Ohayou~!
Už jednou jsem zkoušela něco, co by zdánlivě mohlo připomínat ramen - japonskou nudlovou polévku. Ale tenkrát to nebyla žádná hitparáda, tak jsem to prostě jen snědla a raději sem žádný recept nepřidala.
Tentokrát jsem si ale pochutnala. Netroufám si tvrdit, že se jedná o "pravý" ramen, ale když kouknete na fotku, trochu ho to připomíná :D.
A ještě jedna poznámka - nepoužila jsem žádné maso, takže je to tzv. vegetariánský ramen ;). Nevím, jestli se něco takového v Japonsku uznává, ale mně v něm maso nescházelo.
Ingredience:
(2 porce)
- kořenová zelenina: (množství si dle potřeby přizpůsobte)
- 1/2 střední mrkve (nastrouhané/nakrájené na tenká kolečka - pokud strouháme, necháme si ale malý kousek stranou na ozdobu ->ten nakrájíme na kolečka)
- 1/2 malé petržele (nastrouhané/nakrájené na tenká kolečka)
- kousek celeru (nastrouhaného/nakrájeného na drobné kousky)
- 1 malá cibule (nasekané na kostičky)
- asi 5 cm kousek pórku/jarní cibulky (nakrájené na tenká kolečka)
- 1 stroužek česneku
- máslo/olej (na smažení zeleniny do vývaru - množství dle potřeby, ale bohatě by měla stačit 1 PL)
- 0,5 l vody
- 2 sušené shiitake
- miso pasta (já použila 1 balíček instantního misa)
- 240 g uvařených nudlí (soba/udon/mie/jakékoliv "čínské" nudle; = asi 120 g v suchém stavu)
- na ochucení nudlí:
- sušený česnek
- sladká sójová omáčka
- 1 vejce
- sůl
- chilli
Postup:
I. VÝVAR:
- V menším hrnci na rozehřátém másle/oleji podusíme/zlehka osmažíme cibuli a kořenovou zeleninu a poté podlijeme vodou (0,5 l). (Kousek mrkve si ponecháme a nakrájenou na kolečka ji zužitkujeme v bodě 3.)
- Osolíme (nebo ochutíme slanou sójovou omáčkou), přidáme dle chuti (já na špičku kávové lžičky) chilli.
- Vaříme minimálně 15 minut (já mezitím připravovala ostatní suroviny do ramenu, takže jsem vývar vařila asi 60 min).
- V posledních pěti minutách vaření přivedeme k prudšímu varu a přidáme miso a shiitake. Následně ztlumíme plamen a přidáme 3/4 množství připraveného pórku/jarní cibulky a mrkev, kterou jsme ušetřili v bodě č. 1 (nakrájenou na kolečka).
II. "OBLOHA":
- Vajíčko uvaříme v mírně osolené vodě natvrdo (10 min).
- Shiitake dáme máčet podle návodu na obalu.
- Nudle uvaříme podle návodu na obalu. Hotové nudle můžeme ochutit česnekem a sladkou sójovou omáčkou. (Napadlo mě, že by možná bylo dobré je i trochu osmažit - příště to zkusím a dám vědět!)
Na 1 porci do misky dáme 1/2 těstovin, 1/2 vejce, 1/2 syrového pórku/jarní cibulky a přelijeme 1/2 vývaru.
Výživové hodnoty:
(1 porce)
pozn.:
- platí pro použití pórku (ne jarní cibulky), oleje (ne másla)
- použité nudle: quickcooking značky Vimixa
- přibližná gramáž:
- 60 g mrkve
- 50 g petržele
- 20 g celeru
- 40 g cibule
- 15 g sušených shiitake
- k dochucení nudlí cca: 1 ČL suš. česneku, 1 PL sójové omáčky
energetická hodnota: 1316,0 kJ
bílkoviny: 13,0 g
sacharidy: 44,0 g (z toho cukry 6,0 g)
tuky: 9,5 g (z toho NMK 1,5 g)
vláknina: 4,5 g
Ganbatte~
Komentáře
Okomentovat