Červené kari – veganská a masožroutská verze

Tentokrát si připravíme jedno z dalších kari, jejichž receptů tu naleznete už hromadu. Stačí rozkliknout "Ostatní asijské" a najdete jich hned několik. Tento je ale výjimečný, protože Vám uvedu i verzi s masem, kterou jsem tu až doteď neměla. Důvodem byl hladový přítel, který k smrti nenávidí luštěniny (ale občas je zakamufluju tak, že to nepozná ani on, hihi). Já tedy měla fazole a on maso. Pro účely blogu jsem ale množství převedla jak u luštěnin, tak u masa na 4 porce, aby recept nebyl zmatečný.
Použila jsem cca 1 a půl 50 g sáčku kari pasty (záleží na tom, jestli budete vařit s luštěninami nebo s masem). Pokud si lámete hlavu, co s tím zbytkem, mám pro Vás recept, kde se přesně hodí - "Asijské nudle s tofu, zelím a houbami" (množství by Vám mělo vyjít přesně, ale pouze pokud jste dělali jako já 2 porce tohoto kari s masem a 2 porce bez... ale gram sem, gram tam - nesejde na tom až tak moc - hlavně, aby chutnalo!)
Vzhledem k tomu, že už je tu asi milión receptů na kari, dala bych sem ráda shrnující článek s odkazy. Tak až bude čas ;)... Bohužel mám kvůli vlastnímu perfekcionismu nyní moc práce s úpravou starých článků.

Ingredience:

1) OMÁČKA (4 porce):
  • 65 g kari pasty (použila jsem "Exotic food red curry sauce" - informaci uvádím zejména kvůli procentu chilli, kterého je v této 19%... pokud máte pastu s velmi odlišným % chilli, její použité množství popř. upravte, aby výsledná chuť nebyla mdlá nebo naopak příliš ostrá ... mnou připravené kari bylo pálivé dle mého názoru lehce, na škále od 1 do 10 bych mu dala tak 4 :D)
  • 1 PL oleje
  • 90-120 g (~ 1 střední) cibule (nakrájená na malé kostičky)
  • 3 stroužky česneku (nadrobno nasekané)
  • 50 g (~ 1 malý kus) bílé papriky (nakrájené např. na kostky)
  • 260 g rajčat (nakrájených na kostičky; klidně můžete použít sterilovaná, čerstvá lépe zralejší a měkčí)
  • 110 g cukety (nakrájené na nudličky; cukety se svou velikostí velmi liší, ale mohu toto množství popsat jako "1/4 většího kusu")
  • 200-300 ml kokosového mléka (já použila LIGHT; pokud možno při pokojové teplotě, aby se propojila jeho tekutá i tuhá složka - před otevřením navíc dobře protřepejte; já použila 200 ml při použití sterilovaných rajčat obsahujících více vody, ale s čerstvými rajčaty spíše více - cca 300 ml ... množství volte dle svých preferencí - někdo radši řidší kari, jiný zase hustší)
  • 1,5 PL limetkové šťávy
  • 4 ČL rajčatového protlaku (já měla domácí ^^)
  • [sůl (dle potřeby - já už omáčku dosolovat nepotřebovala)]
2.A) VEGANSKÁ VERZE - luštěniny (4 porce):
  • 200 g luštěnin (libovolných - já použila fazoli "černé oko"; hmotnost uvádím v suchém stavu - konzervovaných dejte asi dvojnásobek, tedy 400 g)
  • sůl
2.B) MASOŽROUTSKÁ VERZE - maso + marináda (4 porce):
  • 400 g očištěného krůtího masa (nakrájeného na kostičky/nudličky; můžete použít i jiné maso - např kuřecí, popř. místo masa tofu, tempeh či seitan...)
  • 2 PL oleje
  • 4 stroužky česneku (nasekané nadrobno/prolisované)
  • 14 g (~ 1 PL) červené kari pasty (např. "Exotic food red curry sauce" (odkaz vymazán :|); upozornění ohledně chilli viz ingredience na omáčku)
  • chilli paprička/sušené chilli (množství dle chuti a síly použitého druhu; paprička nasekaná nadrobno)
  • sůl

Postup:

1) OMÁČKA
  1. Kari pastu dobře promícháme s 1 PL oleje (můžeme promíchat rovnou v rendlíku, ve kterém budeme smažit) a zlehka spolu s česnekem osmažíme v hluboké pánvi či v hrnci/kastrólu. Dáváme pozor, aby se nepřipálila - stačí pouze rozvinout vůni koření.
  2. Po cca 3 minutách přidáme cibuli. Zlehka osmažíme a v případě potřeby ještě přidáme olej.
  3. Přidáme papriku a opět zlehka osmažíme.
  4. Přisypeme rajčata, přidáme protlak a zalijeme kokosovým mlékem. Necháme mírně vařit bez poklice, dokud nejsou rajčata měkká a omáčka jednolitá a pěkně povařená - trvá to cca 15 minut (s čerstvými rajčaty spíše o trochu déle - cca 20 minut).
  5. Přidáme cuketu. Vaříme, dokud cuketa nezměkne, tzn. cca 5 minut.
  6. Pokud se nám zdá směs příliš suchá, přiklopíme ji poklicí, aby se nevypařila zbývající voda, nebo eventuelně přidáme ještě trochu kokosového mléka (nebo vody či vývaru). V případě opačném poklici sundáme a přebytečnou tekutinu vyvaříme. Záleží na tom, jaký chceme výsledný pokrm mít - zdali řidší či hustší.
  7. Na závěr dochutíme limetkovou šťávou a popř. osolíme.
  8. Do hotové kari omáčky vmícháme uvařené luštěniny či osmažené maso (popř. seitan, tofu, …).
  9. Podáváme s rýží (basmati, jasmínovou) nebo s indickými plackami. Můžeme ozdobit trochou sezamu.
2.A) VEGANSKÁ VERZE - luštěniny
  1. Luštěniny si den dopředu (stačí na noc, tj. dejme tomu 12 hodin) namočíme.
  2. Luštěniny scedíme a v čisté vodě uvaříme do měkka. Doba varu se odvíjí od typu luštěniny a doby namáčení. V průměru to trvá hodinu, ale např. fazole vařím většinou hodinu a půl a naopak čočce stačí mnohdy jen 20 minut.
2.B) MASOŽROUTSKÁ VERZE - maso + marináda
  1. Maso si osolíme a následně naložíme do marinády z 1 PL oleje, česneku, kari pasty a chilli (papričky). Necháme marinovat nejlépe přes noc, tj. alespoň 12 hodin.
  2. Smažíme do zlatova na rozpálené (!) nepřilnavé (na jiné bude asi potřeba více oleje) pánvi s 1 PL oleje (nejprve na vysokém ohni, pak plamen snížíme a dosmažíme - celkem to trvá asi 10 minut).

Výživové hodnoty na 1 porci (jen omáčka/vegan/masožrout):

pozn.:
  • pokud byla hmotnost některé ingredience uvedena v intervalu, použila jsem pro výpočet vždy průměr
  • mnou použitá luštěnina: fazole černé oko
energetická hodnota: 546/1197/1214 kJ
bílkoviny: 3/15/25 g
sacharidy: 13/40/14 g (z toho cukry 7,5/7,5/7,9 g)
tuky: 7/8/14 g (z toho NMK 3,8/3,8/4,3 g)
vláknina: 3/7/3 g



A teď už se jen modlit, aby se to zase nebloklo :´D.

Komentáře