Zdravý mrkvový beránek

Konbanwa!
Vzhledem k tomu, že tu máme Velikonoce, přidám (již druhý v pořadí) recept na beránka ;) (tentokrát ale ne se zpožděním jako loni). Během posledního roku jsem celkem dost změnila pohled na jídlo a začala se zajímat o zdravou stravu, takže se tento recept od předešlého beránkového výrazně liší. Nenajdete zde hromadu másla, ale vláčný bude díky mrkvi a tvarohu - takto je sníženo množství tuků a naopak zvýšeno množství bílkovin na stejný kousek. Obávám se, že se tu najdou i tací, které "zdravé pečení" odradí, ale doufám, že aspoň někteří z Vás se mnou zůstanou. Není se čeho bát, beránek je velice vláčný, vůbec ne suchý. Jediný handicap by mohla být nedostatečná sladkost (mně to nevadí, protože nejsem zvyklá moc sladit... např. po Milka čokoládě mě přímo "kouše" v krku), ale to lze jednoduše "vylepšit" zvýšením množství Vámi zvoleného sladidla :).
Těsto můžete samozřejmě využít i pro bábovku nebo muffiny... Teď je však sezónní právě beránek ^^. 
Původní recept zde.
Pokud byste měli zájem o klasičtější verzi této velikonoční radosti, klikněte zde.

Ingredience:

(velká beránková forma)

  • 300 g mrkve (najemno nastrouhané a zakápnuté trochou citrónové šťávy)
  • 250 g celozrnné pšeničné mouky (můžete skombinovat s/nahradit bílou či celozrnnou špaldovou, ječnou nebo třeba ovesnou)
  • 50 g jemných ovesných vloček (nebo jednoduše použijte celkem 300 g mouky)
  • 2 ČL kypřicího prášku
  • 1 ČL jedlé sody
  • 1 ČL skořice
  • 1 ČL zázvoru
  • 1 ČL sušené/čerstvé pomerančové/citronové kůry (strouhané)
  • 130 g směsi ořechů, rozinek, kokosu, sušeného ovoce, semínek,... (vše na drobné kousky, kokos klidně i nastrouhaný)
  • 300 g tvarohu (z vaničky; použila jsem asi 1/3 polotučného a 2/3 nízkotučného, ale to je celkem jedno)
  • 2 vejce
  • 4 PL oleje (třeba řepkového/slunečnicového... do pečení mi přijde zbytečné používat panenský olivový, navíc má příliš silné aroma)
  • 140 g medu + 10 g melasy (můžete použít jen med (150 g); pokud nejste zvyklí na méně sladké moučníky, použijte třeba 200 g medu)
  • 115 ml mléka
  • (na vymazání a vysypání formy: tuk + mouka/kokos/krupice/... (já nepotřebovala - máme silikonovou formu)
  • očička: mandle + med/Nutella/melasa/sladěnka (/cokoli jiného, co lepí a je jedlé)

Postup:

  1. Zvlášť smícháme mokré (kromě mléka) a zvlášť suché ingredience (mrkev patří k mokrým, směs ořechů, rozinek atd. k suchým). (Po smíchání mokrého se suchým postupujeme co nejrychleji - citrónová šťáva v mrkvi totiž údajně předčasně aktivuje jedlou sodu a těsto by nemuselo být dobře nakypřené!)
  2. Vše dobře smícháme (suchou postupně do mokré směsi) a doplníme mlékem.
  3. Hotové těsto přemístíme do dobře vymazané a vysypané formy na beránka (já mám silikonovou, takže vymazávám pro jen "obličejovou" část, pro jistotu - chci beránka, ne mutanta :D).
  4. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů C 60 min. Pokud začne být vrch příliš tmavý, zakryjeme jej hliníkovou fólií. Správnost propečení zkontrolujeme testem špejlí. Případně dopékáme, dokud není hotový (s určitou vlhkostí počítejte, nejedná se o klasické "drobivé" těsto, je spíše mokřejší).
  5. Hotového beránka necháme chvíli vychladnout. Poté jej vyklopíme a vytvoříme mu očička přilepením jedné rozpůlené mandle (= 2 oči) např. medem.

Výživové hodnoty:

Zde neuvádím, protože nejsem schopna odhadnout, kolik porcí z tohoto množství vyjde. (A uvádět množství pro celek mi připadá bezvýznamné.)

(foceno za denního světla)

(bohužel už za umělého světla... chtěla jsem Vám jen "dopřát" detail, abyste alespoň trochu viděli strukturu těsta :D)

Veselé Velikonoce ^^~!

Komentáře