Miso zelenina

Tuto zeleninu nyní možná oceníte - v létě má snad skoro každý chuť na něco lehkého častěji než kdy jindy. Alespoň já za sebe mohu říct, že v teplém počasí na těžká jídla vyloženě nemám chuť.
Jde údajně o japonský recept (původně se měla podávat k yakitori špízům). Zeleninu můžete podávat k čemukoliv, co uznáte za vhodné, nebo se můžete inspirovat mnou: Přidala jsem kopeček jasmínové rýže a hrachové placičky (recept zde) - takto si můžete připravit jedinečný krabičkový oběd, který je chutný i za studena (což byste mohli ocenit, pokud si jídlo nemáte kde ohřát, ale i pokud v létě preferujete studené chody).
Někomu možná bude vadit chuť misa, což je fermentovaný výrobek ze sóji. Já ale doufám, že si pochutnáte tak jako já ^^. (Každopádně misa jsou různé druhy - od méně výrazných až po ty nejvyzrálejší - můžete se podívat třeba na stránky CountryLife, kde je to moc hezky popsáno.)

Ingredience:

(4 porce - pokud podáváno jako příloha - viz výše)

  • 1 střední mrkev (nakrájená na nudličky)
  • 1 cm čerstvého zázvoru (nakrájeného nadrobno)
  • 2 malé cukety (nakrájené na kostičky)
  • 1 malý pórek (nakrájený na kolečka)
  • (arašídový) olej
  • 1 PL sójové omáčky
  • 1 ČL (palmového) cukru
  • 1/2 ČL kukuřičného škrobu
  • 1 PL miso pasty
  • (sůl)

Postup:

  1. Na oleji restujeme mrkev se zázvorem asi 5 min.
  2. Přidáme cuketu, zalijeme trochou vody a přivedeme k varu.
  3. Zmírníme plamen a pomalu vaříme do změknutí (zde záleží na Vás - někdo má zeleninu raději měkčí, někdo spíše al dente). Ke konci vaření přidáme pórek.
  4. Vmícháme sójovou omáčku a cukr.
  5. Kukuřičný škrob rozmícháme s 1 ČL vody a také přidáme ke směsi. Přivedeme k varu a mícháme do zhoustnutí.
  6. Jakmile tekutina zhoustne, sundáme hrnec/pánev se směsí z vařiče a vmícháme miso pastu. Můžeme ještě dle potřeby přisolit, ale opatrně - sójová omáčka i miso jsou samy o sobě dost slané!
  7. Můžeme podávat např. s asijskou rýží a hrachovými placičkami (recept).

Výživové hodnoty:

(1 porce)

pozn.:
  • použita 1 PL arašídového oleje
  • platí pro palmový cukr
energetická hodnota: 259,0 kJ
bílkoviny: 2,3 g
sacharidy: 7,0 g (z toho cukry 4,5 g)
tuky: 2,8 g (z toho NMK 0,3 g)
vláknina: 2,5 g


Ganbatte!

Komentáře