Cheesecake z Hrašky (i vegan)

Tento „cheesecake“ se perfektně hodí pro lidi bez „normální trouby“ (ta naše peče v podstatě jen ze spodu…), ale i pro kohokoli jiného, kdo má rád nepečené dezerty. Je opravdu vynikající, ale zároveň jednoduchý na přípravu. Musím ale přiznat, že neveganská verze měla daleko větší úspěch. Proto veganskou alternativu doporučuji pouze lidem, kteří se takto cíleně dlouhodobě stravují.
Dále bych Vám chtěla vysvětlit ta písmenková označení u ingrediencí a postupů: Jde o to, že jsem dort dělala již ve třech variantách, kdy korpus A náležel ke krému a ovoci A atd. To ale neznamená, že se tímto musíte řídit jako pravidlem! Nejlepší je řídit se vlastními chutěmi a zásobami. Pouze B variantu (vegan) bych – co se týče korpusu a krému – doporučila dělat pospolu, jelikož ingredience spolu souvisí.

A POZOR: Z jiné než vanilkové Hrašky (tj. z neutrální) jsem nezkoušela! (Ale mají ji běžně v obchodech se „zdravými“ potravinami.
Ještě pár slov k jednotlivým variantám:

  • A: Klasika, ale o něco „méně zdravá“. Myslím ale, že jí potěšíte i odpůrce alternativního stravování. Krém je vanilkový, takže téměř univerzální s ohledem na druh užitého ovoce.
  • B: VEGAN. Mně chutnala nejméně (a navíc s ní je nejvíce práce, budete-li vyrábět domácí rostlinné mléko jako já), ale pro vegany skvělá volba. Krém opět „univerzálně vanilkový“.
  • C: Tak trochu kombinace obou předchozích – korpus na způsob B (ale lepší) a krém podle A, ale doplněný kávou. Kávový krém už ale moc univerzální není, a proto se dort hodí udělat bez ovoce, nebo použít třeba právě ostružiny. Mimochodem, pozor na červy v nich – pokud dáte červavé ostružiny na teplý krém, začnou ty mrchy vylézat. Můžete se pokusit je vypudit naložením do roztoku vody se solí (viz např. zde), ale je nutno pak ostružiny řádně propláchnout čistou vodou.
  • D: Jako klasika, ale s jinou příchutí a doplněná o kandované citrusy.
Určitě byste zvládli vymyslet i další alternativy k vyzkoušení – třeba v krému nahradit vanilku karamelovým aromatem, korpus udělat z Lotusek (zvláště k této karamelové variantě),…

Verze A

Ingredience: 

(malá kulatá forma o průměru asi 18 cm ~ 8 ks)

I. KORPUS:

  • Verze A:
    • 100 g sušenek (oválné Bebe Dobré ráno kakaové -30% cukru)
    • 45 g másla
  • Verze B:
    • 100 g mandlové drtě od výroby mandlového mléka (viz „Krém B“)
    • 45 g sušených datlí
  • Verze C:
    • 75 g mandlí (mletých na jemno – na „mouku“)
    • 70 g sušených datlí
  • Verze D:
    • 100 g sušenek (oválné Bebe Dobré ráno mléčné)
    • 45 g másla

II. KRÉM:

  • Verze A:
    • 500 ml mléka
    • 82 g Hrašky vanilka
    • 82 g másla
    • 82 g třtinového cukru
    • ½ ČL vanilkového prášku 
  • Verze B:
    • 500 ml mandlového mléka (vyzkoušela jsem dle webu Kitchenette: 100 g mandlí + 660 ml vody a ještě mi asi 150 ml mléka zbylo do smoothie – drť perfektně zužitkujete do korpusu)
    • 82 g Hrašky vanilka
    • 70 g kokosového tuku (nedezodorizovaného!!! – tj. měl by vonět po kokosu) 
    • 82 g třtinového cukru
    • ½ ČL vanilkového prášku 
  • Verze C:
    • 500 ml mléka
    • 82 g Hrašky vanilka
    • 82 g másla
    • 82 g třtinového cukru
    • ½ ČL vanilkového prášku 
    • 6 ČL instantní kávy
  • Verze D:
    • 500 ml mléka
    • 82 g Hrašky vanilka
    • 82 g másla
    • 82 g třtinového cukru
    • kůra a šťáva z 1 chemicky neošetřené(ho) citrónu/limetky

III. OVOCE:

  • cca 200 g (možná i více, pokud chcete ovoce klást do dvou vrstev) 
  • jahody, nektarinky, ostružiny, borůvky, maliny, … (dle druhu ovoce zvolte i krém a dle toho korpus; jiné než malé bobulovité ovoce pokrájejte na nějaké estetické kousky)
  • pokud se jedná o hnědnoucí druh ovoce, potřeme jej citrónovou šťávou (takto jsem to raději udělala s nektarinkami ve verzi B, ale asi by to ani bývalo nebylo potřeba… ale aspoň pro dobrý pocit)
  • Verze A:
    • jahody
  • Verze B:
    • nektarinky
  • Verze C:
    • ostružiny
  • Verze D: (postup zde)
    • 125 ml vody
    • 75 g třtinového cukru
    • 1/2 chemicky neošetřené(ho) citrónu/limetky (nakrájené(ho) na tenká půlkolečka až kolečka)

Postup:

I. KORPUS:

  • Verze A:
    1. Sušenky rozmixujeme v mixéru.
    2. Smícháme s rozpuštěným máslem v téměř kompaktní hmotu.
    3. Následně upěchujeme na dno (na boky ne) dortové formy (průměru asi 18 cm) vyložené pečicím papírem.
    4. Dáme do lednice ztuhnout/předpečeme cca 10 minut při 180 stupních Celsia (větší jistota je s předpečením, ale většinou se povedl i tak a je asi škoda zapínat troubu na pár minut).
  • Verze B:
    1. Datle předem namočíme.
    2. Změklé a co nejvíce vyždímané datle (datlovou vodu lze využít např. do snídaňové kaše) rozmixujeme spolu s drtí z mandlí vzniklou výrobou mandlového mléka (viz Krém B) v téměř kompaktní hmotu.
    3. Následně upěchujeme na dno (na boky ne) dortové formy (průměru asi 18 cm) vyložené pečicím papírem.
    4. Dáme do lednice ztuhnout.
  • Verze C:
    1. Datle předem namočíme.
    2. Mandle rozmixujeme/nameleme.
    3. Změklé a co nejvíce vyždímané datle  (datlovou vodu lze využít např. do snídaňové kaše) rozmixujeme spolu mandlemi v téměř kompaktní hmotu.
    4. Následně upěchujeme na dno (na boky ne) dortové formy (průměru asi 18 cm) vyložené pečicím papírem.
    5. Dáme do lednice ztuhnout.
  • Verze D: viz Verze A

II. OSTATNÍ:

  1. Důkladně promícháme Hrašku s mlékem a pak přidáme máslo nakrájené na kousky/kokosový tuk.
  2. Za stálého míchání přivedeme do varu, pak plamen ztlumíme na minimum.
  3. Zvolna vaříme 20 minut za občasného promíchání (pokud se směs bude připalovat, ukončíme její vaření o trošku dříve (max. o 5 minut – tj. po 15 minutách varu; při nejhorším směs průběžně odstavujeme z plamene, aby nebyla rozcákaná všude okolo)). Pokud na nejnižší plamen s poklicí se směs nebude připalovat nebo přílišně vřít, ponecháme pokličku (brání cákání). (Ale v mém případě divoce vřela i na nejnižší plamen bez pokličky – jak já „zbožňuji“ náš stoletý plynový sporák.) Poklice zde má význam pouze pro zamezení prskání. Dobře uvařený krém není cítit po hrachu!!!
  4. Před koncem varu přidáme cukr a vanilku (případně ještě instantní kávu). Dobře promícháme.
  5. Ještě krátce povaříme.
  6. Ještě horký krém nalijeme na připravený korpus, poklademe ovocem a po vystydnutí dáme vychladit do lednice. (Alternativně (nezkoušela jsem, ale asi to bude i lepší!) možno nalít polovinu krému, poklást polovinou ovoce, dolít druhou polovinu krému a dozdobit zbylým ovocem.)
Verze B

Verze C

Verze D

Výživové hodnoty:

(1/8 kousek verze A/B/C/D)

pozn.:
  • uvedené hodnoty platí při rozkrájení cheesecake-u na 8 dílů (pokud máte rozkrájeno na jiný počet dílů, je nutno nutriční hodnoty vynásobit osmi a následně vydělit Vaším počtem kousků...)
  • hodnoty verze B berte s nadhledem, jelikož mi ještě 150 ml mandlového mléka zbylo, ale drť jsem použila všechnu – tj. v hodnotách jsem počítala s hypotetickou situací využití celých 100 g mandlí i s veškerým vzniklým mlékem (tj. hodnoty jsou „ o něco méně lichotivé“ oproti skutečnosti - při vzniku hustšího mléka, ale nemyslím si, že by to mělo velký význam)
  • verze D uvedena bez kandovaných citrusů, jelikož Vám zřejmě zbyde hodně sirupu, takže výpočty nejsou moc realizovatelné...)
  • mně se složením osobně nejvíce líbí varianta C :) (i přes největší podíl jednoduchých cukrů)
energetická hodnota: 1199,5/1082,8/1189,8/1171 kJ
bílkoviny: 5,3/4,8/6,5/5,0 g
sacharidy: 28,3/22,1/28,0/27,1 g (z toho cukry 16,3/15,7/19,8/15,6 g)
tuky: 16,2/15,9/15,1/16,1 g (z toho NMK 8,4/8,5/6,0/8,4 g)
vláknina: 2,3/3,5/4,5/1,6 g


Hezký zbytek léta!

      Komentáře