Mizu yokan

Konečně zase jednou přidávám recept na wagashi - tentokrát to bude mizu yokan.
Mizu yokan je obměna běžného yokan (= sladké želé z fazolek azuki nebo z anko-azuki pasty). "Mizu" znamená v japonštině voda, takže se jedná o verzi s použitím vyššího množství vody, než je obvyklé.
Je to... Zajímavé :D. Prostě nečekejte žádný klasický dezert. Yokan totiž chutná po anko pastě - tudíž po azuki fazolích. Pokud máte rádi anko, vyzkoušejte :). Mně to přišlo docela dobré, ale pochutnám si více na jiných zákuscích.
Zde najdete původní recept v angličtině.

Ingredience:

(4 porce)

  • 200 g anko (recept tady)
  • 150 ml vody
  • 1 ČL agaru
  • špetka soli

Postup

  1. Smícháme v hrnci vodu s agarem a dobře promícháme. Přivedeme k varu a vaříme po dobu 2 minut. (Nebo agar použijte tak, jak se to píše na balení s agarem - v mém případě se, pokud se nepletu, měla voda s agarem vařit pouze 1 minutu, ale záleží na výrobci...)
  2. Sundáme ze sporáku a přidáme anko, zamícháme.
  3. Přidáme špetku soli, zamícháme.
  4. Hmotu nalijeme do libovolných formiček (já použila silikonové formy na muffiny) nebo do pekáčku a dáme na 1-2 hodiny do lednice.
  5. Po uplynutí této doby můžeme yokan vyklopit z formiček nebo řezat na kostičky.

Výživové hodnoty:

(1 porce)

energetická hodnota: 388,8 kJ
bílkoviny: 2,8 g
sacharidy: 19,8 g (z toho cukry 12,8 g)
tuky: 0,1 g (z toho NMK 0,0 g)
vláknina: 2,3 g

Můžeme podávat s ovocem.

Ganbatte!

Komentáře