Dango (mitarashi)

Ohayou~!
Rozhodla jsem se konečně udělat dango - japonské rýžové knedlíčky, které se vyskytují v různých podobách, velmi často s anko.
Já se ale rozhodla pro jinou verzi těchto kuliček - pro mitarashi dango.
Mitarashi dango nemají náplň, ale grilují se a polévají speciální omáčkou... Mně tato omáčka nezachutnala a příště bych je podávala s anko, ale každý má jiné chutě.
Recept na těsto můžete dle mého názoru využít pro různé typy dango, třeba ty plněné - odkazuji Vás však na "strýčka Googla".

Ingredience:

(cca 10 ks)

DANGO:

  • 50 g běžné rýžové mouky
  • 50 g sladké/lepivé rýžové mouky (mochiko/shiratamako)
  • 1 ČL moučkového cukru
  • 75 ml teplé vody (rozhodně ne více!)
  • (navíc pro mitarashi dango: olej, špejle)
(OMÁČKA:)
  • 3 ČL moučkového cukru
  • 1 ČL sójové omáčky
  • 2 PL + 1 ČL vody 
  • 1 ČL kukuřičného/bramborového škrobu 

Postup:

DANGO:

  1. Smícháme oba druhy mouky s 1 ČL cukru.
  2. Přidáme vodu a vytvoříme rukama těsto. (S vodou opatrně!!! Já dala jen o trochu více a těsto pak bylo příliš měkké, takže mé knedlíčky se během vaření bohužel trochu pomačkaly...)
  3. Z těsta tvoříme kuličky o průměru cca 4 cm.
  4. Kuličky vhodíme do vroucí vody. 
  5. Po vyplavání kuliček na hladinu vaříme ještě 1 minutu.
  6. Slijeme a kuličky ponoříme do studené vody.
  7. (Kuličky na mitarashi dango můžeme napíchat po třech na špejle a osmažit s trochou oleje na pánvičce nebo je ogrilovat na grilu.)

(OMÁČKA:)
  1. Cukr, sójovou omáčku a 1 PL vody přivedeme k varu.
  2. Přidáme škrob rozmíchaný v 1 ČL vody.
  3. Mícháme - po zhoustnutí je omáčka hotová.

DOKONČENÍ:

Dango podáváme dle našich preferencí samotné, s výše uvedenou omáčkou, anko apod..

Výživové hodnoty:

(1 ks dango/celá dávka omáčky)

pozn.:
  • z celkových deseti ks dango
  • pro MITARASHI DANGO připočtěte na 1 ks necelý 1 g tuku a necelých 38 kJ (platí, pokud byste dali 1 PL oleje na smažení)
energetická hodnota: 154,8/335,0 kJ
bílkoviny: 0,7/0,5 g
sacharidy: 8,6/19,1 g (z toho cukry 0,7/14,6 g)
tuky: 0,1/0,0 g (z toho NMK 0,0/0,0 g)
vláknina: 0,2/0,0 g

Komentáře