Biskupský beránek

Ano, opravdu už od Velikonoc uteklo dost času, ale bohužel recept na beránka přidávám až teď. Ale přeci jen je to těsto, z kterého půjde stejně tak dobře udělat vláčná bábovka, takže není nutné, abyste jej pekli zrovna ve formě na beránka. Popř. doporučuji recept uchovat pro použití napřesrok ;).
Beránek je trochu mastnější (jedná se o třené těsto), ale to je docela žádoucí, protože by se jinak rozpadal. Tento šel krásně vyklopit, ani jedno ouško se mu neulomilo. Navíc vydrží déle vláčný (pokud tedy nebude dřív sněden). Použila jsem větší silikonovou formu a těsto mi do ní vyšlo úplně akorát.
Pokud Vás zajímá zdroj receptu, klikněte zde.
Pokud byste měli zájem o zdravější verzi této velikonoční radosti, klikněte zde. (Teď jsem si náhodně všimla záměny barev - biskupského mám světlého s tmavýma očičkama a mrkvového přesně naopak! Můžete je upéct oba a dát vedle sebe jako takový "harlekýnský set" :3.)

Ingredience:

(velká beránková forma)

I. TĚSTO:

  • 200 g másla
  • 150 g (tmavého) cukru 
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 vejce
  • 350 g mouky: 1/2 pšeničné polohrubé + 1/2 celozrnné pšeničné jemně mleté (když použijete jen bílou mouku, nic nezkazíte, ale trochu zbytečně se ochudíte o prospěšné látky z celozrnné... naopak můžete použít jen celozrnnou, ale těsto pravděpodobně nebude tak vláčné a nejsem schopna zaručit ani jeho soudržnost; klidně můžete použít i špaldovou mouku, popř. bezlepkovou, je to jen na Vás)
  • 1 kypřicí prášek
  • 250 ml mléka
  • 1 ČL pomerančové/citronové kůry (nastrouhané)
  • dle chuti: (vše nasekané na menší kousky; záleží na Vaší chuti, co a kolik čeho použijete, popř. se podívejte na konkrétní gramáž v původním receptu)
    • kandované ovoce
    • sušené ovoce
    • oříšky
    • čokoláda 

II. NA OZDOBU:

  • na očička:
    • rozinky/mandle
    • Nutella/med (na přilepení)
  • moučkový cukr (není vůbec nutný, dle chuti)

Postup:

  1. Změklé máslo utřeme s oběma druhy cukru.
  2. Do vzniklé hmoty postupně přidáme celá vejce a utřeme dohladka.
  3. Zvlášť si smícháme mouku s kypřicím práškem a citrusovou kůrou, rozinkami, kandovaným ovocem, čokoládou atd. (myšleno všemi dalšími sypkými ingrediencemi dle libosti).
  4. Moučnou směs postupně přidáváme k vaječno-máselné.
  5. Nakonec přidáme mléko a vytvoříme tak hladké těsto.
  6. Těsto nalijeme do dobře vymazané a vysypané formy. Jak jsem již zmiňovala, můžete použít jakoukoliv formu, těsto vystačí na jednoho většího beránka, takže odhaduji že cca i na jednu větší bábovku ^_~. (Pokud nedopatřením nějaké těsto zbude, je možno ho dát do pár formiček/košíčků na muffiny a je po "problému"!)
  7. Pečeme 60 min v troubě vyhřáté na 160 stupňů C (v předchozím bodě zmiňované "zbytkové muffiny" by ale bylo nutné péct jen cca 20 minut!).
  8. Po upečení necháme vychladnout a poté vyklopíme z formy. 
  9. Posypeme moučkovým cukrem, chceme-li.
  10. Očička vytvoříme z rozinek nebo mandlí, které přilepíme např. Nutellou či medem.

Výživové hodnoty:

Zde neuvádím, protože nejsem schopna odhadnout, kolik porcí z tohoto množství vyjde. (A uvádět množství pro celek mi připadá bezvýznamné.)


Ganbatte~ (aneb na přání krásných Velikonoc už je pozdě)

Komentáře