Čočkové vegetariánské "karbanátky"

Konbanwa,
dnes jsem se rozhodla přidat docela neobvyklý recept. Jedná se o čočkové vegetariánské karbanátky pečené v troubě. Jsou spíše sušší, takže se vyplatí doplnit je nějakou omáčkou (třeba rajčatovou - můžete použít tento či tento recept) a jako přílohu využít třeba těstoviny (nebo rýži). 
Upozorňuji, že z níže uvedeného množství uděláte asi 28 menších karbanátků (a jeden vážil cca 27 g), což pro mě bylo moc, a tak jsem dala nějaké i zmrazit.
Pokud máte zájem o původní recept (já ho trochu poupravila) v angličtině, klikněte zde.

Ingredience:

(28 malých karbanátků)

  • 1 hrnek čočky (hnědé, popř. zelené)
  • 1 vejce (rozkvedlané)
  • 110 g ricotty
  • 2 PL strouhaného parmezánu/15-20 g strouhaného eidamu (odpovídá jednomu plátku)
  • 1/3 hrnku strouhanky
  • 1/2 menší až střední cibule (nasekané nadrobno)
  • 1 stroužek česneku (prolisovaný nebo nasekaný nadrobno)
  • 1 svazek pažitky (nasekané)
  • 1/4 ČL sušených fenyklových semínek
  • 1/2 ČL sušeného rozmarýnu
  • 1/2 ČL sušeného tymiánu
  • špetka mletého nového koření
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • na vaření čočky: 1/2 ČL tymiánu a 1 malý bobkový list (nebo polovina většího)

Postup:

  1. Čočku přebereme a zalijeme vodou. V té ji necháme máčet alespoň 2 hodiny (ale klidně je možné ji takto ponechat přes noc, na škodu to není).
  2. Vodu slijeme a do hrnce s čočkou nalijeme čistou vodu. Přidáme 1/2 ČL tymiánu a bobkový list.
  3. Čočku přivedeme k varu a následně vaříme na mírném ohni 20-30 minut (čas se odvíjí od délky máčení) do změknutí.
  4. Uvařenou čočku slijeme a rozmixujeme (např. tyčovým mixérem).
  5. K čočce přidáme ricottu, vejce, sýr, strouhanku, cibuli, česnek, pažitku a koření. Osolíme a opepříme.
  6. Hmotu necháme asi 20 minut odležet.
  7. Po odležení vytváříme kuličky (já je dělala o průměru asi 3 cm, ale příliš na tom nesejde), které rozmístíme na plech s pečicím papírem. Pokud je těsto příliš mokré a kuličky nejdou tvořit, přidáme ještě trochu strouhanky.
  8. Kuličky potřeme trochou olivového oleje (k tomu skvěle poslouží mašlovačka či kuchyňský štěteček).
  9. Pečeme uprostřed trouby předehřáté na 200 stupňů C cca 15 minut a pak ještě 5 minut pod grilem zapnutým na stejnou teplotu. Kuličky musí být zevnitř propečené. Můžeme je péci také 20 min pouze na 200 stupňů, ale nebudou mít tak zlatavou kůrku. (Doba pečení se samozřejmě odvíjí i od velikosti kuliček, takže pokud jste jich vytvořili výrazně méně nebo naopak více než já, přizpůsobte tomu i dobu pečení.)
  10. Podáváme např. s rajčatovou omáčkou (viz odkazy v úvodu) a těstovinami (či rýží).

Výživové hodnoty:

 (1 karbanátek)

pozn.:
  • zde jsem počítala s použitím parmazánu (ne eidamu)
  • počítala jsem s tím, že z celkového množství vzejde 28 MALÝCH karbanátků
  • na 1 porci doporučuji 6 karbanátků (4-8; při podávání s omáčkou a těstovinami)
energetická hodnota: 186,8 kJ
bílkoviny: 3,0 g
sacharidy: 4,1 g (z toho cukry 0,4 g)
tuky: 1,4 g (z toho NMK 0,5 g)
vláknina: 1,8 g


Ganbatte~

Komentáře