Letní závitky s krevetami

Konbanwa,
chtěla jsem zkusit něco jiného/nového (a asijského) a doma jsme měli krevety a rýžový papír, takže volba byla téměř jasná :D. Letní (neboli čerstvé) závitky se v lecčems podobají těm jarním, ale je tu jeden zásadní rozdíl - nesmaží se. A právě to mě na nich zaujalo. Našla jsem si několik receptů, ale nakonec jsem je stejně udělala podle sebe, takže neručím za to, jak moc "asijské" vlastně jsou :D. Ale mně i mé sestře chutnaly. Podávala jsem je s arašídovo-medovým dipem - recept níže spolu se závitky. Při výrobě dipu jsem se inspirovala tímto receptem.
Pokud máte zájem, nechte se inspirovat mojí verzí letních závitků ^^. S chutí do toho!

Ingredience:

(6 závitků ~ 2 porce)

I. ZÁVITKY:

  • 110 g čerstvých/rozmrazených krevet garnel (já použila už očištěné krevety, které se před konzumací už nemusí nijak "pitvat")
  • 40 g pórku/jarní cibulky (nakrájené(ho) na kolečka)
  • 70 g mrkve (nakrájené na nudličky)
  • 80 g cukety/bílého zelí (nakrájené(ho) na nudličky; zelí nejlépe pekingského, každopádně je použitelné i to běžné české; pokud nemáte vyloženě mladou pěknou cuketu, je dobré ji navíc oloupat a vydlabat měkký střed)
  • cca 1 PL oleje (na smažení krevet - např. řepkový nebo slunečnicový) 
  • cca 1 PL sezamového oleje (na smažení zeleniny; pokud ho nemáte, použijte třeba ten samý jako na smažení krevet)
  • 1/2 menší až střední cibule (nakrájené nadrobno)
  • 1 stroužek česneku (nakrájeného nadrobno)
  • 1 cm kořene zázvoru (nakrájeného nadrobno)
  • chilli koření/chilli paprička
  • 1 PL sójové omáčky
  • 6 ks rýžového papíru
  • koriandr/jiné asijské byliny (já ho neměla, tak jsem použila petržel - *shame on me* - ... každopádně jsem zjistila, že jsou závitky - alespoň pro nás dvě - stejně lepší bez ní; příště chci zkusit koriandr, ale myslím, že se bez bylinek obejdete - nebo použijte klasickou pažitku a pochutnáte si i přes to, že není zrovna asijská... aneb "Babica style")

II. DIP:

  • 2 ČL arašídového másla
  • 2 ČL sójové omáčky
  • 2 ČL vody
  • 1 ČL medu
  • trocha šťávy z limety/citronu

Postup:

  1. Na (nejlépe) sezamovém oleji osmažíme mrkev a cuketu. 
  2. Zalijeme trochou vody a zprudka vyvaříme (tenhle krok přidávám docela často, protože zelenina trochu změkne, ale přesto ještě zůstane trochu na skus - tj. "al dente"). Těsně před vyvařením takto přidané vody vmícháme ještě pórek/jarní cibulku a promísíme. Zeleninovou směs odložíme stranou (např. do nějaké mísy, pánev budeme totiž potřebovat i v dalším bodě postupu).
  3. Na druhé lžíci oleje (jakéhokoli rostlinného, třeba slunečnicového - viz ingredience) krátce osmažíme česnek, cibuli a zázvor (používáme-li chilli papričku, osmažíme i tu; s chilli kořením ale počkáme až na konec přípravy krevet - viz další krok). 
  4. Přidáme krevety a smažíme asi 3 minuty. Krevety se nesmí smažit moc dlouho - sice s tím nemám zkušenost, ale prý ztvrdnou. Odstavíme z plamene.
  5. Ochutíme chilli kořením dle chuti (ne, pokud byla v předchozím bodě použita chilli paprička).
  6. Zeleninovou směs přidáme ke krevetám a dobře promísíme (na mírném plameni).
  7. Přimícháme sójovou omáčku (na mírném plameni, poté již odstavíme).
  8. Teď je na řadě samotná příprava závitků: Přichystáme si větší mísu s vodou a čistou látkovou utěrku. Plátek rýžového papíru ponoříme do vody, opatrně vyndáme (suchý je rýžový papír křehký a mokrý má pro změnu tendenci se slepovat kraji k sobě a následně trhat, takže si dejte pozor a nespěchejte 😉) a položíme na rozloženou utěrku. Během minuty či dvou papír změkne. Utěrku obrátíme i s rýžovým papírem směrem dolů a opatrně ho z ní sundáme na rovnou podložku. Na spodní třetinu papíru dáme trochu krevetovo-zeleninové směsi a bylinek. Náplň zabalíme do rýžového papíru, okraje přeložíme dovnitř. Rýžový papír pevně smotáme. Není třeba mít obavy, že by závitky nedržely zamotané, navlhčený papír vážně dost lepí. (Utěrka ale není k jejich přípravě vyloženě nutná, můžete namočené plátky jen tak položit na talíř. Zde je video-návod, který Vám mimo jiné ukáže, jak správně balit závitky (chápu, že z mého popisu to nemusí být úplně jasné). Popř. odkazuji na tento recept, kde najdete obrázek s postupem pro balení závitků.
  9. Příprava "dipu": Všechny ingredience na dip smícháme tak, aby vznikla jednotvárná homogenní směs.
  10. Hotové závitky i s dipem ihned podáváme.

Výživové hodnoty:

(1 ks/1 porci (= 3 ks)/polovinu dipu)

pozn.:
  • hodnoty na 1 ks/1 porci = BEZ DIPU (pro celý pokrm musíte příslušné hodnoty sečíst)
  • platí pro použití jarní cibulky (ne pórku), pekingského zelí (ne cukety)
energetická hodnota: 388,0/1164,0/335,0 kJ
bílkoviny: 3,3/10,0/3,0 g
sacharidy: 12,3/37,0/5,0 g (z toho cukry 1,0/3,0/3,0 g)
tuky: 3,2/9,5/5,0 g (z toho NMK 0,5/1,5/1,0 g)
vláknina: 1,0/3,0/0,6 g


Ganbatte~

Komentáře