobilo, ale to bylo pravděpodobně bezlepkovou moukou... Příště bych přidala xantanovou gumu.

Ingredience:

(10 manjyu)

  • 1 + 1/4 hrnku mouky (Já použila bezlepkovou, samokypřicí; při normální výživě bych doporučila pšeničnou polohrubou, v receptu nic o kypřidlech nebylo, takže bych ho tam nedávala...)
  • 1/2 hrnku změklého másla (Pokud se bude těsto drolit, bude potřeba větší množství.
  • 1/4 hrnku cukru
  • 1 vejce (pro namazání -> lesk)
  • náplň: např. 100 g anko pasty
  • máslo (na potření plechu/pečicího papíru)
  • (na ozdobu: např. čokoládová srdíčka)

Postup:

  1. Troubu předehřejeme na 175 stupňů, pečicí papír nebo přímo plech potřeme máslem.
  2. Z mouky, másla a cukru vytvoříme měkké těsto. (Můžeme použít kuchyňského robota, usnadní to práci.)
  3. Z těsta tvoříme placičky, na které dáme trochu anko a zabalíme do kuličky.
  4. Kuličky dáme na plech (s pečícím papírem nebo bez - viz krok č. 1 - potření máslem).
  5. Rozkvedláme vejce a kuličky pomažeme (např. péřovou mašlovačkou).
  6. (Manjyu můžeme ozdobit - např. čokoládovými srdíčky.)
  7. Pečeme 40 min na 175 stupňů. (Možná bude stačit i kratší doba - průběžně kontrolujeme.)

Výživové hodnoty:

(1 ks)

pozn.: 
  • na náplň jsem počítala se 100 g anko
  • na ozdobu použito cca 10 g čokoládových srdíček (hořká čokoláda)
energetická hodnota: 850,9 kJ
bílkoviny: 1,8 g
sacharidy: 24,5 g (z toho cukry 8,3 g)
tuky: 10,5 g (z toho NMK 5,8 g)
vláknina: 1,2 g

Tak to je pro tentokrát asi vše :). Itadakimasu yo~!

Komentáře