Ohayou~!
Zde je recept na pizzu, kterou jsem si udělala k obědu.
Proč rychlá? Nemusí kynout. Pokud jí ale dáte nějaký ten čas navíc, pochutnáte si ještě více.
Můžete porovnat s mým prvním receptem na pizzu. Já jsem s tímto novým spokojenější.
Zdroj zde.
Update 2020: Omlouvám se všem, co doteď zkoušeli tento recept!!! Omylem jsem tu celou dobu měla dvojnásobek vody - nyní je recept upraven a vše by mělo fungovat tak, jak má - odzkoušeno!
Ingredience:
(1 menší pizza = pro mě 2 porce, ale pro větší jedlíky jen 1)
I. TĚSTO:
- 75 g hladké mouky
- + trochu na pomoučnění pracovní plochy a hnětení těsta
- 75 g pšeničné celozrnné mouky jemně mleté
- 1/2 ČL sušeného/instantního droždí
- 1/2 ČL soli
- 1 ČL olivového oleje
II. OBLOHA:
Jen pro inspiraci - fantazii se meze nekladou... Já většinou tvořím podle idey "co dům dá" - tj. zejména ze sezónních ingrediencí. Zde jsou mnou použité ingredience (přibližná gramáž surovin viz výživové hodnoty):
- sugo
- (sušená šunka - použila jsem ji jen na přítelovu polovinu :D)
- cuketa (nakrájená na plátky)
- rajčata (nakrájená na plátky)
- olivový olej (na pokapání zeleniny)
- grilovací koření na zeleninu (trocha barbarství)
- mozzarella (nakrájená na plátky; nebo jiný sýr, třeba eidam)
- parmazán (strouhaný)
- čerstvá bazalka (přidala jsem ji na vrch až po upečení)
Postup:
- Oba druhy mouky smícháme s droždím a solí.
- Přilijeme 100 ml (v žádném případě ne více!) teplé vody a olivový olej. Zpracujeme vařečkou tak, aby vzniklo měkké a docela vlhké těsto. Popř. využijeme kuchyňského robota, který nám práci ulehčí.
- Těsto můžeme přemístit na pomoučněný povrch (linku, vál), kde se s ním bude lépe pracovat (já se však obešla s mísou, kde jsem těsto stvořila). Poprášíme moukou a hněteme po dobu 5-ti minut, při lepivosti poprášíme další trochou mouky. Když je těsto hladké a nelepí, přikryjeme ho v míse utěrkou a dáme stranou. Těsto můžeme, ale nemusíme nechat kynout. Já mu radši nějaký ten čas dám (klidně až hodinu v teplíčku).
- Mezitím si připravíme suroviny na oblohu (a pokud chceme těsto nechat kynout, v klidu se můžeme pustit i do jiných činností a k těstu se vrátit později).
- Pokud jsme těsto nechali kynout, před "tvarováním" ho ještě trochu prohněteme.
- Z těsta na dostatečně velkém plechu s pečicím papírem vytvoříme kruh o průměru asi 25 cm. Mělo by být poměrně dost slabé, ale pozor, aby se nepotrhalo.
- Těsto libovolně ozdobíme. (Mnou použité suroviny pokládáme v pořadí, v jakém jsou výše uvedeny! Pokud použijeme snadno spalitelné suroviny jako např. pórek či bazalku, necháme si je zatím stranou - viz krok 8. Já ale bazalku vůbec nezapékala, dala jsem ji na pizzu až po upečení.)
- Pečeme v troubě předehřáté na 240 stupňů Celsia (v horkovzdušné na 220 stupňů C, plyn na 8) 10 minut. (Pět minut před koncem pečení posypeme ingrediencemi, které by se jinak snadno spálily - viz krok 7.)
- (Dle libosti hotovou pizzu ozdobíme čerstvou bazalkou či pokapeme dalším olivovým olejem. (Bazalka nejen skvěle vypadá, ale dodá i výbornou chuť!))
Výživové hodnoty:
(1/2 pizzy (jen těsto/+ "ilustračně" obloha))
pozn.:
- pro někoho 1 porce, pro jiného 2 (dle mého názoru spíše druhá verze, jinak je to "energetický nářez", ale samozřejmě závisí na Vašich makrech)
- mouka: 95 g pšeničná hladká (75 do základu těsta, asi 20 g na pomoučnění a zpracování) + 75 g pšeničná celozrnná
- bez olivového oleje na vrch (viz krok č. 9 v postupu)
- POUZE ILUSTRAČNĚ - na oblohu použito cca:
- 75 g suga
- 60 g cukety
- 30 g rajčat
- 1 ČL olivového oleje
- 125 g mozzarelly
- 15 g parmazánu
energetická hodnota: 1350,5/2307,0 kJ
bílkoviny: 11,5/25,5 g
sacharidy: 59,0/63,5 g (z toho cukry 2,0/5,0 g)
tuky: 4,0/21,0 g (z toho NMK 0,5/10,5 g)
vláknina: 4,5/5,5 g
Ganbatte~~~
Komentáře
Okomentovat