Tuto zeleninu nyní možná oceníte - v létě má snad skoro každý chuť na něco lehkého častěji než kdy jindy. Alespoň já za sebe mohu říct, že v teplém počasí na těžká jídla vyloženě nemám chuť.
Jde údajně o japonský recept (původně se měla podávat k yakitori špízům). Zeleninu můžete podávat k čemukoliv, co uznáte za vhodné, nebo se můžete inspirovat mnou: Přidala jsem kopeček jasmínové rýže a hrachové placičky (recept zde) - takto si můžete připravit jedinečný krabičkový oběd, který je chutný i za studena (což byste mohli ocenit, pokud si jídlo nemáte kde ohřát, ale i pokud v létě preferujete studené chody).
Někomu možná bude vadit chuť misa, což je fermentovaný výrobek ze sóji. Já ale doufám, že si pochutnáte tak jako já ^^. (Každopádně misa jsou různé druhy - od méně výrazných až po ty nejvyzrálejší - můžete se podívat třeba na stránky CountryLife, kde je to moc hezky popsáno.)
Ingredience:
(4 porce - pokud podáváno jako příloha - viz výše)
- 1 střední mrkev (nakrájená na nudličky)
- 1 cm čerstvého zázvoru (nakrájeného nadrobno)
- 2 malé cukety (nakrájené na kostičky)
- 1 malý pórek (nakrájený na kolečka)
- (arašídový) olej
- 1 PL sójové omáčky
- 1 ČL (palmového) cukru
- 1/2 ČL kukuřičného škrobu
- 1 PL miso pasty
- (sůl)
Postup:
- Na oleji restujeme mrkev se zázvorem asi 5 min.
- Přidáme cuketu, zalijeme trochou vody a přivedeme k varu.
- Zmírníme plamen a pomalu vaříme do změknutí (zde záleží na Vás - někdo má zeleninu raději měkčí, někdo spíše al dente). Ke konci vaření přidáme pórek.
- Vmícháme sójovou omáčku a cukr.
- Kukuřičný škrob rozmícháme s 1 ČL vody a také přidáme ke směsi. Přivedeme k varu a mícháme do zhoustnutí.
- Jakmile tekutina zhoustne, sundáme hrnec/pánev se směsí z vařiče a vmícháme miso pastu. Můžeme ještě dle potřeby přisolit, ale opatrně - sójová omáčka i miso jsou samy o sobě dost slané!
- Můžeme podávat např. s asijskou rýží a hrachovými placičkami (recept).
Výživové hodnoty:
(1 porce)
pozn.:
- použita 1 PL arašídového oleje
- platí pro palmový cukr
energetická hodnota: 259,0 kJ
bílkoviny: 2,3 g
sacharidy: 7,0 g (z toho cukry 4,5 g)
tuky: 2,8 g (z toho NMK 0,3 g)
vláknina: 2,5 g
Ganbatte!
Komentáře
Okomentovat