Ohayou~!
Rozhodla jsem se konečně udělat dango - japonské rýžové knedlíčky, které se vyskytují v různých podobách, velmi často s anko.
Já se ale rozhodla pro jinou verzi těchto kuliček - pro mitarashi dango.
Mitarashi dango nemají náplň, ale grilují se a polévají speciální omáčkou... Mně tato omáčka nezachutnala a příště bych je podávala s anko, ale každý má jiné chutě.
Recept na těsto můžete dle mého názoru využít pro různé typy dango, třeba ty plněné - odkazuji Vás však na "strýčka Googla".
Ingredience:
(cca 10 ks)
DANGO:
- 50 g běžné rýžové mouky
- 50 g sladké/lepivé rýžové mouky (mochiko/shiratamako)
- 1 ČL moučkového cukru
- 75 ml teplé vody (rozhodně ne více!)
- (navíc pro mitarashi dango: olej, špejle)
(OMÁČKA:)
- 3 ČL moučkového cukru
- 1 ČL sójové omáčky
- 2 PL + 1 ČL vody
- 1 ČL kukuřičného/bramborového škrobu
Postup:
DANGO:
- Smícháme oba druhy mouky s 1 ČL cukru.
- Přidáme vodu a vytvoříme rukama těsto. (S vodou opatrně!!! Já dala jen o trochu více a těsto pak bylo příliš měkké, takže mé knedlíčky se během vaření bohužel trochu pomačkaly...)
- Z těsta tvoříme kuličky o průměru cca 4 cm.
- Kuličky vhodíme do vroucí vody.
- Po vyplavání kuliček na hladinu vaříme ještě 1 minutu.
- Slijeme a kuličky ponoříme do studené vody.
- (Kuličky na mitarashi dango můžeme napíchat po třech na špejle a osmažit s trochou oleje na pánvičce nebo je ogrilovat na grilu.)
(OMÁČKA:)
- Cukr, sójovou omáčku a 1 PL vody přivedeme k varu.
- Přidáme škrob rozmíchaný v 1 ČL vody.
- Mícháme - po zhoustnutí je omáčka hotová.
DOKONČENÍ:
Dango podáváme dle našich preferencí samotné, s výše uvedenou omáčkou, anko apod..
Výživové hodnoty:
(1 ks dango/celá dávka omáčky)
pozn.:
- z celkových deseti ks dango
- pro MITARASHI DANGO připočtěte na 1 ks necelý 1 g tuku a necelých 38 kJ (platí, pokud byste dali 1 PL oleje na smažení)
energetická hodnota: 154,8/335,0 kJ
bílkoviny: 0,7/0,5 g
sacharidy: 8,6/19,1 g (z toho cukry 0,7/14,6 g)
tuky: 0,1/0,0 g (z toho NMK 0,0/0,0 g)
vláknina: 0,2/0,0 g
Komentáře
Okomentovat