Jednu musaku už tu mám, ale přináším Vám ještě jeden
recept, ať si můžete vybrat. Tato je té předchozí podobná, avšak
"sýrovější" a taky v ní nenajdete luštěninu (to aby se najedl i
přítel, můj milý odpůrce luštěnin). Zdrojem bílkovin jsou zde tedy zejména již zmiňované
sýry a tofu. Proto tyto dva recepty naleznete ve dvou různých rubrikách (první - "V hlavní roli luštěniny", tento - ">>Tofu style<<" a "Cheesy").
Oproti první musace je tato výživově velmi odlišná - obsahuje méně sacharidů, ale více tuků, bílkovinně jsou na tom obě relativně podobně. Volit tedy můžete nejen dle chuťových, ale i dle nutričních preferencí. Oba recepty jsou však velmi chutné.
Ingredience:
(4 porce)
- 160 g tofu (nakrájeného na kostičky; např. marinovaného, ale skvěle poslouží i jiné druhy)
- olivový olej
- 1 střední (~ 70 g) cibule (nakrájená na drobné kostičky)
- 1 stroužek česneku (nakrájený na drobné kostičky)
- 320 g rajčat (nakrájených na kostky)
- ½ ČL skořice
- 1 ČL římského kmínu
- 1 ČL sušeného oregána
- chilli paprička(y) (množství dle chuti a obsahu kapsaicinu; nasekaná(é) nadrobno)
- 500 g brambor (dobře omytých - nejlépe kartáčkem - a nakrájených na cca 3 mm plátky)
- 200 g žampionů (nakrájených na cca 3 mm plátky; hmotnost již očištěných (!))
- 30 g másla
- 30 g (celozrnné) mouky
- 300 ml mléka
- muškátový oříšek (mletý)
- 1 malé vejce (~ 35 g), nebo popř. 1 větší žloutek/1 norm. bílek
- 110 g balkánského sýru (strouhaného)
- 100 g eidamu (strouhaného)
- sůl
- pepř
Postup:
- Na olivovém oleji zlehka orestujeme cibuli spolu s česnekem a chilli papričkou.
- Přidáme tofu a dále zlehka smažíme. Okořeníme skořicí, římským kmínem a oregánem. Osolíme a opepříme.
- Vsypeme rajčata a dusíme 5 až 10 minut, pak odstavíme z plotny.
- Přiměřeně velkou zapékací nádobu či pekáč zlehka vymažeme olivovým olejem (s výhodou můžeme použít štěteček či mašlovačku) a vyložíme plátky brambor.
- Brambory pokapeme olivovým olejem (můžeme poté rozetřít štětečkem či mašlovačkou, aby množství spotřebovaného oleje bylo co nejnižší a přesto byly brambory potřené rovnoměrně). Osolíme a opepříme.
- Na brambory rovnoměrně naneseme tofu směs.
- Poklademe plátky žampionů (a popř. zbývajícími brambory). Pokapeme olivovým olejem (poznámka o štětečku viz bod 5), osolíme a opepříme.
- Připravíme si bešamel: V hrnci (můžeme použít ten od tofu směsi, který mi stačilo jen zlehka vypláchnout - použila jsem ten s nepřilnavou úpravou, což je zde výhodné) rozehřejeme máslo. Pak přidáme mouku a dobře promícháváme. Za stálého míchání zalijeme mlékem a takto zvolna vaříme do zhoustnutí (čili do konzistence řidšího pudinku). Bešamel odstavíme, osolíme, opepříme a ochutíme trochou muškátového oříšku. Vmícháme vejce (/žloutek/bílek) a dobře promícháme.
- Bešamel rovnoměrně rozprostřeme na žampionovou vrstvu.
- Posypeme oběma druhy sýrů a vložíme do trouby předehřáté asi na 175 stupňů Celsia. Takto pečeme asi 35 minut. Následně zapneme funkci grilu či vrchního pečení a ještě 5 minut dopečeme, aby musaka získala zlatý povrch. Před podáváním doporučuji musaku nechat trochu vychladnout.
Výživové hodnoty
(1 porce)
pozn.: platí pro marinované tofu, 4 PL olivového oleje a 10-12 g chilli papriček (4 maličkaté kousky)energetická hodnota: 2315,8 kJ
bílkoviny: 25,0 g
sacharidy: 37,8 g (z toho cukry 9,0 g)
tuky: 30,3 g (z toho NMK 12,5 g)
vláknina: 6,0 g
bílkoviny: 25,0 g
sacharidy: 37,8 g (z toho cukry 9,0 g)
tuky: 30,3 g (z toho NMK 12,5 g)
vláknina: 6,0 g
Vím, že to s recepty moc dopředu neposouvám, ale s časem to není bohužel ideální. Každopádně se alespoň pokusím (a průběžně se již pokouším) doplnit chybějící obrázky.
Komentáře
Okomentovat